syskepsi-tsanaka

Επαγγελματίες από την Καβάλα και την περιοχή του Δήμου Παγγαίου, που διαμαρτύρονται για την καθυστέρηση στην έκδοση οικονομικής άδειας από την πολεοδομία, είχαν χθες το πρωί συνάντηση με τη Δήμαρχο. Είναι γνωστό ότι είχαν προηγηθεί επισκέψεις των ίδιων ανθρώπων στον Αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο Παγγαίου.

Όσο η πρωτοβουλία γίνεται γνωστή, όσο προβάλλεται το δίκαιο αίτημα των Επαγγελματιών τόσο συναντά μεγαλύτερη απήχηση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι χθες η Δήμαρχος τάχθηκε ουσιαστικά στο πλευρό των Επαγγελματιών εξηγώντας, ότι το πρόβλημα μπορεί να λυθεί, μόνο αν θα λειτουργήσουν κι άλλες πολεοδομικές υπηρεσίες, ειδικά στους Δήμους με τις πολλές εκκρεμότητες στην πολεοδομία Καβάλας, εννοώντας αυτούς της Θάσου και του Παγγαίου.

«Το θέμα σας δεν το παράτησα ποτέ. Θα είμαστε μαζί σ΄ ένα κοινό μέτωπο» είπε η κα Δήμαρχος στους επαγγελματίες που είχε απέναντί της. Τόνισε ότι ζήτησε ήδη από τον κ. Μαρκόπουλο να οργανώσει σύσκεψη, όπου θα βρίσκονται και οι 4 Δήμαρχοι του Νομού.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία οι περισσότερες άδειες εκδίδονται από την Πολεοδομία Καβάλας για τη Θάσο και το Παγγαίο, γι΄ αυτό και η κα Τσανάκα τόνισε πως εφικτός στόχος θα είναι η λειτουργία πολεοδομίας στους Δήμους Θάσου και Παγγαίου.

Επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για το ποιοι Δήμοι έχουν ή δεν έχουν μηχανικούς στις υπηρεσίες τους, η Δήμαρχος ζήτησε αξιόπιστα στοιχεία μέσω του ΤΕΕ τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας, για ν΄ αποδειχθεί ο αριθμός των μηχανικών του κάθε Δήμου.

«Να μη βγάζετε άδειες για άλλους Δήμους», είπαν επαγγελματίες που συμμετείχαν στην ίδια συζήτηση. «Όλοι είστε παράνομοι με την αργοπορία» τόνισε άλλος επαγγελματίας.

Η κα Τσανάκα είπε μεταξύ σοβαρού κι αστείου, ότι πρόσφατα δέχθηκε παρέμβαση από το Δήμαρχο Παγγαίου να εκδοθεί γρήγορα πολεοδομική άδεια που αφορά δημοτικού ενδιαφέροντος ακίνητο. Του απάντησα είπε χαρακτηριστικά η κα Τσανάκα, ότι θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της αργοπορίας, όπως γίνεται με τους πολίτες.

Επαγγελματίας που συμμετείχε στην ίδια συζήτηση είπε από την πλευρά του: «Μαθαίνουμε, ακούμε, καταλαβαίνουμε ότι οι μηχανικοί των Δήμων δεν θέλουν να έρθουν στην πολεοδομία της Καβάλας και οι Δήμαρχοι ανέχονται αυτή την αρνητική τους στάση. Πιστεύω ότι υπάρχουν παντού μηχανικοί κι επαρκούν για τους Δήμους και για την καλύτερη στελέχωση της Πολεοδομίας».

«Οι δικοί μας μηχανικοί δεν είναι αρκετοί» είπε στην ίδια βάση συζήτησης ο αντιδήμαρχος Δημοσθένης Τουλκίδης.

Στη χθεσινή συνάντηση οι επαγγελματίες προσήλθαν δίνοντας στην κα Τσανάκα το υπόμνημα διαμαρτυρίας που ακολουθεί:

«Οι κατωτέρω υπογράφοντες, επαγγελματίες στο χώρο των οικοδομικών έργων, κατασκευαστές, έμποροι οικοδομικών υλικών, κ.λ.π. δραστηριοποιούμενοι κυρίως στο Δήμο Παγγαίου, εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας και την αγανάκτησή μας για την προκλητικά απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην έκδοση οικοδομικών αδειών στο Νομό Καβάλας.

Η δεκαπεντάμηνη και πλέον καθυστέρηση, αποτελεί στην ουσία άρνηση έκδοσης οικοδομικών αδειών εκ μέρους της αρμόδιας υπηρεσίας και είναι μοναδικό φαινόμενο στην χώρα μας.

Οι συνέπειες της απαράδεκτης καθυστέρησης είναι τεράστιες για την άσκηση των επαγγελματιών μας, μας στερεί κύκλο εργασιών στη δυσκολότερη εποχή για τον κατασκευαστικό τομέα και ζημιώνει βαρύτατα την τοπική οικονομία.

Σε μία περιοχή, όπως ο Δήμος Παγγαίου, όπου υπάρχει ακόμη λόγω του τουρισμού σχετικό επενδυτικό ενδιαφέρον στο χώρο της οικοδομής, οι δυσλειτουργίες κι οι απαράδεκτες καθυστερήσεις της Πολεοδομίας του Δήμου Καβάλας διώχνουν επενδύσεις και αποθαρρύνουν το όποιο ιδιωτικό ενδιαφέρον για επένδυση στο χώρο της οικοδομής, οδηγώντας μας στην οικονομική καταστροφή και μοιραία στην απόλυση προσωπικού.

Ζητούμε από τις αρχές του Νομού, Δήμους και Περιφέρεια, να λάβουν μέτρα για την άμεση και δραστική επίλυση του προβλήματος, εφαρμόζοντας τους νόμους του κράτους και ειδικότερα από τον Δήμο Παγγαίου ζητούμε να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στους δημότες του με την ανάληψη της έκδοσης των οικοδομικών αδειών του Δήμου, απελευθερώνοντας έτσι τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες και τις επιχειρήσεις μας, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα στη δίνη της κρίσης, από το αδιέξοδο και τη χαριστική βολή που μας επιφυλάσσουν οι παραβάσεις των νόμιμων χρονικών ορίων και οι δυσλειτουργίες της Πολεοδομίας Καβάλας.

Επιφυλασσόμεθα κάθε νόμιμου δικαιώματός μας.

Ελευθερούπολη, 23 Μαΐου 2017.

Οι υπογράφοντες»

Προηγούμενο άρθροΔήμος Παγγαίου | «Eπετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του Παγγαίου»
Επόμενο άρθροΚατέφτασε η πρώτη πτήση απο Μόσχα προς Καβάλα στο Αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”