%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%b7-800x445

Όπως ήταν προγραμματισμένο, το θέατρο Ολόνγχο  της Ιακουτίας της Σιβηρίας, παρουσιάζει μια διαφορετική παράσταση Ρωσικής τραγωδίας που όμως κλείνει μέσα της πολλά ελληνικά στοιχεία

Μια διαφορετική εκδήλωση θα γίνει σήμερα 19.30 στο Αμφιθέατρο  της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας  στην οποία θα πάρουν μέρος Ρώσοι ηθοποιοί από το θέατρο Ολόνγχο  που θεωρείται το πρώτο κλασικό θέατρο της σύγχρονης Ρωσίας, από τη δημοκρατία των Σαχά ή  Ιακουτία της Σιβηρίας που είναι το πιο κρύο κατοικημένο μέρος της γής με τη θερμοκρασία να φτάνει τους-60 βαθμούς Κελσίου. Η πρωτεύουσα των Σαχά ή Ιακουτίας και η Ολυμπία της Ελλάδας είναι αδελφοποιημένες πόλεις εδώ και δέκα χρόνια. Το πιο σημαντικό απ όλα είναι πως αυτοί οι άνθρωποι εκεί στην άκρη της γής είναι ορθόδοξοι και έχουν και ελληνικά ονόματα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα»  είπε η Αντιδήμαρχος κ.  Φραντζεσκάκη χθες κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες στην Δημοτική Βιβλιοθήκη, προσθέτοντας ότι  είναι πολύ συγκινητικό. Μία συνέντευξη πολύ ενδιαφέρουσα όπου τα μέλη της παράστασης προχώρησαν  σε μέρος της παρουσίασης που θα δούμε σήμερα. «Αυτή η καλλιτεχνική ομάδα ως πρέσβειρα καλής θελήσεως ταξίδεψε σε πολλά μέρη του κόσμου. Έχουμε την τιμή να τους έχουμε κοντά μας και ήρθαν για μια γιορτή που έγινε στη Δράμα. Σήμερα το απόγευμα θα παρουσιάσουν το έργο τους στο Αμφιθέατρο με κάτι πολύ διαφορετικό» σημείωσε χαρακτηριστικά η Αντιδήμαρχος. .

Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο αρχηγός της αποστολής κ. Ανατόλ  Ιγκόρωφ, που είναι καθηγητής πανεπιστημίου και παντρεμένος με Ελληνίδα.  Όπως ανέφερε  « οι άνθρωποι αυτοί πετώντας με αεροπλάνο 11 συνεχόμενες ώρες έφτασαν στην Ελλάδα διανύοντας από την Ιακουτία 10.000 χιλιόμετρα. Όπως τόνισε, ο Αντρέι Μπορίσοφ δεν είναι μόνο ένα ξακουστό όνομα στη Ρωσία, αλλά ένας άνθρωπος παγκοσμίου εμβέλειας.

Το θέατρο «Ολονγχό» είναι το πρώτο κλασικό της Ρωσίας, το έπος αυτού του λαού είναι αναγνωρισμένο από την UNESCO, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Ο αρχηγός της θεατρικής ομάδας και πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ιακουτίας Αντρέι Μπορίσοφ από τη μεριά του δήλωσε ότι  «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που είμαστε στην Ελλάδα. Το θέατρο μας είναι ενταγμένο στην UNESCO γιατί έχει δικά του ήθη και έθιμα και ήρθαμε στη χώρα σας να γνωρίσετε κάτι διαφορετικό και την παράδοσή μας. Από τα παιδικά μας χρόνια μαθαίνουμε τη λογοτεχνία της Ελλάδας και ξέρουμε πολύ καλά όσα έκανε η Ελλάδα για τον κόσμο. Το έργο που θα παρουσιάσουμε είναι πολύ ενδιαφέρον και καλούμε όλους τους πολίτες να το παρακολουθήσουν».

Ο κ.  Μπορίσοφ μας πρόσθεσε ότι   «ήρθαν από το πιο κρύο μέρος της γής και χαιρόμαστε που φτάσαμε στην Ελλάδα. Το Θέατρο Ολόνγχο έχει δικά του ήθη και έθιμα και θέλει να τα γνωρίζει στον κόσμο κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό. Από τα παιδικά μας χρόνια μαθαίνουμε την λογοτεχνία της Ελλάδας και πολύ καλά ξέρουμε την Αρχαία Ελλάδα και είμαστε περήφανοι γι αυτό. Το θέατρο που θα δείτε σήμερα το έγραψε ένας συγγραφέας πολύ γνωστός στον δικό μας τόπο. Δεν παρουσιάζει κάτι κλασικό αλλά θα ακούσετε τραγούδια με εντελώς διαφορετικό τρόπο που δεν περιγράφεται αν δεν το ακούσετε».

ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ

Στην συνέχεια η τραγουδίστρια Νατάλια τραγούδησε με την θαυμάσια φωνή της και τους απίθανους λαρυγγισμούς της,  ένα μικρό απόσπασμα από την θεατρική παράσταση που μας ενθουσίασε. Όπως  εξήγησε η μεταφράστρια είναι μια τραγωδία που ο στίχος της μοιάζει με την ελληνική τραγωδία. Ακολούθως η δεύτερη ηθοποιός παρουσίασε το μουσικό όργανο Χουμούς που μεταδίδει  ήχους πουλιών και ζώων από την φύση της Ιακουτίας, κάτι που το ακούμε για πρώτη φορά και είναι από τα πιο σπάνια όργανα που υπάρχουν στον κόσμο. Σε μια φύση όπου ζούν μόνο 0,3 άνθρωποι ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Ο τρίτος ηθοποιός  έκανε μια επίδειξη με μια ουρά αλόγου δεμένη σε ένα περίτεχνο δεμάτι  που η παράδοση θέλει να διώχνει την κακή τύχη και την αρρώστια. Αν και στην Ιακουτία είναι χριστιανοί, έχουν κρατήσει ένα κομμάτι της προηγούμενης θρησκείας τους, που ήταν η ειδωλολατρία και πίστευε πως ο Θεός είναι άλογο. Γι αυτό και η ουρά του αλόγου προστατεύει από αρρώστια και κακό μάτι. Αυτή η κίνηση που έγινε όπως ανέφερε «μας προστάτεψε όλους που την δεχτήκαμε».

Η ΖΩΝΗ

Ο κ.  Μπορίσοφ στο τέλος  έδειξε την ζώνη που φοράνε οι άντρες στην Ιακουτία που στο ασήμι τους είναι χαραγμένα σύμβολα που μοιάζουν με σύμβολα της Ελλάδας, όπως και τα κοσμήματα των γυναικών που είναι φτιαγμένα από ασήμι που αποτρέπουν κάθε κακό από τον άνθρωπο.

Η είσοδος στην σημερινή παράσταση είναι ελεύθερη στο κοινό και είναι σίγουρο πως θα γοητεύσει τον κόσμο που θα γνωρίσει μια εντελώς διαφορετική κουλτούρα και παράδοση της Σιβηρίας.

Προηγούμενο άρθροΠερί τις 900.000 ευρώ για έργα στα σχολεία του Δήμου Καβάλας
Επόμενο άρθροΤαμειακό απόθεμα 500 χιλιάδων ευρώ έχει η ΔΕΥΑΚ