laspoloytra_3

Μεγαλεπήβολα σχέδια για την αναβάθμιση του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων έχει θέσει η διοίκηση της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», τα οποία και πρόκειται να υποβάλλει άμεσα για τη χρηματοδότηση ενός ολοκληρωμένου επενδυτικού προγράμματος, που θα αναγάγει την Καβάλα σε ευρωπαϊκό κέντρο ιαματικού τουρισμού!

Σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα «ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ», στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο της δημοτικής επιχείρησης ψηφίστηκε η πρόταση που θα υποβληθεί προσεχώς, στο πλαίσιο της πρόσκλησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (αριθ. 4638/14/10/2016).
Η υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη», Άξονα Προτεραιότητας 2 «Βελτίωση της ελκυστικότητας της Περιφέρειας ως τόπου εγκατάστασης επιχειρήσεων και ατόμων» συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, με τίτλο «ΟΧΕ_2 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΧΩΡΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ», με τη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» να έχει καταρτίσει πλάνο, που τιτλοφορείται «Εκσυγχρονισμός υποδομών Θερμαλιστικού Κέντρου Κρηνίδων».

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει πολίτες να κάνουν πηλοθεραπεία. Με τους καλύτερους οιωνούς φαίνεται ότι ξεκινάει η νέα λουτρική περίοδος για το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων του Δήμου Καβάλας, ένα από τα λίγα στο είδος του σε ολόκληρα τα Βαλκάνια.Οι προσπάθειες για την αισθητική βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναμένεται να φέρουν αύξηση στην επισκεψιμότητα μεγαλύτερη από το 5,89% που σημείωσε πέρυσι. Το Πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων ή αλλιώς λασπόλουτρα όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι, αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια ένα «αειφόρο εργαστήρι της φύσης» που με θαυμαστή ακρίβεια παρασκευάζει το πολύτιμο αυτό υλικό. Κατά το παρελθόν, γεωλογικές, οικολογικές, βιολογικές, χημικές συνθήκες και πολύπλοκοι μεταξύ τους φυσικοί μηχανισμοί στάθηκαν ευνοϊκοί καθώς δημιούργησαν το κατάλληλο περιβάλλον από το οποίο και μέσα στο οποίο παρασκευάσθηκε και ωρίμασε με φυσικό τρόπο ο θεραπευτικός πηλός.Η πηλοθεραπεία βασίζεται στη χρήση του λεγόμενου ώριμου» πηλού. Η εφαρμογή του πηλού είναι δυνατόν να είναι ολική ή μερική, με εμβάπτιση του σώματος σ' αυτόν ή με επάλειψη. Η θεραπευτική δράση του πηλού είναι διπλή: ασκεί δράση τοπική (στην επιφάνεια του δέρματος) και γενική. Η δράση της πηλοθεραπείας οφείλεται κυρίως σε τρεις παράγοντες: μηχανικό, θερμικό και χημικό. . Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ/STR

Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι η αναβάθμιση του Πηλοθεραπευτηρίου Κρηνίδων σε σύγχρονο Θερμαλιστικό Κέντρο, που αποτελεί κεντρικό στρατηγικό στόχο της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης κατά το μέρος που αφορά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων του Πηλοθεραπευτηρίου.

Συγκεκριμένα το προτεινόμενο επενδυτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Τη μετατροπή δυο υφιστάμενων κτιρίων σε χώρους παροχής ατομικής πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας.
Τη δημιουργία όλων των απαραίτητων συνθηκών για την επιμήκυνση της περιόδου λειτουργίας της μονάδας.
Την κατασκευή δυο μικρού μεγέθους ανοιχτών τεχνητών δεξαμενών νερού για ομαδική υδροθεραπεία.
Την κατασκευή ξύλινων λυόμενων οικίσκων για τις ανάγκες διαμονής των λουόμενων.
Την ανακαίνιση (ή εκσυγχρονισμό) του εστιατορίου.
Εργασίες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
Έργα υποδομών (εσωτερικό δίκτυο αποχέτευσης κ.α.).

31176_o

Τα οφέλη της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» και ο μεγάλος στόχος του ευρωπαϊκού κέντρου ιαματικού τουρισμού
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πλάνο δεν είναι πρόσφατο, αλλά ξεκίνησε ως ιδέα από την περίοδο της διοίκησης του Κωστή Σιμιτσή στο Δήμο Καβάλας και του Στέλιου Σχοινάκη στη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ». Ωστόσο, από την ημέρα της αλλαγής της διοίκησης και της εγκατάστασης στη δημοτική επιχείρηση της Αναστασίας Ιωσηφίδου, υπήρξε μια σημαντική διαφοροποίηση για την εκπόνηση αυτού του σχεδίου και κυρίως σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της επένδυσης στο Πηλοθεραπευτήριο.

Από τις δανειακές συμβάσεις της προηγούμενης διοίκησης, ποσού 1.000.000 ευρώ με επιτόκιο 3% έως 7% (σ.σ. από το πρόγραμμα Jessica), στην ένταξη της αναβάθμισης αυτής της σπουδαίας δομής του Δήμου Καβάλας σε ένα πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Σήμερα κι αφού έχουν ολοκληρωθεί όλες οι μελέτες, το συγκεκριμένο έργο είναι από τα πιο ώριμα έργα για ένταξη της Περιφέρειας ΑΜ-Θ.

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας και ειδικότερα της κ. Ιωσηφίδου στη «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» έχει θέσει ως μεγαλύτερο στόχο την ανάδειξη της Καβάλας στο μεγαλύτερο κέντρο ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα, εφάμιλλο αντίστοιχων ευρωπαϊκών πόλεων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση του ιαματικού πηλού των Κρηνίδων (μέσω του προωθούμενου προγράμματος ΕΣΠΑ), του ιαματικού νερού «Ατζίσου» στο ιαματικό πεδίο της Νέας Καρβάλης (μέσω του προγράμματος INTERREG, που κατατέθηκε προ μηνών), όπως επίσης και της ιαματικής άμμου του ιαματικού πεδίου Άσπρης Άμμου, μέσω της συνεργασίας με ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας μας, με το οποίο αυτό τον καιρό βρίσκεται σε συνομιλίες η διοίκηση του Δήμου Καβάλας.

Προηγούμενο άρθροΤρομάζουν οι παγκόσμιες αγορές από το μονοπάτι νίκης του Τραμπ
Επόμενο άρθροΠοιοί δικαιούντται δωρεάν η με επιδότηση ίντερνετ -Video