%cf%87%ce%b1%cf%84%ce%b6%ce%b7%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b1%ce%bd%ce%bf%cf%85%ce%ae%ce%bb

Λόγω έκτακτης ονομαστικής ψηφοφορίας που επρόκειτο να διεξαχθεί χθες στη Βουλή, ακυρώθηκε το σύνολο του προγράμματος της επίσκεψης της υπουργού Τουρισμού κ.  Έλενας Κουντουρά στην Καβάλα. Η υπουργός την Πέμπτη επισκέφθηκε αρχικά το Δήμο Νέστου και στη συνέχεια το Δήμο Θάσου. Για το Δήμο Νέστου υποσχέθηκε ότι θα στηρίξει το αίτημα του να μη διέρχονται τα βαρέα οχήματα από την Κεραμωτή μέσω της Θάσου. Σε ότι αφορά το Δήμο Θάσου υποσχέθηκε να βοηθήσει ούτως  ώστε το ημιτελές έργο της Μαρίνας στο Λιμένα να παραχωρηθεί στο Δήμο Θάσου προκειμένου να ολοκληρωθεί. Επίσης δεσμεύτηκε ότι θα ότι θα στηρίξει το Δήμο Θάσου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στον αναπτυξιακό νόμο όπου δικαιούται να αντιμετωπίζεται ως νησιωτικός δήμος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Δηλώσεις σχετικά έκανε ο δήμαρχος Θάσου κ. Χατζηεμμανουήλ, σημειώνοντας πως «ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και στοχευμένη. Καταρχήν είχαμε προετοιμαστεί πάρα πολύ καλά σε μια σύσκεψη φορέων που είχα συγκαλέσει δυο μέρες πριν την οποία παρακολούθησε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αντωνιάδης και θέσαμε όλα τα ζητήματα είτε αυτά είναι οικονομικά θέματα με άμεσο αντίκτυπο στις τουριστικές επιχειρήσεις, ανάδειξη κι αξιοποίηση τουριστικών υποδομών, δημιουργία τουριστικών υποδομών καινούριων, θέματα που είναι της άμεσης αρμοδιότητας του υπουργείου Τουρισμού, αλλά και διάφορα άλλα θέματα που έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό, έστω κι αν είναι αρμοδιότητα άλλων υπουργείων. Μια σφιχτή, πλούσια ατζέντα τέθηκε στο τραπέζι, παρουσία όλων των φορέων του τουρισμού κυρίως, όπως βάλαμε την επανένταξη της Θάσου σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η υπουργός απάντησε σε όλα τα θέματα, δεν πήρε δηλαδή την ατζέντα να την εξετάσει στην Αθήνα, έγινε συζήτηση σε κάθε θέμα ξεχωριστά κι έδωσε απαντήσεις αν γίνεται ή δεν γίνεται, αν μπορούμε να το δούμε. Δηλαδή το ΦΠΑ το ξέκοψε, δεν γίνεται να πάει το νησί στο μειωμένο ΦΠΑ και μάλιστα μας είπε ότι και τα νησιά που πήγαν θα επιστρέψουν στον αυξημένο γιατί είναι ορισμένου χρόνου αυτό».

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί όμως πως όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θάσου «αυτό που ζητήσαμε όμως κι έχει πολύ ενδιαφέρον και εδώ φάνηκε να είναι θετική, είναι να γίνουν ενέργειες για να αλλάξει η αντιμετώπιση της Θάσου ως ηπειρωτικής περιοχής. Δηλαδή μιλώ για τον αναπτυξιακό νόμο. Τα νησιά τα οποία ανήκουν σε νησιωτικές περιφέρειες έχουν αυτό το προνόμιο του αναπτυξιακού νόμου. Η Θάσος ακόμα μια φορά πληρώνει το γεγονός ότι ανήκει σε χερσαία περιφέρεια. Ο Καποδίστριας δεν αναγνώριζε δικαιώματα νησιωτικότητας στη Θάσο εξαιτίας του γεγονότος ότι ανήκει στη Μακεδονία Θράκη. Το ίδιο συνέβαινε για τις Σποράδες, για τον Αργοσαρωνικό κλπ. Το θέμα αυτό το είχαμε επιλύσει με τον τότε υπουργό Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, με μια ταχύτητα και οξυδέρκεια του υπουργού αξιοσημείωτη, κι έτσι δώσαμε τη λύση μετά τη Θάσο και σε όλα τα νησιά που είχαν αυτό το πρόβλημα. Τώρα έχουμε κάτι παρόμοιο. Ζητάμε να λειτουργήσει ο αναπτυξιακός νόμος με τις ευεργετικές του προβλέψεις και για το νησί μας».

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Συμπλήρωσε δε πως «ζητήσαμε την ανάδειξη και αξιοποίηση τουριστικών υποδομών που λιμνάζουν δεκαετίες αφαιρώντας έσοδα από το κράτος και το νησί, υποβαθμίζοντας το τουριστικό προϊόν της Θάσου. όπως είναι το Ξενία που καταρρέει και υποβαθμίζεται στο πιο κεντρικό σημείο του Λιμένα, η απάντηση ήταν ότι το Μάιο θα έχουμε το διαγωνισμό ούτως ώστε να μπει σε μια πορεία. Για τη Μαρίνα του Λιμένα που από τις αρχές του 1990 έχει τελειώσει η πρώτη φάση και πρέπει να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει, εκεί πρότεινε κάποιες λύσεις ή να το δώσει στο δήμο ή να το βγάλει το κράτος σε διαγωνισμό. Εκεί που συμφωνήσαμε είναι ότι πρέπει ο δήμος να είναι φορέας λειτουργίας, έστω και μαζί με κάποιον επιχειρηματία που θα μπει στο διαγωνισμό. Μιλήσαμε για το Παλατάκι το οποίο επίσης είναι μια μακρά πονεμένη ιστορία και πιο σύνθετη. Για το αεροδρόμιο του Πρίνου του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και για τις φιλοδοξίες μας να το αναδείξουμε και να μετατραπεί κάποια στιγμή σε κανονικό αεροδρόμιο, αυτό έχει δρόμο μπροστά του. Για τα υδατοδρόμια, για την κρουαζιέρα, για το master plan που έχουμε έτοιμο για την κατασκευή ενός μεγάλου λιμανιού που θα δημιουργήσει εξωστρέφεια για το νησί. Μας έδωσε απαντήσεις εκεί και για το πώς μπορεί η κρουαζιέρα και με ποιον τρόπο μεγάλες εταιρίες κρουαζιέρας να συνδράμουν σε αυτό. Ενημερώθηκε για τις μελέτες που ετοιμάζουμε δύο καταδυτικών πάρκων, ενθουσιάστηκε με την ιδέα γιατί θέλει τέτοιες υποδομές και το υπουργείο και είναι πρόθυμο να τις χρηματοδοτήσει. Μιλήσαμε για τα μονοπάτια και τις μελέτες που έχουμε για να έχουμε και εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Συζητήσαμε και θέματα που δεν έχουν τοπικό ενδιαφέρον μόνο για τη Θάσο, για τον ΕΟΤ που έχει κλείσει τα γραφεία του στην Καβάλα και τα έχει μεταφέρει στην Κομοτηνή και είναι κάτι αλλόκοτο. Ζητήσαμε λοιπόν έστω στην Καβάλα να υπάρχει γραφείο εξυπηρέτησης για τέτοια ζητήματα. Μιλήσαμε για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος μέσω tour operators, για τις εκθέσεις, για τα work shop».

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ

Τόνισε δε πως «βεβαίως δεν παραλείψαμε και κάτι που θεωρούμε πολύ σημαντικό, που είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Για το Κέντρο Υγείας Πρίνου και τα θέματα τα οποία έχει, ζητήσαμε την παρέμβαση του υπουργείου Τουρισμού στο υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει τουριστικό προϊόν χωρίς να έχει ο τουρίστας την πρόνοια της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, γιατί έτσι μόνο μπορεί να είναι κάποιος προορισμός ασφαλής. Μιλήσαμε και για τους αρχαιολογικούς χώρους ότι πρέπει το υπουργείο Πολιτισμού να ενδιαφερθεί για την εικόνα, για τον ευπρεπισμό τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χατζηεμμανουήλ εξέφρασε το παράπονό του ότι στους χάρτες του υπουργείου Πολιτισμού δεν γίνεται αναφορά στα σημαντικά σημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος της Θάσου. Υποσχέθηκε η υπουργός ότι θα μεριμνήσει για να διορθωθεί αυτή η παράλειψη όπως είπε.

Προηγούμενο άρθροΠροχωρούν οι διαδικασίες στην προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση των εξοπλισμών επί υπουργίας Παπαντωνίου
Επόμενο άρθρο«Οι πλειστηριασμοί στον ιδιωτικό τομέα είναι μεμονωμένοι προς το παρόν» δηλώνει ο Δικαστικός Επιμελητής Κώστας Γάκης