Μία μέρα μετά την επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου, αλλά και των μαθητών της Α και Β Λυκείου στα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί, σε μεγάλο ποσοστό αποφάσισαν να μην ακολουθήσουν την οδηγία του υπουργείου Παιδείας για κάμερες στα σχολεία και live μετάδοση του μαθήματος.

Μετά το τέλος των μαθημάτων της Δευτέρας στα περισσότερα σχολεία της χώρας πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις των Συλλόγων Διδασκόντων, οι οποίοι σε όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης τοποθετήθηκαν κατά της τροπολογίας Κεραμέως και της εφαρμογής της.

Από τη στιγμή μάλιστα που στην τροπολογία αναφέρεται ρητά ότι η ζωντανή μετάδοση του μαθήματος «δύναται να πραγματοποιηθεί», είναι στο χέρι του κάθε εκπαιδευτικού αν θα την ακολουθήσει. Και η απόφαση των εκπαιδευτικών είναι ξεκάθαρη. Ελάχιστοι είναι αυτοί που μπήκαν στη διαδικασία να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αλλά και αυτοί που θέλουν να το πραγματοποιήσουν δεν θα μπορούν καθώς τα τεχνικά μέσα στα σχολεία το καθιστούν πολύ δύσκολο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διοργανώθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας μεταξύ αυτών και η Καβάλα. Το ραντεβού δόθηκε για το μεσημέρι της Τρίτης στην πλατεία Καπνεργάτη. Το παρών έδωσαν δεκάδες εκπαιδευτικοί, ενώ ήταν και οι τρεις πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου. Οι εκπαιδευτικοί εκφράσουν επίσης και την αντίδρασή τους στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία και αυτό που ζητούν είναι να μην υποβαθμιστεί η δημόσια και δωρεάν παιδεία.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) ζητούν μεταξύ άλλων, να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία, να μην εφαρμοστεί η «απαράδεκτη», όπως χαρακτηρίζουν τροπολογία για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων, να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία, να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό και να μπει φραγμός «στις απαράδεκτες πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη».