%cf%86%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b5%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%ba%ce%b7-558x445

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εγγραφής νηπίων στους παιδικούς Σταθμούς Καβάλας. Σχετικές δηλώσεις έκανε η πρόεδρος των παιδικών Σταθμών κ. Μαρία Φραντζεσκάκη.

Αρχικά σημείωσε  ότι «Πραγματικά περάσαμε μεγάλη αγωνία και πολύ δύσκολες καταστάσεις, γιατί όταν ξαφνικά σου παίρνουν μέσα από τα χέρια σου παιδιά, μπορείς να καταλάβεις την αγωνία για το προσωπικό. Όμως με διάφορες παρεμβάσεις, όπως να κατεβάσουμε τα ηλικιακά όρια, να ιδρύσουμε νέα βρεφονηπιακά τμήματα εκεί που δεν υπήρχαν, και λίγο με τη βοήθεια του Θεού, φτάσαμε τις 700 εγγραφές. Στις 10 Ιουνίου έληξε η προθεσμία για τις εγγραφές βρεφών ηλικίας 6 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων ηλικίας 2,5 ετών και έως το έτος 2015».

Οι εγγραφές στους παιδικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Καβάλας είχαν αρχίσει στις 16 Μαΐου. Η κ. Φρατζεσκάκη δεν έκρυψε την ικανοποίησή της καθώς παρά το νέο νόμο για την υποχρεωτική διετή προσχολική εκπαίδευση, οι εγγραφές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθούν μεταξύ των 630 – 650 βρεφών και νηπίων.

ΔΙΠΛΟΕΓΓΡΑΦΕΣ

«Βέβαια εδώ ίσως έχουμε κάποιες διπλοεγγραφές. Επειδή φέτος οι εγγραφές έγιναν ηλεκτρονικά ίσως να έχουμε διπλές εγγραφές με λαθάκια. Πάντως 630-650 εγγραφές θα τις έχουμε.

Περάσαμε περίοδο αγωνίας, αφού αιφνιδίως πήραν παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς μας», εξήγησε η Μαρία Φρατζεσκάκη, εννοώντας την υποχρεωτική φοίτηση νηπίων κα προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία. Έδωσε σημασία στις παρεμβάσεις που όπως είπε έγιναν εκ μέρους των δημοτικών παιδικών σταθμών. Όπως παραδέχθηκε, αυτές οι παρεμβάσεις έφεραν αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την κ. Φρατζεσκάκη οι περσινές εγγραφές ήταν περίπου 500. Εάν αφαιρεθούν πιθανές διπλοεγγραφές τότε το νούμερο διαμορφώνεται μεταξύ των 630 – 650, νούμερο δηλαδή άκρως ικανοποιητικό. Η κ. Φρατζεσκάκη παρατήρησε ότι πέρσι τα νήπια και προνήπια στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ήταν 750. Το γεγονός της περιορισμένης μείωσης του αριθμού κατά την άποψή της σημαίνει ότι το φθινόπωρο οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί δε θα ζητήσουν επιπλέον προσωπικό, όπως έκαναν τα προηγούμενα χρόνια.

ΤΟ ΕΣΠΑ

Καταληκτικά  ανέφερε ότι «Και ακόμη δεν βγήκε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Μια εγγραφή έγινε αλλά όταν βγει το ΕΣΠΑ τότε θα έχουμε και άλλες εγγραφές. Θα έχουμε μια απώλεια το πολύ 150 παιδιών με τα νέα μέτρα. Αυτό ήταν από τα πιο αισιόδοξα σενάρια μας. Είμαστε καλά, έχουμε απώλεια. Ήμασταν στριμωγμένοι σε προσωπικό, φέτος δεν θα ζητήσουμε επιπλέον προσωπικό, θα μείνουμε με το προσωπικό που υπάρχει ήδη».

Σχετικά με απώλειες από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ η κ. Φρατζεσκάκη προέβλεψε πως θα είναι περιορισμένες. «Θα φροντίσουμε ώστε όλοι οι γονείς να είναι ικανοποιημένοι, επεσήμανε η πρόεδρος της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, εννοώντας πως θα γίνει δίκαιη κατανομή των παιδιών, ώστε τα περισσότερα αν όχι όλα να φιλοξενηθούν στους παιδικούς σταθμούς όπου εγγράφηκαν. Για τη διαδικασία κατανομής προβλέπεται συγκρότηση επιτροπής και κατανομή των παιδιών βάσει κριτηρίου μοριοδότησης.

«Φέτος γι α πρώτη φορά, ο ίδιος ο κανονισμός των παιδικών σταθμών μας φέρνει τη μοριοδότηση. Βάσει αυτής θα κατανεμηθούν τα παιδιά. Γκρίνιες δεν θα έχουμε και τα παιδιά θα μπουν εκεί που δήλωσαν οι γονείς. Ίσως ο σταθμός του Βύρωνα και αυτός της ΔΕΠΟΣ να έχει κάποια μικρά προβλήματα. Θα το δούμε όμως μια και κάναμε ήδη επιτροπή με εμένα Πρόεδρο για το πώς θα κατανεμηθούν τα παιδιά μας.

Αν δεν πάνε τα παιδιά στη ΔΕΠΟΣ θα πάνε στον Άγιο Λουκά. Θα μείνουν όλοι ικανοποιημένοι όμως και αυτό είναι σίγουρο. Περιμένουμε και το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που είναι το βασικό μας. Μέσω ΕΣΠΑ δεν χωρούν αλλαγές, μια και το πρόγραμμα είναι αυστηρό.

Για αυτό και τότε μας είχε έρθει το πρόστιμο των 600 χιλιάδων ευρώ από το ΕΣΠΑ. Εμείς τέλος είχαμε κινηθεί νομικά με εξώδικο στην Πρωτοβάθμια, ο Διευθυντής της  κ. Μπαντίκος μας ενημέρωσε για το τι είχε γίνει.

Εμείς κινηθήκαμε νομικά με την ΠΕΔ αλλά νέα δεν έχουμε ακόμη. Εμείς απλά εφαρμόσαμε το νόμο μια και δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Απλά τα όρια τα είχαμε και κάναμε αυτό που έπρεπε.  Κινηθήκαμε δικαστικά αλλά αναμένουμε» σχολίασε.

Η ίδια εκτίμησε ότι θα χαθεί ένα μέρος των χρημάτων του ΕΣΠΑ. «Θα χαθεί ένα μέρος των παιδιών και ένα μέρος των χρημάτων. Η αντιπολίτευση είπε ότι χάσαμε πολλά. Δεν είναι έτσι όμως. Κάναμε πολλά για να κερδίσουμε τους αριθμούς που προαναφέραμε.

Πιστεύω ότι εμείς κάναμε και τις σωστές παρεμβάσεις για αυτό και είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα. Και όλα αυτά για να μην χαθούν πόροι αλλά και παιδιά από τους παιδικούς μας σταθμούς» σχολίασε καταληκτικά.

Προηγούμενο άρθροΕγκρίθηκε η σύμβαση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το έργο της ύδρευσης και άρδευσης των Φιλίππων από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας
Επόμενο άρθροΜια μεγάλη πολιτιστική δράση το Φεστιβάλ Φιλίππων δηλώνει η Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κορίνα Χιώτη Πρασσά