Προς το τέλος της χρονιάς αναμένεται το ΤΑΙΠΕΔ να εκκινήσει τον διαγωνισμό για την αξιοποίηση του εξαντλημένου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του energypress, για τη φάση στην οποία βρίσκεται η προετοιμασία του συγκεκριμένου project, ενημερώθηκε πρόσφατα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Ως γνωστόν, στις 12 Ιουλίου το ΤΑΙΠΕΔ δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την παροχή εξειδικευμένων τεχνικών υπηρεσιών στο Ταμείο σχετικά με την αξιοποίηση του δικαιώματος επί της εγκατάστασης της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας.

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων από τους υποψήφιους τεχνικούς συμβούλους λήγει στις 28 Αυγούστου. Η εταιρία που θα επιλεχθεί θα είναι εκείνη που θα προετοιμάσει τεχνικά τον διαγωνισμό, δηλαδή θα γνωμοδοτήσει στο ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με την καταλληλότητα του κοιτάσματος να αξιοποιηθεί ως υπόγεια αποθήκη, τον απαιτούμενο εξοπλισμό, τις διασυνδέσεις που χρειάζονται κλπ.

Πηγές, λοιπόν, αναφέρουν ότι το Ταμείο θα είναι σε θέση να δημοσιοποιήσει την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς το τέλος του χρόνου, ενώ αναγκαία προϋπόθεση είναι να ετοιμαστεί και μία κοινή υπουργική απόφαση η οποία ουσιαστικά θα καθορίζει το πλαίσιο λειτουργίας της αποθήκης, θα προβλέπει ότι η ΡΑΕ θα διαμορφώσει την ελάχιστη απόδοση (WACC) του έργου, αλλά και θα προσδιορίζει τα ελάχιστα επίπεδα υποχρεωτικής ελεύθερης διαθέσιμης χωρητικότητας (π.χ. 20%) που πρέπει να τηρεί ο επενδυτής, για λόγους διασφάλισης της ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας.

Για την απόφαση αυτή είχε γίνει προεργασία από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αναμένεται να εξεταστεί και από την τωρινή. Άλλωστε οι προθέσεις του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, όπως και ο ίδιος είχε πει στο συνέδριο του Economist είναι η αξιοποίηση της συγκεκριμένης υποδομής. Όπως έχει γράψει το energypress, ενδιαφέρον για την υπόγεια αποθήκη της Νότιας Καβάλας εκδηλώνεται και από την κοινοπραξία STORENGY των εταιριών Engie, Energean Oil &Gas και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Οι τρεις έχουν σπεύσει να λάβουν θέση στον επικείμενο διαγωνισμό συστήνοντας την προαναφερόμενη κοινοπραξία.

Πληροφορίες επίσης του energypress, αναφέρουν ότι στη μάχη της διεκδίκησης αναμένεται και ο ΔΕΣΦΑ, ο οποίος μέσω του κονσόρτσιουμ των εταιριών που διοικείται Snam,Enagas, Fluxys και πρόσφατα και με την προσθήκη της Damco (Όμιλος Κοπελούζου) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις γύρω από το project.

Πηγή:economico.gr

Προηγούμενο άρθροΣυναυλία για το φεγγάρι του Δεκαπεντάυγουστου
Επόμενο άρθροΔιενέργεια αεροψεκασμού ακμαιοκτονίας κουνουπιών