%cf%83-800x445

Σύσκεψη φορέων με κεντρικό θέμα την πάταξη του παρεμπορίου, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής  στο Επιμελητήριο Καβάλας, παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιου Πιτσιόρλα.

Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, έδωσαν το «παρών» ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Α.Μ.Θ. Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Λεμονίδης, του Ο.Λ.Κ. Χρήστος Ηλιάδης, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Δράμας, Ξάνθης και Έβρου, καθώς και ο πρόεδρος της Ο.Ε.Β.Ε.Κ. Γιάννης Παναγιωτίδης.

 

ΒΑΣΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

«Στο Επιμελητήριο Καβάλας πραγματοποιήσαμε μια διευρυμένη σύσκεψη φορεών με τον υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τον κ. Πιτσιόρλα, αλλά και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου τον κ. Αυλωνίτη, προκειμένου να συζητήσουμε το μεγάλο πρόβλημα του παρεμπορίου. Είναι μια μάστιγα, που χτυπάει την επιχειρηματικότητα. Μιλάμε για ένα ποσό που αγγίζει τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως με διαφυγόντες φόρους στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο σε μια χώρα που περνάει σοβαρή κρίση. Δεν μπορεί να υπάρχει αυτή η μάστιγα και να χάνουμε τόσα χρήματα. Προτείνουμε ως Επιμελητήρια στοχευμένες λύσεις, που θα μας βγάλουν από αυτό το αδιέξοδο. Βασική μας πρόταση είναι η σύσταση σώματος δίωξης παρεμπορίου, με ειδικό κονδύλι που θα πρέπει να υπάρχει στον προϋπολογισμό για την πάταξή του, αλλά και με άλλες δράσεις, μετά και την προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε, γίνεται ένα πρώτο βήμα», τόνισε στις δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

 

ΛΥΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ

 

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Αργύρης Πατακάκης, σημείωσε στις δηλώσεις που έκανε: «Είναι πολύ μεγάλα τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος με το παρεμπόριο και ιδιαίτερα σε εμάς στη Δράμα, που λόγω και του τελωνείου της Εξοχής έχουμε καθημερινά πολύ μεγάλα προβλήματα με εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία και ανεξέλεγκτα και χωρίς Φ.Π.Α. γίνονται ανταγωνιστικά με αθέμιτο ανταγωνισμό, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην τοπική αγορά, αλλά και στην ελληνική οικονομία. Θα πρέπει κάποτε η συντεταγμένη πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά και να δώσει λύσεις άμεσα και ουσιαστικά για να μπορούμε να βγάζουμε κανονικά τα μικτά κλιμάκια ελέγχου, για να γίνονται έλεγχοι, που στα χαρτιά μεν υπάρχουν, στην πράξη όμως δεν γίνονται».

 

ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ…

 

«Το πρόβλημα είναι τεράστιο στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης με το παρεμπόριο. Οι θέσεις των Επιμελητηρίων δεν αλλάζουν, τόσα χρόνια είναι ίδιες. Αυτό που ζητάμε είναι η εφαρμογή κάποιων πραγμάτων και να ακούσουν επιτέλους τα Επιμελητήρια. Οι απώλειες από το παρεμπόριο είναι 20 δισεκατομμύρια, τα 3,5 μόνο από τον Φ.Π.Α., ένα «νέο μνημόνιο» στην ουσία. Αν μπορούμε να αντέχουμε ένα «νέο μνημόνιο» ως χώρα κάθε χρόνο, εξαιτίας του παρεμπορίου, δε χρειάζεται να συζητάμε για τίποτα άλλο. Θα πρέπει να ακολουθήσουν τις προτάσεις μας και να τις εφαρμόσουν για να μην αναλωνόμαστε σε συσκέψεις χωρίς νόημα. Το παρεμπόριο ξεκινάει στις πύλες εισόδου. Αν περάσει μέσα δεν σταματιέται. Όλα ξεκινάνε και τελειώνουν στις πύλες εισόδου. Εμείς πλέον δεν αντέχουμε το παρεμπόριο», ανέφερε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης.

 

ΤΟ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΛΗΓΗ

 

Τέλος, στις δηλώσεις που έκανε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε: «Η επίσκεψή μου σήμερα μαζί με τον γραμματέα Εμπορίου και τον επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για την καταπολέμηση του παρεμπορίου είχε ως στόχο να συζητήσουμε με τους τοπικούς φορείς το μεγάλο θέμα του παρεμπορίου και να δούμε πως μπορούμε να πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του δυνατού το πρόβλημα. Θεωρώ ότι γενικά τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται επί τόπου κι όχι από μακριά, γιατί έτσι δεν μπορεί να λαμβάνονται σωστές αποφάσεις. Το παρεμπόριο είναι μια πληγή που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι δύσκολο, αλλά όλοι οι φορείς μαζί με τους πολίτες πρέπει να συνεργαστούν, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα».

Προηγούμενο άρθρο«Το νέο ωράριο των φαρμακείων, οι μεγάλες αλλαγές που φέρνουν πονοκέφαλο» σύμφωνα με την Πρόεδρο του Φαρμ.Συλλόγου Καβάλας Σ.Ρακιντζή
Επόμενο άρθροΟ Υπ.Εσωτερικών δεν έκανε δεκτή την τροπολογία για το θέμα των 56 αιρετών και πρώην αιρετών