Με ανακοίνωσή της η κυβέρνηση επιδοτεί με 25 λεπτά το λίτρο το πετρέλαιο θέρμανσης. Ο πρόεδρος των Βενζινοπωλών κ. Φώτης Πούλος σημείωσε ότι θα υπάρξει και επιδότηση η οποία δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη.

Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «την Τρίτη κατατέθηκε τροπολογία για τα 25 λεπτά μαζί με το ΦΠΑ της ενίσχυσης που θα δώσει το κράτος προς τα διυλιστήρια ώστε να μειωθούν οι τιμές. Μπήκαμε σε μία λογική να επιδοτείται το πετρέλαιο θέρμανσης από το κράτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, με ενδεχόμενο επέκτασης ως το τέλος της χρονιάς. Δηλαδή, μέχρι το τέλος του 2022 οι καταναλωτές θα απολαμβάνουν τα 25 λεπτά μαζί με το ΦΠΑ στην τιμή που θα παραλάβουν τα καύσιμα. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί, αν ξεκινούσε σήμερα η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης, η εκτιμώμενη τιμή θα είναι κοντά στο 1,60 ευρώ το λίτρο. Θα αφαιρέσουμε τα 25 λεπτά που είναι επιδοτούμενα και πάει περίπου στο 1,30 με 1,35 το λίτρο. Συν την επιδότηση που θα δώσει στα ευάλωτα νοικοκυριά, για τα οποία έχει γίνει μια διεύρυνση για τα εισοδηματικά κριτήρια και από τα 20 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα πήγε στα 25 χιλιάδες και προσαυξάνεται κατά 3 χιλιάδες ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας».

ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ

Πρόσθεσε ότι «ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί το ύψος της επιδότησης που θα πάρει κάθε καταναλωτής. Με τα περσινά δεδομένα θα είναι κοντά στα 300 ευρώ για μία μέση οικογένεια. Έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης με τα γεωγραφικά κριτήρια, με τον ταχυδρομικό κώδικα.. Στην ίδια την πόλη της Καβάλας, ο συντελεστής επιδότησης από περιοχή σε περιοχή και από συνοικία σε συνοικία είναι διαφορετικός. Αλλά το μέσο όρο περίπου τον υπολογίσουμε κοντά στα 300 ευρώ έξτρα για τα ευάλωτα νοικοκυριά μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ ετήσιο εισόδημα».

ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κατέληξε λέγοντας ότι «θετικό είναι το μέτρο, αλλά εμείς περιμέναμε να γίνει ένα βήμα παραπάνω. Εμείς θέλουμε μηδενισμό του ειδικού φόρου κατανάλωσης και μείωση του ΦΠΑ στο συγκεκριμένο προϊόν για την περίοδο του πετρελαίου θέρμανσης. Δεν ακούγεται ακραίο, δεν είναι ακραίο, νομίζω ότι μπορούσε να υποστηριχθεί. Το πετρέλαιο είναι είδος πρώτης ανάγκης και όχι πολυτελείας για να του επιβάλλεται ειδικός φόρος κατανάλωσης. Στην εποχή που ζούμε, με τη μεγάλη ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα, ήθελα κάτι παραπάνω για τους καταναλωτές, για να ζεστάνουν τα σπίτια τους και να μην έχουμε φαινόμενα του 2010-2012 με τραγικές καταστάσεις».

Προηγούμενο άρθροΤην πρωτοβουλία των κυβερνητικών βουλευτών ζήτησε ο Αντιδήμαρχος Λεωνίδας Παππάς για το θέμα της διέλευσης των εργαζόμενων Καβαλιωτών από τα νέα διόδια
Επόμενο άρθροΜειώνεται σταδιακά η επιβατική κίνηση για τα ΤΑΞΙ της Καβάλας