Νέα σημαντική παραγωγή φυσικού αερίου για την Energean στην Αίγυπτο καθώς, όπως πληροφόρησε με αναρτήσεις στους λογαριασμούς Social Media που η εταιρία διατηρεί, ξεκίνησε η παραγωγή από μια νέα γεώτρηση στην θάλασσα της Αλεξάνδρειας, 35 χιλιόμετρα από τις ακτές.

Πρόκειται για τη γεώτρηση εισπίεσης NA/Q-PII#6 ST, στα κοιτάσματα Abu Qir, την οποία έθεσε στην παραγωγή η Abu Qir Petroleum, 50-50 εταιρεία της Energean και της κρατικής EGPC. Μάλιστα, η εξόρυξη ξεκίνησε με παραγωγή 26 εκατομμυρίων κυβικών ποδιών ημερησίως φυσικού αερίου, έχοντας ξεπεράσει σημαντικά τις αρχικές προσδοκίες της κοινοπραξίας.

ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Η Energean υπογραμμίζει, εξάλλου, ότι οι παραχωρήσεις που διαθέτει στην Αίγυπτο αποτελούν «πολύτιμο συστατικό στοιχείο του χαρτοφυλακίου μας, που εστιάζει στο φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο». Τα κοιτάσματα του Abu Qir στην Αίγυπτο, εν αναμονή της έναρξης παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish του Ισραήλ, δίνουν ως τώρα τη μεγαλύτερη παραγωγή φυσικού αερίου για τον όμιλο της Energean και, συγκεκριμένα, 24.800 βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου την ημέρα κατά μέσο όρο στο πρώτο εξάμηνο, εκ των οποίων το 86% ήταν φυσικό αέριο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, στη διετία 2023-2024 θα πραγματοποιηθούν άλλες 4 γεωτρήσεις εισπίεσης στα κοιτάσματα του Abu Qir.

Εκτός από το πρότζεκτ στο Abu Qir, η Energean αναπτύσσει επίσης τα γειτονικά κοιτάσματα NEA/NI, σε ένα project το οποίο στα τέλη Ιουλίου, ήδη ολοκληρωμένο κατά 72%. Το νέο αυτό έργο θα συνδεθεί με την πλατφόρμα Abu Qir III και η εταιρεία αναμένει ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν βρεθεί σε αυτό οι πρώτες ποσότητες αερίου.

Φώτο γεώτρησης Καβάλας

Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα στον 21ο αιώνα – Δεν έχουν θέση επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί
Επόμενο άρθροΠρόταση του Γιάννη Εριφυλλίδη για την αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς της Καβάλας