dimotiki-paremvasi-paggaiou

Επιστολή της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΑΓΓΑΙΟΥ προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και τον Δήμαρχο Φίλιππα Αναστασιάδη για τις δηλώσεις Πριονίδη

Κ. Πρόεδρε

Κ. Δήμαρχε

Αγαπητοί συνάδελφοι

Όλοι γνωρίζετε τη χυδαία, θρασύδειλη και εμπρηστική τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου κυρίου Πριονίδη το βράδυ της Παρασκευής 15/6/2018 στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου μας με θέμα «Έκδοση ψηφίσματος αντίθεσης στην επικείμενη συμφωνία παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας».

Η δημοτική μας παράταξη καταδικάζει αυτή την τοποθέτηση με τον πλέον απερίφραστο τρόπο ως ένα λογύδριο μίσους, μισαλλοδοξίας και ρατσισμού.

Η δήλωση μετανοίας του κ. Πριονίδη βεβαίως είναι καλοδεχούμενη, αλλά δεν είναι καθόλου πειστική και δεν ελαφρύνει όσα ειπώθηκαν δημοσίως, αφού και σε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος έχει ξαναδιατυπωθεί.

Ούτε η εκ των υστέρων καταδικαστική δήλωση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Γάκη, ελαφρύνει τις ευθύνες του για την πλημελέστατη τήρηση των κανόνων που ορίζουν τον ρόλο του και τις ευθύνες που απορρέουν από αυτόν.

Ανάρμοστη ήταν και η ουδέτερη έως «παιδική» στάση του Δημάρχου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της χυδαίας αγόρευσης του κ. Πριονίδη έστελνε δήθεν μηνύματα στο κινητό και «σφύριζε αδιάφορα», όταν αυτός καλούσε σε πογκρόμ εναντίον μας.

Τι να πούμε για το επίπεδο εκείνων των δημοτικών συμβούλων οι οποίοι παίρνοντας τον λόγο συμφώνησαν με τον προλαλήσαντα ακροδεξιό; Τι να πούμε και για τους άλλους δημοτικούς συμβούλους οι οποίοι, ενώ ήταν παρόντες, άκουγαν για άσκηση βίας εναντίον των φίλων τους, εναντίον των γειτόνων τους ,εναντίον των συγχωριανών τους αριστερών και δεν είχαν το θάρρος, ανθρώπινα και μόνο, να διαμαρτυρηθούν.

Οφείλουμε όμως εδώ να θυμίσουμε και να τονίσουμε ότι οι Αριστεροί δε φοβήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους ακόμα και σε εποχές διωγμών, κυνηγητού, δικτατορίας. Και φυσικά ούτε σήμερα θα φοβηθούμε. Οι απειλές, οι τραμπουκισμοί και η λεκτική βία δε μας πτοούν. Καλό λοιπόν θα είναι όσοι από σας πιστεύουν στο δημοκρατικό πολίτευμα να ξαναδιαβάσουν τους κανόνες της δημοκρατίας.

Γιατί αγαπητοί συνάδελφοι ο εθνικισμός είναι οργή. Και η οργή είναι τύφλωση. Μόνο τυφλός μπορεί να είναι αυτός που μιλάει για πογκρόμ χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις. Καλεί σε εμφύλιο. Και δε σκέφτεται ότι οι προγραφές των ιδεολογικών αντιπάλων είναι ένα βήμα πριν τον φασισμό και την κατάλυση της δημοκρατίας.

Γιατί ο εθνικισμός είναι άγνοια. Λέει: «Μια ζωή οι αριστεροί, όταν ήταν στα πράγματα, ήταν διχαστικοί, μοίραζαν τη χώρα στα δύο». Δεν ξέρει ότι ποτέ στο παρελθόν οι αριστεροί δεν ήταν στα πράγματα.

Γιατί ο εθνικισμός κακοποιεί τη γλώσσα. Εκφράσεις όπως «να το βουλώσουν», «κωλόμαγκες», και άλλες που προκαλούν την αισθητική και την ακουστική του λόγου είναι στο καθημερινό του λεξιλόγιο.

Γιατί ο εθνικισμός κακοποιεί και τη σκέψη. Την έλλειψη επιχειρημάτων την αναπληρώνει με μεγάλες λέξεις, λέξεις ταμπού. Μιλάει για «προδοσία» της πατρίδας, επικαλείται τον Θεό που τον θεωρεί μόνο δικό του σύμμαχο.

Όλα τα παραπάνω κύριοι συνάδελφοι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν πολιτικό. Γιατί αυτός εκφέρει λόγο δημόσιο και μπορεί να επηρεάσει ευρύτερες κοινότητες ανθρώπων. Είδατε τι έγινε στην Καβάλα, πριν από λίγες μέρες. Μια θρασύδειλη, χυδαία και αναίτια επίθεση ακροδεξιών στοιχείων στον βουλευτή Καβάλας κ. Παπαφιλίππου. Το θράσος τους ξεπέρασε τα όρια, αφού δε σεβάστηκαν ούτε την παρουσία του ανήλικου εγγονού του βουλευτή.

Για όλους τους παραπάνω λόγος υποστηρίζουμε ότι, όσοι από εμάς υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών, την ειρήνη, χρειάζεται να συνταχθούμε στην ίδια πλευρά και με τα επιχειρήματα και τη δράση μας να τα υπερασπιστούμε.  Ήρθε η ώρα οι δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου να καταδικάσουν  απερίφραστα τα περιθωριακά αυτά στοιχεία. Ήρθε η ώρα, υπερασπιζόμενοι τα υπέρτατα δικαιώματα της διαμαρτυρίας, της ελευθερίας της σκέψης και του δημόσιου διαλόγου, να εναντιωθούμε σε κάθε είδος προπηλακισμού και βίας. Ήρθε η ώρα να υποχωρήσουν τα μικροπολιτικά συμφέροντα και να πρυτανεύσει ο ορθός λόγος.

Ήρθε η ώρα η δημοκρατία να σβήσει το σκοτάδι και τον φόβο. Γιατί οι καιροί δεν περιμένουν και το αυγό του φιδιού εκκολάπτεται.

 

ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΑΓΓΑΙΟΥ

Ο επικεφαλής της παράταξης

Θόδωρος Μπόνος

Δημοτικός Σύμβουλος

Προηγούμενο άρθροΒράβευση για το Νηπιαγωγείο του Παληού
Επόμενο άρθροΜε λαμπρότητα και καλό καιρό οι εκδηλώσεις για την διπλή γιορτή της Καβάλας