Ένα πρόγραμμα ύψους 4 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, για την ανάπτυξη της συνοικίας της Παναγίας, τέθηκε την Δευτέρα  στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας όπου ο δήμος θα συνεισφέρει με ένα ποσό της τάξεως των 500 χιλιάδων ευρώ.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, πρόκειται για χρηματοδοτικές δράσεις που αφορούν την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Παναγίας και στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν έργα όπως η ανάδειξη του 1ου Δημοτικού Σχολείου, του περιμετρικού μονοπατιού και της ανάδειξης όλης της περιοχής ενώ παράλληλα θα γίνει και μια κυκλοφοριακή μελέτη για την Παναγία. Η πρόταση αυτή έτυχε της αντίδρασης της πρώην δημάρχου κας Τσανάκα καθώς αμφισβήτησε όλες τις διαδικασίες δεδομένο ότι συμμετέχουν 11 εταίροι σ’ αυτήν την πρόταση που όλοι θα πρέπει να συμφωνήσουν και να καταθέσουν την τελική τους συμφωνία. Τελικά η αντιπολίτευση  καταψήφισε το πρόγραμμα με τον δήμαρχο κ. Μουριάδη στις δηλώσεις του να επικρίνει την στάση αυτή.

 Όπως ανέφερε αρχικά «Καταρχάς θα αναφερθώ και στις δηλώσεις του δημοτικού συμβούλου κ. Μούτλια ο οποίος απαξίωνε καθεμία από αυτές τις δράσεις από όπου φαίνεται και το ποιόν του κυρίου αλλά και όλο το μένος το οποίο υπάρχει μιας παράταξης απέναντι στο Δήμαρχο. Και οι λόγοι είναι εμφανείς, είναι ο αριθμός 200…. για όσους μπορούν να καταλάβουν! Μας έλεγε ο κ. Μούτλιας για έναν καμβά που θα κάνει μια εταιρεία από την Κρήτη. Ο καμβάς λοιπόν – και πληροφορώ τον κύριο αυτό που τόσο εύκολα έκανε κριτική – είναι από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης και αυτό που γίνεται είναι ότι αποτυπώνεται ψηφιακά και τρισδιάστατα η ιστορία της Παναγίας και των κτηρίων τα οποία υπάρχουν.

 Δηλαδή θα μπορούσε κανείς για παράδειγμα με το τηλέφωνο του ανά χείρας να περνά από ένα κτήριο και αυτό να σας δίδει αμέσως πληροφορίες και φωτογραφίες για το πως ήταν αυτό το κτήριο και ποια είναι η ιστορία του! Αν αυτό το θεωρούμε ασήμαντο, ναι είναι ασήμαντο. Επειδή δεν έχω την πλειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.)  δεν σημαίνει ότι θα ακούω και την οποιαδήποτε ανοησία από κάθε κύριο. Δεν έχω την πλειοψηφία, ας μην το ψηφίσουμε. Η Καβάλα και η Παναγία έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Δεν ήταν σίγουρο ότι θα παίρναμε τα χρήματα. Πρόταση κάναμε. Χάσαμε την ευκαιρία να τα διεκδικήσουμε».

 ΜΕ ΑΝΑΚΡΙΒΙΕΣ

Και πρόσθεσε πως «Και όλα αυτά με όλες τις ανακρίβειες που ελέχθησαν από την αντιπολίτευση, διότι δεν άφησαν περιθώριο. Η πρόταση γραφόταν μέχρι την τελευταία στιγμή. Δεν είναι έτσι απλά. Κάποιοι κύριοι έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Οι σοβαρές προτάσεις όμως θέλουν χρόνο. Από την στιγμή που είδαμε ότι υπάρχει αυτή η πρόσκληση, από τον Οκτώβριο και μακάρι η πρώην δήμαρχος κ. Τσανάκα να μπορούσε να είχε ένα γραφείο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και να έβρισκαν προγράμματα. Παρόλα αυτά δεν το έκαναν. Και έρχεται τώρα η κ. Τσανάκα και διαμαρτύρεται. Μέχρι τελευταία στιγμή έγραφαν και έσβηναν και έτσι ήρθε η πρόταση του Δ.Σ. Απλά ξέρετε τι τους πείραξε; Δεν τους πείραξε το πρόγραμμα γιατί πολύ απλά δεν έδωσαν σημασία στο πρόγραμμα…. Και ούτε καν ρώτησαν τι είναι το ένα και τι το άλλο. Τους πείραξε ότι είδαν μέσα την λέξη Ιμαρέτ και την λέξη ΜΟΗΑ. Αυτό ήταν που τους πείραξε. Όταν τους εξηγήσω ότι αυτή είναι μια πολύ καλή λύση, όπου μικρά οικόπεδα μπορούν να γίνουν κοινόχρηστοι χώροι και να τα φροντίζουν οι γειτονιές. Η ιδιοκτήτρια του Ιμαρέτ λοιπόν κάνει δωρεά στο Δήμο ένα οικόπεδο το οποίο υπάρχει στην Παναγία. Σε αυτό το οικόπεδο οι 70 χιλιάδες που υπήρχαν δεν ήταν για να τα βάλει στην τσέπη της. Το τι έχει κάνει αυτή η γυναίκα μέσα στην Καβάλα (σ.σ. Α. Μισιριάν)  φαίνεται και φαίνεται από το έργο της. Και δεν έχει ανάγκη τα 70 χιλιάδες ευρώ. Ίσα ίσα βάζει λεφτά για να συντηρήσει».

 ΤΟΥΣ ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ

Ο ίδιος εξήγησε ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόγραμμα. «Ας πάμε στους Παραμυθάδες που ακόμη και αυτούς απαξίωσαν διότι πολύ απλά δεν ήξεραν τι σημαίνει παραμύθι. Δεν ήξεραν τι σημαίνει να μπορείς να διασώσεις αυτό που λέγεται παραμύθι για τα παιδιά μας. Δεν ξέρουν τι δουλειά κάνουν αυτοί οι άνθρωποι. Και το πρόγραμμα που έχουν πάρει από το υπουργείο, το πήραν γιατί τους τους εμπιστεύθηκε δηλαδή και εμείς απλά τους θεωρούμε παραμυθάδες και ανάξιους για να κάνουν αυτό που κάνουν!

 Η αλήθεια είναι ότι στο μυαλό μου δεν πήγε η αντίδραση. Αλήθεια είναι πως ήρθε τελευταία στιγμή η πρόταση. Η προθεσμία λήγει σήμερα. Δεν πήγε στο μυαλό μου ότι ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να μην το ψηφίσουν. Και να αρχίσω να ακούω όλα αυτά περί κολλητών, περί φαγοπότι, ο καθείς λέει ό,τι θέλει. Και όμως, ούτε φαγοπότι υπάρχει, ούτε κολλητοί υπάρχουν. Και ίσα ίσα αν ερχόταν το πρόγραμμα θα ήταν πολύ καλό για την Παναγία. Θα ολοκληρωνόταν οι κυκλοφοριακές μελέτες που έπρεπε να γίνουν ενώ θα γινόταν και το ασανσέρ, θα γινόταν το περιμετρικό μονοπάτι που όλο το λέμε και όλο το ακούμε. Πέντε χρόνια η κ. Τσανάκα δεν έκανε τίποτε για την μελέτη και έχει τώρα το θράσος να κουνάει το δάκτυλο και να αφήνει υπονοούμενα. Ποια είναι τα υπονοούμενα; Ποιοι ήταν οι κολλητοί και τα υπονοούμενα θα πω ότι ήταν πέντε χρόνια μέσα σε αυτό το Δημαρχείο οι κολλητοί και όλοι ήξεραν κάτω από τα τραπέζια να πληρώνουμε και να έρχονται τώρα οι λογαριασμοί στον καινούριο Δήμαρχο να πληρώνει αυτούς!

 Αυτά δεν τα λέμε οι κολλητοί!!!» τόνισε χαρακτηριστικά.

 ΤΕΛΗ

 Αναφορικά με τα δημοτικά τέλη τα οποία αυξήθηκαν  με την πρόταση της κ. Τσανάκα  τόνισε ότι  «Δεν είναι καλύτερη η πρόταση της κ. Τσανάκα. Είναι καλύτερη στα νούμερα, επί της ουσίας όμως δεν είναι καλύτερη. Γιατί; Γιατί εγώ δεν θα καθίσω να πω ότι θα γίνει διαγωνισμός και θα έχουμε ποσά. Η διαφορά των 600 χιλιάδων οφείλεται στο ότι κόψαμε τις επενδύσεις. Αυτή την στιγμή το καλαθοφόρο του Δήμου Καβάλας για παράδειγμα είναι χαλασμένο. Και για να φτιαχτεί θέλει 3 χιλιάδες ευρώ. Και θα ξαναχαλάσει γιατί είναι παλιό. Τι λένε λοιπόν; Να πάτε να νοικιάσετε. Ξέρετε πόσο είναι να νοικιάσουμε ένα καλαθοφόρο; Δεν παίρνουμε επίσης ένα απορριμματοφόρο, Κόβουμε τα μικρά απορριμματοφόρα που θέλουμε να πάρουμε στην Παναγία. Κόβουμε τους μικρούς κάδους και λέμε συνέχεια ότι πρέπει να αυξήσουμε την ανακύκλωση. Χαίρω πολύ. Αυτό ήξερα να το κάνω και εγώ.  Οι επενδύσεις που χρειάζεται ο Δήμος Καβάλας είναι πολύ περισσότερες. Υπάρχουν οχήματα που είναι α κινητοποιημένα και άνθρωποι που δεν έχουν πληρωθεί από την προηγούμενη διοίκηση και έρχεται τώρα η κ. Τσανάκα να πει ότι θα κάνουμε οικονομία και θα κόψουμε τις επενδύσεις. Πέρασε η πρόταση της γιατί είχε την πλειοψηφία. Αυτός ήταν ο λόγος. Δεν σημαίνει όμως ότι ήταν η καλύτερη πρόταση. Ως αριθμός είναι καλύτερος το δέχομαι, όχι όμως επί της διαδικασίας και της ουσίας».

Προηγούμενο άρθροΝίκος Πενταζίδης :«Θέλουμε τη στήριξη του κόσμου»
Επόμενο άρθρο305.856,68 ευρώ για το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης