Λίγα λόγια για το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου.

Είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί εξειδίκευση. Ασχολείται με τη μελέτη, κατασκευή και συντήρηση ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Επομένως, προϋποθέτονται εξειδικευμένες γνώσεις και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Ο ηλεκτρολόγος θα σχεδιάσει και θα κατασκευάσει στο νέο ή παλιό σου σπίτι και θα συντηρήσει την ηλεκτρολογική σου εγκατάσταση.

Ο ηλεκτρολόγος παρακολουθεί την τεχνολογική εξέλιξη και θα μπορέσει να εφαρμόσει νέους αυτοματισμούς. Επίσης, ο ηλεκτρολόγος θα ασχοληθεί με τα φωτοβολταικά, θα σε βοηθήσει να ανανεώσεις την ατμόσφαιρα του χώρου σου χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο φωτισμό και πολλά άλλα.

Για να γίνουν όλα αυτά απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, που θα «διαχειριστεί» το ρεύμα. Μια λάθος κίνηση μπορεί να κοστίσει ζωές και περιούσιες. Δεν μπορεί ο καθένας να ασκήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα, έχοντας επιφανειακές γνώσεις.

Η σημερινή κατάσταση στο χώρο της ηλεκτρολογίας

Ομολογουμένως, το επάγγελμα δεν πέρασε τη μεγάλη κρίση που βίωσαν άλλοι κλάδοι εν μέσω πανδημίας. Βέβαια, να μη ξεχνάμε ότι οι ηλεκτρολόγοι ήδη είχαν πληγεί τραγικά κατά τα έτη των μνημονίων. Συγκεκριμένα, το 2011 αριθμούσαμε 130 μέλη και σήμερα απομείναμε μόνο 57. Η απώλεια είναι μεγάλη.

Είναι γνωστό ότι μέσα στην πανδημία ο κλάδος των ακίνητων έχει υποστεί μεγάλη ζημιά και εμείς διαπιστώσαμε την παράλληλη αρνητική επίδραση, αφού ένα μεγάλο κομμάτι των εργασιών μας αφορά ανακαινίσεις και νέες οικοδομές. Ευτυχώς, κατά τον τελευταίο χρόνο ξαναβρήκαμε τους ρυθμούς μας.

Η πληγή του κλάδου μας είναι η λαθραία εργασία. Οι λαθρεγκαταστάτες, όπως συνηθίζεται να χαρακτηρίζονται. Πρόκειται για άτομα χωρίς επαγγελματική άδεια, που όμως εισέρχονται σε σπίτια και σε κάθε είδους εγκατάσταση, χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα προσόντα. Εκτελούν ηλεκτρολογικές εργασίες, υποστηρίζοντας πως μπορούν να πάρουν την ευθύνη εκτέλεσής τους, ενώ ουσιαστικά δεν έχουν αυτό το δικαίωμα.

Όλα αυτά λειτουργούν σε βάρος των νόμιμων επαγγελματιών αλλά και των υπαλλήλων μας. Οι λαθρεγκαταστάτες είναι επικίνδυνοι. Αναρωτήθηκαν ποτέ οι συμπολίτες μας εάν θα εμπιστεύονταν τη ζωή τους και τη ζωή των δικών τους ανθρώπων σε γιατρό χωρίς πτυχίο; Εάν θα πήγαιναν ποτέ το αυτοκίνητο τους σε συνεργείο που δε διαθέτει την κατάλληλη υποδομή για επιδιόρθωση; Εάν θα εμπιστευόταν να μπουν σ’ ένα λεωφορείο με οδηγό χωρίς δίπλωμα, απλά και μόνο επειδή νομίζει ότι ξέρει να οδηγεί;

Αγαπητοί μου συμπολίτες, όλοι γνωρίζουμε γραφή και ανάγνωση, ωστόσο τα παιδιά μας τα διδάσκουν δάσκαλοι και όχι εμείς. Επίσης, επιβάλλεται να τονισθεί η επικινδυνότητα που διατρέχει ο πολίτης προσλαμβάνοντας κάποιον που δεν είναι νόμιμος αδειούχος εγκαταστάτης.

Πρώτα από όλα, δε φέρει καμία ευθύνη για ό,τι συμβεί σε εσάς ή στην περιουσία σας. Βάσει στατιστικών στοιχείων κάθε χρόνο καταγράφονται 250 πυρκαγιές και 30 θάνατοι περίπου στην χώρα μας από ηλεκτρολογικά αίτια. Αυτά προκλήθηκαν από μη αδειούχους ηλεκτρολόγους ή από κάποιους που δεν εκτέλεσαν σωστά τις εργασίες.

Επιπλέον, η πολιτεία έχει θεσπίσει το ΠΔ. 108/2013 όπου αναφέρεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών από όλα τα τεχνικά επαγγέλματα και από τους ηλεκτρολόγους φυσικά. Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος κατασκευάζει μια ηλεκτρική εγκατάσταση είναι υπεύθυνος για ό,τι και αν θα συμβεί.

Έτσι εκδίδει Υ.Δ.Ε (Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη) αλλά και Υ.Δ.Κ.Ε. (Υπεύθυνη Δήλωση Καλής Εκτέλεσης Εργασιών), πράγμα που δεν κάνει ο λαθραίος. Οπότε σκεφτείτε πόσο εκτεθειμένος είναι ο πολίτης που αναθέτει εργασία σε “μη – αδειούχο”. Δυστυχώς έχουν πέσει στην αντίληψη μας ακόμη και επαγγελματίες να το κάνουν αυτό. Είτε σε μαγαζιά, είτε σε γραφεία, είτε σε βιοτεχνικούς χώρους.

Στη συνέχεια πάντως, καλούν εμάς να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα. Σας ενημερώνουμε για τους κινδύνους που ελοχεύουν όταν χρησιμοποιούνται άτομα χωρίς άδεια, χωρίς τις στοιχειώδεις γνώσεις και νόμιμα παραστατικά.Οι κίνδυνοι δεν αφορούν μόνο τη δική σας ασφάλεια κι εκείνη των πελατών σας, αλλά αφορούν και τα πρόστιμα που έχουν θεσμοθετηθεί για τις επιχειρήσεις.

Ενημερώνουμε ότι ο λαθρεγκαταστάτης, όταν εισέρχεται στην επιχείρηση για να εκτελέσει ηλεκτρολογικές εργασίες,επειδή δεν είναι νόμιμος ελεύθερος επαγγελματίας, θεωρείται υπάλληλος του καταστήματος και μπορεί να επισύρει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ!

Επίσης, λαθρεγκαταστάτες είναι και οι Δημόσιοι και Δημοτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι ενώ έχουν τις δουλειές τους,παρόλα αυτά εισέρχονται παράνομα στον κλάδο μας. Ομοίως λυπηρές είναι και οι περιπτώσεις κάποιων συνταξιούχων συναδέλφων μας, που δε σταμάτησαν να εργάζονται.

Εμείς αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε απέναντι τους.Το πρόβλημα είναι πολύ παλιό και με μεγάλη μας λύπη εντοπίζουμε ιδιώτες συμπολίτες μας να εργάζονται εις βάρος επαγγελματιών,οι οποίοι παλεύουν καθημερινά προκειμένου να αντέξουν τα δυσβάσταχτα φορολογικά, ασφαλιστικά, πάγια έξοδα καθώς και το ενοίκιο τους.

Ποια είναι η αντίδραση του Σωματείου

Ως Δ.Σ. του Συνδέσμου Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας, ήδη έχουμε δρομολογήσει μια καμπάνια ενημέρωσης του κοινού και αυτό θα συνεχιστεί. Δεν είμαστε η αστυνομία, ούτε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το κράτος, αλλά καταθέσαμε και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε καταγγελίες για οτιδήποτε παράνομο πέσει στην αντίληψη μας.

Ακόμη και αν οι καταγγελόμενοι είναι συνταξιούχοι ή πρώην συνάδελφοι που σταμάτησαν. Δε μας είναι ευχάριστο, αλλά πλέον τίθεται θέμα επιβίωσης και ας αναλογιστεί ο καθένας τις ευθύνες του. Ως Σωματείο καλούμε για εγγραφή όσους διαθέτουν την άδεια και μπορούν να νομιμοποιηθούν.

Ορισμένοι όμως δεν το πράττουν επειδή προσπαθούν να αποφύγουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Επίσης, κάποιοι συνάδελφοι έχουν προσλάβει άτομα που χρειαζόταν ένσημα για να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις ώστε να γίνουν επαγγελματίες. Εμείς προσπαθούμε να τους φέρουμε κοντά μας. Αλλά μερικών το θράσος είναι τόσο μεγάλο που πλέον θα μας βρουν απέναντι τους.

Τα μέλη του Σωματείου μέσα στην κρίση

Παρόλες τις δυσκολίες που περάσαμε, τα μέλη του Σωματείου μας δε σταμάτησαν διαχρονικά να ενημερώνονται και να καταρτίζονται μέσω παρουσιάσεων, σεμιναρίων κτλ.Χρησιμοποιούμε πάντα πιστοποιημένα υλικά οπότε σε κάθε περίσταση να υπάρχει η ανάλογη εγγύηση.

Και το σημαντικότερο, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε Ασφάλιση Αστικής Ευθύνης. Κάποιοι συνάδελφοι ήδη έχουν. Αυτό σημαίνει πως οποιαδήποτε ζημιά κι αν γίνει στο χώρο σας, ή εάν προκληθεί κάποιο ατύχημα σε εσάς ή στα μέλη της οικογένεια σας με δική μας υπαιτιότητα, αμέσως αναλαμβάνει η Ασφαλιστική εταιρεία και αποζημιώνεστε. Κανένας λαθραίος δε σας παρέχει εγγύηση.

Είμαστε πάντα έτοιμοι για να ανταπεξέλθουμε σε οποιαδήποτε μορφή εγκατάστασης, αφού δε σταματήσαμε να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις του κλάδου μας. Ήμασταν πάντα ένα Σωματείο ενωμένο και με γνώμονα το «εμείς» προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που μας παρουσιάζετε.

Τονίζουμε προς τους καταναλωτές ότι πρέπει να ζητούν πάντα την άδεια των ηλεκτρολόγων, ή να διασταυρώνουν ότι πρόκειται για μέλη του Σωματείου μας. Βέβαια υπάρχουν και οι Ηλεκτρολόγοι μηχανικοί που είναι καθόλα νόμιμοι.Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι συγκεκριμένοι που ενώ δε διαθέτουν άδεια παρόλα αυτά κινούνται συνέχεια στην αγορά, αρπάζοντας μερίδιο από τους νόμιμους επαγγελματίες.

Συστήνουμε στους συμπολίτες μας να ζητούν νόμιμη απόδειξη για κάθε εργασία. Υπενθυμίζουμε ότι δίνοντας δουλειά σε μη επαγγελματίες οποιουδήποτε κλάδου, διογκώνεται η ανεργία και το πρόβλημα στην ήδη «πληγωμένη» αγορά. Κανένας λαθραίος δε θα προσλάβει ποτέ το παιδί σας, το εγγόνι σας,το παιδί του γείτονα ή του φίλου σας.

Ο λαθραίος δεν πληρώνει εφορία, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ και φυσικά στερεί τα ήδη περιορισμένα εισοδήματά μας. Ο λαθραίος μεγαλώνει τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σε μια αγορά που βουλιάζει καθημερινά και τον αντίκτυπο θα τον βιώσει ο καθένας, άσχετα εάν εργάζεται στην ελεύθερη αγορά ή στον δημόσιο τομέα.

Ενδεχομένως να μη γινόμαστε ευχάριστοι σε κάποιους συμπολίτες μας όταν προβαίνουμε σε καταγγελίες. Ο Σύνδεσμός μας και τα μέλη του δεν έχουν εκδικητική ή τιμωριτική διάθεση έναντι οποιουδήποτε. Μέλημά μας είναι να προστατεύσουμε εσάς και ταυτόχρονα να επιβιώσουμε εμείς επαγγελματικά.

Αν δε σταματήσει η μάστιγα της λαθραίας εργασίας, που σήμερα πλήττει τον δικό μας κλάδο, αύριο θα αγγίξει και τον δικό σας. Οπότε, αν δεν το αντιμετωπίσει κάποιος κοντόφθαλμα, εύκολα θα αντιληφθεί ότι το πρόβλημα της λαθραίας εργασίας είναι κοινό για όλους.

Με εκτίμηση,

το Δ.Σ του Συνδέσμου Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Ν. Καβάλας

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: 48 χρόνια μετά, το νέο συμβόλαιο τιμής της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία είναι έτοιμο προς υπογραφή
Επόμενο άρθροΟΠΕΚ: Συνάντηση για τη μείωση παραγωγής του πετρελαίου – Πού θα φτάσει η τιμή του