Οι δήμοι της χώρας έχουν μεριμνήσει για τον καθαρισμό των εκπαιδευτικών δομών και έχουν φροντίσει για τη χορήγηση μασκών και αντισηπτικών, οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας έχουν συντονίσει εκπαιδευτικούς και μαθητές, ενώ οι φαρμακοποιοί έχουν διασφαλίσει την παροχή των απαιτούμενων tests για όλους του συμμετέχοντες στη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Έβρος-Ροδόπη

Σε πλήρη ετοιμότητα, για την επανέναρξη των δια ζώσης μαθημάτων τη Δευτέρα, βρίσκονται οι σχολικές μονάδες σε Έβρο και Ροδόπη καθώς και στο σύνολο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σύμφωνα με τον Περιφερειακό διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ., Κωνσταντίνο Μπαντίκο.

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η απόφαση επανέναρξης των δια ζώσης μαθημάτων, έχουμε προβεί σε επανειλημμένες τηλεδιασκέψεις τόσο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όσο και με τους διευθυντές εκπαίδευσης των Περιφερειακών Ενοτήτων της περιοχής ευθύνης μας. Έχουν δοθεί οι απαιτούμενες οδηγίες και γίνονται όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες για την απρόσκοπτη εφαρμογή της δια ζώσης λειτουργίας και είμαστε έτοιμοι…» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μπαντίκος.

Συμπλήρωσε δε, πως οι επαφές όλων των εμπλεκόμενων φορέων, συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων και την έγκαιρη επίλυσή τους. Ήδη, από την Παρασκευή και σε συνεννόηση με τις κατά τόπους Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, το προσωπικό καθαριότητας βρίσκεται στις σχολικές μονάδες στις οποίες μεταξύ άλλων έχει γίνει και ο απαραίτητος έλεγχος επάρκειας αντισηπτικών και μασκών.

«Αυτό το διάστημα έχουμε ακόμη να διαχειριστούμε δύο θέματα. Τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού τεστ από τους μαθητές των λυκείων και της διανομής των τεστ στα Εσπερινά λύκεια», δηλώνει ο κ. Μπαντίκος.

«Το τεστ είναι υποχρεωτικό για μαθητές, εκπαιδευτικούς αλλά και όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία που ξεκινάει στις σχολικές μονάδες και όλοι μπορούν να το προμηθευτούν. Είναι υποχρεωτικό να γίνει, βάση της συγκεκριμένης απόφασης αλλά κυρίως για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, του κοινωνικού τους περίγυρου. Το υπουργείο Παιδείας έχει επιδοθεί σ’ έναν τιτάνιο αγώνα για να μπορούν μέσα σε δύο ημέρες, περισσότεροι από 300.000 δικαιούχοι, να παραλάβουν έγκαιρα το τεστ, πριν την έναρξη των μαθημάτων. Ενδεικτικό του εύρους του εγχειρήματος είναι το γεγονός της συνεργασίας τουλάχιστον έξι υπουργείων, μεταξύ των οποίων του Υγείας, Παιδείας, Εξωτερικών ακόμη και το Αμύνης έχει εμπλακεί ώστε να παραδοθούν τα τεστ έγκαιρα σε απομακρυσμένες περιοχές, νησιά κ.λ.π.

Υπάρχει ένα θέμα, το οποίο θα επιλυθεί εντός των επόμενων ημερών, με τα Εσπερινά, όπου εκεί έχουμε ενήλικες μαθητές που ξέφευγαν ηλικιακά από την κατηγορία αυτή των μαθητών που σε πρώτο επίπεδο δόθηκε η δυνατότητα παραλαβής των τεστ από τα φαρμακεία. Γι΄αυτό και μόνο για την πρώτη μέρα, δηλαδή τη Δευτέρα, τα τεστ θ’ αποσταλούν στις ίδιες τις σχολικές μονάδες, όπου είναι ενημερωμένοι οι διευθυντές να τα διανείμουν στους ενήλικες μαθητές με οποιοδήποτε πρόσφορο τρόπο. Μιλάμε για τα Εσπερινά λύκεια που θα λειτουργήσουν το βράδυ της Δευτέρας».

Ειδική μέριμνα υπήρξε και για παιδιά αλλοδαπών και τους μετακλητούς εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε μειονοτικά γυμνάσια-λύκεια της Ροδόπης, οι οποίοι αν και δεν έχουν ΑΜΚΑ έχουν δοθεί οι σχετικές οδηγίες είτε να τα προμηθευτούν είτε να κάνουν το rapid test σε κάποιο από τα δημόσια κέντρα που λειτουργούν.

Σε ότι αφορά στη διαδικασία επίδειξης του αποτελέσματος του αυτοδιαγνωστικού τεστ εξηγεί: «Ο μαθητής προσερχόμενος στο σχολείο θα πρέπει να φέρει την κάρτα που εκτυπώνει από την πλατφόρμα self-testing.gov.gr, που ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία και στην οποία θα αναγράφεται το αποτέλεσμα του τεστ. Ο νόμος έχει την υποχρεωτικότητά του και μαθητής χωρίς το τεστ δεν επιτρέπεται να μπει στην αίθουσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι τον αφήνεις έξω από το σχολείο. O εκπαιδευτικός συζητώντας με τον μαθητή μπορεί να ενημερωθεί γιατί δεν το έκανε. Μπορεί να υπήρξε κάποιο θέμα που δεν του επέτρεψε να το κάνει.

Σε πρώτη φάση μπορεί να ειδοποιηθεί ο κηδεμόνας ή ο γονέας του. Μπορούν να πάνε στο πλησιέστερο δημόσιο κέντρο για να κάνει τουλάχιστον ένα rapid test και να επιστρέψει στο σχολείο. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι σ’ ένα επίπεδο κατανόησης των ιδιαίτερων δυσκολιών, που ενδεχομένως υπάρξουν και την εύρεση εναλλακτικών για να ξεπεραστούν αυτά τα θέματα. Υπάρχουν διάφορες αποχρώσεις αυτού και καλούμαστε να τους χειριστούμε ανά περίπτωση πάντα σε συνεννόηση και οι διευθύνσεις εκπαίδευσης και οι διευθύνσεις σχολικών μονάδων μ’ εμάς την Περιφερειακή Διεύθυνση, να προσπαθήσουμε να εξομαλύνουμε όποιο τυχόν πρόβλημα υπάρχει».

Χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα πρωτόγνωρο «και σε έκταση και σε δυσκολία, όσον αφορά τη διενέργεια του τεστ», ο κ. Μπαντίκος διαβεβαιώνει πως «είμαστε έτοιμοι για οτιδήποτε παρατηρηθεί την πρώτη ημέρα ώστε άμεσα και δίνοντας τις σχετικές οδηγίες να αντιμετωπισθεί» και σημειώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης «κατανόησης, ενσυναίσθησης, υπευθυνότητας» ενώ στις ιδιαίτερες περιπτώσεις μαθητών, οι οποίοι δεν κατέστη εφικτό να κάνουν το τεστ, θα πρέπει η ίδια η σχολική μονάδα να φροντίσει με τη συζήτηση, την πειθώ και τους ενδεδειγμένους εναλλακτικούς τρόπους, αυτό να γίνει…

«Από τη Δευτέρα θα είμαστε σε θέση να έχουμε στοιχεία για το τι έχει συμβεί, αν έχουν παρουσιαστεί κάποια θέματα, τι είδους κι επίσης τι θα κάνουμε για να ξεπεραστούν», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α.Μ.Θ.

Η διενέργεια των self tests ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή των μαθητών λυκείων στις τάξεις τους από αύριο αποτελεί, σύμφωνα με τους διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ανατολικής Μακεδονίας, το καινούργιο στοιχείο στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων αλλά και το στοιχείο εκείνο που προκαλεί προβληματισμό, όσον αφορά την αποδοχή των παιδιών και των οικογενειών τους.

Μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διευθυντής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Απόστολος Βαγενάς, υπογραμμίζει πως υπάρχει απόλυτη ετοιμότητα τόσο όσον αφορά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων.

Επισημαίνει ότι εκείνο που αλλάζει μόνο είναι η διενέργεια των self tests «γνωρίζω σε επικοινωνία που έχω με διευθυντές των σχολείων ότι έχει σταλεί το ενημερωτικό βίντεο του υπουργείου με οδηγίες για τη διενέργεια των τεστ, ενώ ήδη έχει γίνει και η προμήθεια των τεστ από τα φαρμακεία. Μόνο για τους μαθητές των εσπερινών λυκείων και των ΕΠΑΛ τα τεστ θα έρθουν με courier στα σχολεία έως σήμερα απ’ όπου και θα τα παραλάβουν οι μαθητές».

Ικανοποιημένος δηλώνει ο διευθυντής δ/βάθμιας εκπαίδευσης της Π.Ε. Καβάλας και από την πορεία των εμβολιασμών στους εκπαιδευτικούς, αφού μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί συνολικά 88 εκπαιδευτικοί (δάσκαλοι και καθηγητές καθώς η λίστα είναι ενιαία) επί συνόλου 834 που έχουν δηλώσει.

Μόνο στο νησί της Θάσου έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εκπαιδευτικών και των δυο βαθμίδων.

Ο κ. Βαγενάς επισημαίνει ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε, μετά την ενημέρωση που λαμβάνει από τα εμβολιαστικά κέντρα, ενημερώνει εν συνεχεία τους εκπαιδευτικούς με φθίνουσα ηλιακή σειρά να προσέλθουν σ’ ένα από τα εμβολιαστικά κέντρα για να κάνουν το εμβόλιο.

Κρας τεστ για τον τρόπο λειτουργίας των σχολικών μονάδων από αύριο θεωρεί τη διενέργεια των self tests στα εσπερινά λύκεια και τα ΕΠΑΛ η διευθύντρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, Χριστίνα Βαμβούρη, κι αυτό γατί τα τεστ θα έρθουν με courier στα σχολεία το πρωί της Δευτέρας.

«Αυτό σημαίνει», τονίζει η κυρία Βαμβούρη μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «πως οι μαθητές πρέπει να προσέλθουν λίγο νωρίτερα από τη 18.30, οπότε ξεκινούν οι διδακτικές ώρες, να τα παραλάβουν, να πάνε σπίτι τους να τα κάνουν και εν συνεχεία να επιστρέψουν στο σχολείο έχοντα την απαραίτητη βεβαίωση. Αυτό θα ισχύει μόνο για τη Δευτέρα, μόνο για μια φορά, αφού στη συνέχεια τα τεστ θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία».

Υπογραμμίζει πως οι εκπαιδευτικοί διαθέτουν πλέον την εμπειρία και την ικανότητα ώστε και αυτή τη φορά η επανέναρξη των σχολείων να γίνει με απόλυτη ασφάλεια για όλους.

Στην περίπτωση που κάποιοι μαθητές προσέλθουν χωρίς να έχουν στα χέρια τους είτε τον κωδικό της πλατφόρμας είτε τη χειρόγραφη βεβαίωση τότε η κ. Βαμβούρη σημειώνει πως «οι διευθυντές θα το αντιμετωπίσουν με κατανόηση και διαλογική συζήτηση ώστε να γίνει αντιληπτό σε όλους η αναγκαιότητα του τεστ και η ατομική ευθύνη για την ασφάλεια του συνόλου».

Πηγή:www.cnn.gr

Προηγούμενο άρθροΑκόμη μια ημέρα δενδροφύτευσης στο Δήμο Παγγαίου- Μικροί και μεγάλοι εν δράση
Επόμενο άρθροΧρειάζεται προσοχή και τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό όπως δηλώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αναστασία Αντωνίου