Διαβούλευση είχε η διοίκηση της Ενεργειακής Αιγαίου με το Σωματείο των Εργαζομένων για τις διαθεσιμότητες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο ενημέρωσης της Ενεργειακής Αιγαίου κ. Σωτήρη Χιωτάκη δεν υπήρξε καμία συμφωνία και η διαβούλευση έκλεισε. Το πρόγραμμα των διαθεσιμοτήτων θα προχωρήσει άμεσα.

Ο κ. Χιωτάκης δήλωσε ότι «είχαμε μία διαβούλευση όπως προβλέπει ο νόμος για το πρόγραμμα διαθεσιμοτήτων που έχει εκπονήσει η εταιρεία. Δυστυχώς, όπως έχει συμβεί σε όλο το διάστημα από τότε που ξεκινήσαμε το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του Πρίνου, δεν είχαμε οποιαδήποτε αντιπρόταση από την πλευρά του Σωματείου. Έγινε μία συνάντηση που έσπασε σε δύο μέρη τη Δευτέρα, με δύο 10λεπτες συναντήσεις. Η πρώτη είχε τη λογική να τους δώσουμε πιο αναλυτικά στοιχεία για το πρόγραμμα και πιο επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία ώστε να τα μελετήσουν και να επανέλθουν σε δύο ώρες. Δώσαμε μέχρι και στοιχεία 10μήνου και μετά από δύο ώρες ήρθε η διοίκηση του Σωματείου απαντώντας «όχι» σε όλα και με καμία αντιπρόταση, με τους γνωστούς και τυποποιημένους χαρακτηρισμούς.

Όπως ήταν λογικό έκλεισε η διαβούλευση. Το πρόγραμμα των διαθεσιμοτήτων δυστυχώς είναι κάτι που πρέπει να εφαρμοστεί. Κανείς δεν έχει τη διάθεση να τεθούν συνάδελφοι σε διαθεσιμότητα και να υπάρξουν περικοπές στις αποδοχές τους. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει κάποια στιγμή η λογική στο Σωματείο, να αρθεί η κατάληψη για να μπει η διοίκηση μέσα και να δρομολογηθεί το συντομότερο δυνατό, αφού το επιβεβαιώσουν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί φορείς, την επαναλειτουργία του Πρίνου. Διότι όσο μένει κλειστός, προσαυξάνεται η πίεση και σε μας και στους εργαζόμενους και στην τοπική κοινωνία.

Στην ανακοίνωσή μας καταλήγαμε με την κλασική μας παραίνεση. Τελειώνετε με την κατάληψη προκειμένου αυτές οι διαθεσιμότητες να είναι το τελευταίο μέτρο. Να μπορέσουμε να βάλουμε τον Πρίνο σε τροχιά επαναλειτουργίας. Ας ελπίσουμε να υπάρξει κάποια στιγμή εκλογίκευση. Πάντως, η εταιρεία οφείλει να αμυνθεί διότι δεν είναι δυνατόν να μην έχει έσοδα εξ αιτίας μιας κατάληψης».

ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ

Πρόσθεσε ότι «οι διαθεσιμότητες είναι ανάλογα με τις βάρδιες και τις ειδικότητες που έχουν κάποιοι συνάδελφοι. Περίπου 70-75 θα είναι σε πλήρη διαθεσιμότητα, που σημαίνει ότι δεν θα δουλεύουν και θα αμείβονται με το 50% των αποδοχών τους, όπως προβλέπει ο νόμος. Κάποιοι άλλοι με την ειδικότητα και τη βάρδια τους, θα εργάζονται αναλογικά, άλλοι 10 μέρες, άλλοι 15 κι άλλοι 20. Υπάρχει και ένα μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας που θα δουλεύει κανονικά. Έχουμε λάβει υπ’ όψιν μας όλα τα κρίσιμα σημεία στον τομέα της ασφάλειας στους τομείς του safety και του security, την πυρασφάλεια και τις έκτακτες καταστάσεις.

Το ζητούμενο είναι να ανοίξει ο Πρίνος κι αυτό θα γίνει μόνο αν μπει μέσα η διοίκησή του και αποκατασταθεί η νομιμότητα, με τον καθένα να αναλαμβάνει το ρόλο που έχει. Η διοίκηση να διοικεί, οι εργαζόμενοι να εργάζονται και το σωματείο να διεκδικεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες εργασίας για όλους τους συναδέλφους. Όταν μπερδεύονται οι ρόλοι φτάνουμε σ’ αυτά τα πράγματα που βλέπουμε. Αυτό το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης το ξεκινήσαμε από το Φεβρουάριο και από τότε έχουμε μία σταθερή άρνηση σε όλα χωρίς να υπάρχουν αντιπροτάσεις».

Προηγούμενο άρθροΣτην ΕΣΕΕ εξελέγη ο Βασίλης Λεμονίδης
Επόμενο άρθροΑρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κεντρική πλατεία της Καβάλας