Ανοιχτή πρόσκληση σε καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν τα έργα τους στο κτήριο της Μεγάλης Λέσχης απευθύνει ο Δήμος Καβάλας, στο πλαίσιο του έργου Crea Centers που φιλοδοξεί να μετατρέψει την Μεγάλη Λέσχη σε «κυψέλη» πολιτιστικής δημιουργίας.

Η πρόσκληση αφορά όλους τους καλλιτέχνες (μουσικούς, φωτογράφους, εικαστικούς, new media professionals, κινηματογραφιστές κτλ) που ενδιαφέρονται να φιλοξενηθούν στη Μεγάλη Λέσχη και να δημιουργήσουν ένα συγκεκριμένο καλλιτεχνικό project, με παράλληλη υποστήριξη από επαγγελματίες μέντορες.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταθέσουν ηλεκτρονικά τις προτάσεις στο website https://creacenters.gr/
Το πρόγραμμα Crea Centers επιχειρεί να δημιουργήσει δομές υποστήριξης των πολιτιστικών βιομηχανιών στις πόλεις εταίρους (5 στο σύνολο: Κωνσταντινούπολη, Byala, Costanza, Mykolaiv, Καβάλα), χώρους δηλαδή που θα παρέχουν δωρεάν περιβάλλον εργασίας στους επαγγελματίες του πολιτισμού (αρχιτέκτονες, γραφίστες, μουσικούς, καλλιτέχνες των new media, κινηματογραφιστές, χειροτέχνες κα).

Απώτερος σκοπός είναι η δικτύωση των 5 Crea Centers και η δημιουργία μιας νέας αγοράς για τα παραγόμενα πολιτιστικά προϊόντα στο γεωγραφικό χώρο της Μαύρης Θάλασσας.
Στον χώρο της Μεγάλης Λέσχης θα λειτουργήσουν εργαστήρια μουσικής, κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών. Θα δοθεί δωρεάν χώρος εργασίας (ατελιέ) και εξοπλισμός σε 60 καλλιτέχνες, για να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο πολιτιστικό προϊόν.

Παράλληλα, ο ισόγειος χώρος της Μεγάλης Λέσχης θα μετασχηματιστεί σε ανοιχτό εκθεσιακό χώρο που θα διατίθεται για την παρουσίαση των προϊόντων δημιουργίας των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται. Η καλλιτεχνική δημιουργία θα υποστηρίζεται από θεματικές ημερίδες, ανοιχτά μαθήματα και εργαστήρια από διακεκριμένους καλλιτέχνες του τομέα των new media, αρχιτεκτονικής, μουσικής και θεάτρου που θα ενισχύουν την προσπάθεια των τοπικών καλλιτεχνών για πρωτότυπη δημιουργία και παραγωγή.

Τέλος, οι καλλιτέχνες του Crea Centers θα έχουν την ευκαιρία να δικτυώνονται με τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενούνται από τις αντίστοιχες δομές των υπολοίπων πόλεων-μελών του δικτύου, να παρουσιάζουν δείγμα δουλειάς τους με live streaming και έτσι να δημιουργηθεί μια νέα αγορά, αλλά και μια ζωογόνος πηγή δημιουργίας και εξωστρέφειας για τους καλλιτέχνες μας.

Πληροφορίες και προϋποθέσεις συμμετοχής:

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων δεν έχει ημερομηνία λήξης, ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα του έργου και άρα θα παραμείνει ανοιχτή η δυνατότητα αιτήσεων έως τις 24.12.2022 και μέχρις ότου πληρωθούν οι διαθέσιμες 60 θέσεις. Ωστόσο η πρώτη αξιολόγηση αιτήσεων θα γίνει μέσα στο 2021 για να ξεκινήσει και η παραγωγή στις 1.1.2022.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να καταθέσουν την πρότασή τους, με ελεύθερο θέμα, που θα αφορά ένα δημιουργικό του project και η υποβολή της υποψηφιότητας τους θα γίνει ηλεκτρονικά στο https://creacenters.gr/

Τα πεδία της αίτησης περιλαμβάνουν: την καταγραφή των στοιχείων του ενδιαφερόμενου, μια σύντομη περιγραφή του καλλιτεχνικού project που θέλουν να υλοποιήσουν (maximum 150 λέξεις) και σε ηλεκτρονική μορφή δείγμα δουλειάς τους.

Με την ολοκλήρωση της αίτησης, οι αιτούντες θα λαμβάνουν ένα email επιβεβαίωσης της καταχώρησης της αίτησής τους.

Ο κάθε καλλιτέχνης μπορεί να υποβάλει μόνο μια πρόταση και η τελική επιλογή των έργων θα γίνει μετά από αξιολόγηση αρμόδιας επιτροπής που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους καλλιτέχνες της περιοχής μας

Η επιλογή των καλλιτεχνών θα γίνει με γνώμονα την δουλειά του καλλιτέχνη, αλλά και την ιδέα – προσδοκίες που έχει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Η πρόσκληση αφορά καλλιτέχνες όλων των ηλικιών και τα project μπορούν να συνδυάσουν και διαφορετικές τέχνες.
Το θέμα της πρόσκλησης είναι ελεύθερο και η αξιολόγηση θα βασιστεί αρκετά στην πρωτοτυπία της υποβληθείσας καλλιτεχνικής πρότασης.
Οι καλλιτέχνες δεν είναι απαραίτητο να είναι κάτοικοι Καβάλας.

Η συμμετοχή των καλλιτεχνών δεν θα επιφέρει καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ίδιους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα και τις αιτήσεις, μπορείτε να απευθυνθείτε τηλεφωνικά: 2513500088 ή μέσω email: kavalacreacenter@gmail.com

Προηγούμενο άρθρο«Hymn to Liberty» του Διονυσίου Σολωμού Μετάφραση στα Αγγλικά από τον Arnold Green Παραγωγή: Φεστιβάλ Φιλίππων – Spleen Theatre
Επόμενο άρθροΈκτακτη διακοπή υδροδότησης λόγω βλάβης