Στο «τρίπτυχο» του κομβικής και στρατηγικής σημασίας ρόλου της Αλεξανδρουπόλεως και του λιμανιού της καθώς και των οδικών και σιδηροδρομικών της αξόνων στο σύγχρονο γεωπολιτικό γίγνεσθαι, στην αμοιβαίως επωφελή αμυντική συμφωνία Ελλάδος-ΗΠΑ που θα διευρυνθεί και θα επεκταθεί, καθώς και στην αποφασιστικότητα της χώρας μας να προασπίσει αποτελεσματικώς τα κυριαρχικά της δικαιώματα «αν αυτό απαιτηθεί», όπως δήλωσε χαρακτηριστικώς, διατύπωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σήμερα από την πρωτεύουσα του Έβρου, μιλώντας στην Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών της πολυεθνικής ασκήσεως “DEFENDER Europe 21”, αποδεχόμενος σχετική πρόσκληση από τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Η άσκηση θα διεξαχθεί από τις 17 Μαΐου έως τις 2 Ιουνίου υπό την ηγεσία του Αμερικανικού Στρατού με αντικειμενικό σκοπό «την αποτροπή της επιθετικότητος και την οικοδόμηση επιχειρησιακής ετοιμότητος του ΝΑΤΟ με τους Συμμάχους και τους εταίρους του», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικώς, και σε αυτή συμμετέχουν δυνάμεις από 26 χώρες, επιβεβαιώνοντας έτσι τόσο το άριστο επίπεδο της συνεργασίας όσο και το στρατηγικό χαρακτήρα του λιμανιού της Αλεξανδρουπόλεως.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, εκτός του προσκαλούντος Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, καθώς και ο Αμερικανός Υποστράτηγος Κρίστοφερ Μόχαν Διοικητής της 21ης Διοικήσεως Υποστηρίξεως Θεάτρου Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στρατού, καθώς επίσης βουλευτές, εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, ο επικεφαλής του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρουπόλεως Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, τοπικοί επιχειρηματίες και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

Λόγω του ενδιαφέροντος της ομιλίας του ΥΕΘΑ από το συγκεκριμένο στρατηγικής σημασίας ακριτικό λιμάνι της πατρίδος μας και το ότι αυτά ελέχθησαν ενώπιον του επισήμου εκπροσώπου των ΗΠΑ στην Ελλάδα, παραθέτουμε αυτούσιο το μεγαλύτερο τμήμα του χαιρετισμού του υπουργού.

«…Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος καθώς διαφαίνονται τα θετικά αποτελέσματα, μετά την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του Λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της δυνατότητας ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων, γεγονός που αποδεικνύεται από τον κομβικό ρόλο που έπαιξε στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την Άσκηση.

Είναι, επίσης, προφανές ότι η Αλεξανδρούπολη μπορεί να προσελκύσει, λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκαταστάσεις τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης

(FSRU), τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και με την Εγνατία Οδό και την σχεδιαζόμενη επέκταση, στην περιοχή, του ΝΑΤΟϊκού Αγωγού καυσίμου.

Οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη για την χώρα μας.

Όπως είχα την ευκαιρία να τονίσω και στο παρελθόν, οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στρατηγικό κόμβο σε έναν κάθετο άξονα προς Βορρά ταχείας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων, με ιδιαίτερη σημασία επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Η Άσκηση “Defender Europe 21” προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και αμοιβαίως επωφελή, η οποία διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν, ουσιαστικά, στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής μας.

Έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την στρατηγική αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε την διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών ενόπλων δυνάμεων και να προωθήσουμε, ταυτόχρονα, την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της Πατρίδος μας.

Θα ήθελα σήμερα, εκφράζοντας την ικανοποίηση μου για το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος- ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα, αφενός να αναδείξω την σημαντική συμβολή, δέσμευση και άοκνες προσπάθειες για το αποτέλεσμα αυτό της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Πρέσβη κ. Πάιατ, και αφετέρου την πρόθεσή μας για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA)…

…Επιδιώκουμε πάντοτε συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές καλής γειτονίας. Σήμερα, με την παρουσία μας σε μια σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα, υπογραμμίζουμε, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα έχει πάντοτε την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά εφόσον τούτο απαιτηθεί…

…Όταν υπάρχει δυνατότητα να μετακινείται αυτός ο όγκος των Στρατευμάτων, αυτών των Συστημάτων, ελικόπτερα, βαριά οχήματα, άρματα μάχης από έλευση πλοίων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, φορτοεκφόρτωση, -τεράστια προσπάθεια, τεράστιο εγχείρημα, μεγάλες οι απαιτήσεις- με σύνδεση με την σιδηροδρομική γραμμή προκειμένου να προωθηθούν είτε προς τον οδικό άξονα, είτε προς τα βόρεια με τη δυνατότητα διασύνδεσης, -γιατί δεν είναι μόνο η Εγνατία που συνδέει ανατολή και δύση είναι και οι κάθετοι άξονες που συνδέουν τον νότο με τον βαλκανικό μας Βορρά, την βαλκανική ενδοχώρα και ακόμα πιο μακριά.

Όλα αυτά είναι πάρα πολύ μεγάλης στρατηγικής σημασίας. Η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά ειδικά η Αλεξανδρούπολη, μπαίνουν πραγματικά πολύ δυναμικά στο χάρτη ως κεντρικά στρατηγικά σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα που πρέπει να γίνει και θα γίνει διότι η αρχή έδειξε πάρα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα και η στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ επεκτείνεται και η δική μας δουλειά, το δικό μας καθήκον είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να την εμβαθύνουμε, να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο μέσα από τέτοιες δραστηριότητες που είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι πλέον όλα αυτά δεν είναι στη θεωρία αλλά αποδεικνύονται και εξελίσσονται δυναμικά και στην πράξη.

Και πάλι σας ευχαριστώ».

Προηγούμενο άρθροΕκμέκ τσουρέκι με μαστίχα Χίου και φρέσκο βούτυρο Κερκύρας
Επόμενο άρθροΜήνυμα του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, για την Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού