Δεν έχουμε διανύσει ούτε την μισή διαδρομή μέχρι το τέλος της τουριστικής περιόδου και ήδη ο κυβερνητικός σχεδιασμός για την διαχείριση των εισαγόμενων κρουσμάτων Covid-19 προκαλεί πανικό.

Με αφορμή τα διάσημα πλέον «8 κρούσματα» στην Π.Ε. Καβάλας αλλά και όσα προέκυψαν εκ των υστέρων, αποκαλύφθηκε το τι εννοούσε η Νέα Δημοκρατία κάνοντας λόγο για «επιτελικό Κράτος».

Φήμες και διαρροές αντί υπεύθυνης και έγκαιρης ενημέρωσης από επίσημα χείλη, δημιούργησαν πέπλο μυστηρίου και ισχυρό κλίμα φόβου.

Είναι κατανοητό πως η διαχείριση μιας πανδημίας δεν είναι εύκολη υπόθεση, ωστόσο τα κενά που παρουσιάστηκαν στον σχεδιασμό της Νέας Δημοκρατίας δεν δικαιολογούνται.

Μεταξύ πολλών ακόμα τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

· Ποια υπηρεσία είναι αρμόδια για την διαχείριση τόσο των ύποπτων όσο και των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Π.Ε. Καβάλας;

· Η εν λόγω αρμόδια υπηρεσία –αν πρόκειται για μια- είναι επαρκώς ενισχυμένη σε ανθρώπινο δυναμικό και τεχνογνωσία;

· Πως, πότε και από ποιον πρέπει να γίνονται οι αναγκαίες ανακοινώσεις;

· Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των αιρετών θεσμικών φορέων σχετικά με το εν λόγω θέμα;

· Γιατί υπήρξε αυτή η ασυνεννοησία με τα «8 κρούσματα»; Είναι ευθύνη των υπηρεσιών ή οφείλεται σε ατυχή σχεδιασμό της κυβέρνησης;

· Έχει γίνει ιχνηλάτηση όλων των κρουσμάτων και διενεργήθηκαν τεστ σε όσα άτομα ήρθαν σε επαφή με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα;

Δεν ζητούμε απαντήσεις κουνώντας το δάχτυλο σε κανέναν.

Δεν είναι, άλλωστε, αυτός ο ρόλος μας.

Πρέπει, όμως, να αποσαφηνισθεί πλήρως και κυρίως να τηρείται η προσήκουσα διαδικασία εντοπισμού, ιχνηλάτησης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19, αν φυσικά υπάρχει και αν το σχέδιο δράσης της Νέας Δημοκρατίας είναι προβληματικό και ατελές, τότε να σχεδιασθεί εκ νέου και άμεσα.

Ζητούμε άμεσες απαντήσεις και πρωτοβουλίες από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αν φυσικά τελείωσαν με τις «βαπτίσεις».