Θυμόμαστε όλοι πόσο υπερήφανα αισθανθήκαμε όταν το 2016 πληροφορηθή-
καμε την ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς Ουνέσκο.
΄Ηταν λοιπόν απόδειξη ανικανότητας η γνωστοποίηση εχθές ενός κολοσσιαίου έργου με χρηματοδοτήσεις και από το Ταμείο Ανάκαμψης του Υπουργείου Πολι-τισμού, στο οποίο εντάσσονται έργα τα οποία θα αναπτυχθούν σε 18 διαφορε- τικούς νομούς της επικράτειας, χρηματοδοτώντας έργα με κεντρική στόχευση τις διαδρομές του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και το δίκτυο Βυζαντινών πό-λεων.

Αυτονόητα ο όποιος σχετικώς, αναζητά ποια από τα έργα αυτά εδράζονται στην αφετηρία των διαδρομών του Αποστόλου Παύλου στην ήπειρο που λέγεται Ευ-ρώπη ή μήπως στο δίκτυο Βυζαντινών πόλεων είναι ενταγμένος και ο δήμος της Καβάλας.
Διαπιστώνοντας ότι η Καβάλα απουσιάζει εκκωφαντικά δικαιολογημένα αναρω-τιόμαστε, «τις πταίει»;

Η πρώτη διέξοδος και απόδοση ευθυνών φυσικά, -ιδιαίτερα για τους απολαμ-βάνοντες την μακαριότητα της αγνοίας τους-, είναι το Υπουργείο Πολιτισμού.
Είναι όμως έτσι; Φυσικά όχι, κραυγάζω. Εάν κάποιος νομίζει ότι η Καστοριά τυ-χαία συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές που έχουν εντάξει έργα τους στις πιο πάνω δράσεις, πλανάται πλάνην οικτράν.

Ηδη από το 2016 το δίκτυο Βυζαντινών πόλεων ετοιμάζονταν. Αξοιοποιώντας πρόσκληση των διοργανωτών βρέθηκα σε ημερίδα το διάστημα 4,5, και 6 Νοεμ-βρίου 2016 στην Θεσσαλονίκη με θέμα την «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη» για να καταλήξουμε το 2019 πάλι στην Θεσσαλονίκη στην εκδήλωση εγκαινίων του Παγκοσμίου Δικτύου Βυζαντινών Πόλεων.
Και το ερώτημα φυσικά που τίθεται αμείλικτα είναι, όταν όλα αυτά εξελίσσο-νταν ο Δήμος Καβάλας που ήταν;
Είχε στις προτεραιότητές του αυτό το εξελισσόμενο έργο και προετοιμάζοταν με ωρίμανση μελετών για να διεκδικήση ότι του αναλογή;
Οι ανακοινώσεις μάλλον τείνουν προς την κατεύθυνση ότι και αυτή η ευκαιρία χάθηκε για την Καβάλα.
Και αναρωτιέμαι στην συνέχεια, που θα κατευθύνουμε την κριτική μας;

Φταίνε μήπως οι λανθασμένες επιλογές μας;
Και όταν αυτά εξελίσσονται, εμείς εδώ ποια αντίδραση επιστρατεύουμε;
Με πρωτοβουλία του κυρίου Μάκη Παπαδόπουλου καλείται σε έκτακτη συνε-δρίαση το δημοτικό συμβούλιο, για να εκφράση την «δυσαρέσκειά του» επί του θέματος αυτού.
Για ποιό θέμα άραγε; Επειδή ο Δήμος Καβάλας πιάστηκε αδιάβαστος;
Και ποιο δημοτικό συμβούλιο ζητά ο κύριος Παπαδόπουλος να τοποθετηθεί;
Αυτό που την περασμένη Δευτέρα 10-05-2021 και δια του κυρίου Παπαδόπου-λου, δήλωνε αναρμοδιότητα στην πρόταση μου που αφορούσε την απόδοση της Δημωφέλεια και του Προέδρου της. Του νομικού προσώπου εκείνου δηλαδή, που κατ’ εξοχήν θα έπρεπε να λειτουργεί ακριβώς για να προλαβαίνει και να αξιοποιεί ευκαιρίες όπως αυτές που προανέφερα.

Μήπως στραβά αρμενίζουμε, υπηρετώντας στοχεύσεις προσωπικές, καιροσκο-πικά, με πρόταγμα το πολιτικό μας όφελος;
Ο λόγος φυσικά στους πολίτες και μόνο. Τώρα οι ταγοί είναι καιρός να σωπά-σουν και να ακούσουν τους συνδημότες μας, μόνο. Αν και αυτήν την φορά επι-κρατήσει αφωνία, τότε καλώς κλαίμε στις δόξες του παρελθόντος.

Για την δημοτική παράταξη
Συνεργασία Για την Καβάλα
Ξανθόπουλος Νικόλαος

Προηγούμενο άρθροΜετακινήσεις εκτός νομού: Πώς θα ταξιδεύουμε στα νησιά από την Παρασκευή – Ποια έγγραφα χρειάζονται
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση του Δήμου Καβάλας για τις προτάσεις που κατέθεσε το Υπουργείο Πολιτισμού προς το Ταμείο Ανάκαμψης