Στο ραδιόφωνο του Lobby 101.8 μίλησε το πρωί της Τετάρτης (25/3) ο πνευμονολόγος γιατρός και γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης σχολιάζοντας τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα περιστατικά ασθενών που εξετάζονται μέσω τηλεϊατρικής, αλλά και για το κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου για να στηρίξουν όλοι την προσπάθεια των γιατρών με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

“Τα μέτρα φαίνεται ότι αποδίδουν. Ο κόσμος πειθάρχησε. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις και η κυβέρνηση επέβαλε τα μέτρα δείχνοντας πολύ καλά αντανακλαστικά. Τα δύσκολα όμως είναι μπροστά μας. Οι επόμενες δύο-τρεις εβδομάδες είναι πολύ σημαντικές και θα φανεί αν υπάρξει επιδημική ή πανδημική εξάπλωση στον ελληνικό πληθυσμό ή όχι. Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι αλλά κρατάμε μικρό καλάθι. Ο συγκεκριμένος ιός είναι ύπουλος και όσοι βιάστηκαν να κάνουν δηλώσεις και να βγάλουν συμπεράσματα εκτέθηκαν”, σημειώνει ο κ. Πολίτης.

Σχετικά με την 40χρονη από την Καστοριά η οποία κατέληξε στο σπίτι της και διαγνώσθηκε με κορωνοϊό μετά θάνατον κατά τη νεκροψία ο κ. Πολίτης σχολίασε: “Αυτό το περιστατικό είναι ένα παράδειγμα προς αποφυγή προς την κεντρική διοίκηση, το υπουργείο και τη κυβέρνηση συνολικά για το τι κινδύνους ελοχεύει και εγκυμονεί η τηλεϊατρική που πλέον γίνεται κατά κόρον πλέον. Δίνουμε οδηγίες, συνταγές, φάρμακα, αγωγές, εξετάσεις όλα γίνονται μέσω τηλεφώνου. Είναι επικίνδυνο. Μας τρώει η αγωνία και το άγχος. Αν δεν εξετάσεις έναν άνθρωπο πόσο εύκολα θα του δώσει οδηγίες. Ωστόσο αυτό μας επιβάλλεται να κάνουμε. Οι οδηγίες δια τηλεφώνου έχουν χρησιμότητα αλλά δεν είναι πανάκια και δεν μπορεί να αντικατασταθεί η δια ώσης εξέταση και η κλινική ιατρική με την τηλεϊατρική. Καλά κάνει ο κόσμος και μας ρωτάει, αλλά όσα του λέμε από μια τηλεφωνική συνομιλία να μην θεωρεί ότι δώσαμε λύση.

Για το πόσο επικίνδυνος είναι ο ιός ο κ. Πολίτης αναφέρει: “Ο ιός δεν κάνεις διακρίσεις. Δεν περισσεύει κανένας υγειονομικός. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος μας ζήτησε να κλείσουμε τα ιατρεία μας. Δεν υπάρχει εξοπλισμός για την προστασία μας. Είναι σαν να κατεβαίνουμε στον πόλεμο με σφεντόνες και πέτρες απέναντι σε ένα θηρίο. Από αύριο δεν θα μπορούμε να ανοίξουμε τα ιατρεία μας και κακός η κυβέρνηση δεν μας συμπεριέλαβε στους πληττόμενους ΚΑΔ”.

Σχετικά με το γεγονός ότι κάποιοι υποτιμούν τον κορωνοϊό και το τον συγκρίνουν με την απλή γρίπη ο κ. Πολίτης είπε χαρακτηριστικά πως: “Όταν πρωτοξεκίνησε η εξάπλωση του ιού στην Ουχάν, λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης από την Κίνα όλοι θεώρησαν ότι ο ιός είναι μια απλή γρίπη, αλλά δεν είναι έτσι. Εχει χαρακτηριστικά που τον ισχυροποιούν, μεγάλο χρόνο επώασης, μεγάλη αντοχή παραμονής σε επιφάνειες, και προκαλεί μία ισχυρή και θορυβώδη λοίμωξη, όχι σε όλους αλλά σε αυτούς που θα την κάνει θα βιώσουν άσχημες καταστάσεις και θα χρειαστούν ίσως και διασωλήνωση και το χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει ανοσία. Οι συνάδελφοι οι οποίοι νόσησαν το περιγράφουν σαν ένα τέρας, εκλιπαρώντας τον κόσμο να προσέχει και να τηρεί τους κανόνες υγιεινής”.

Ακούστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο πνευμονολόγος γιατρός και γενικός γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αλέξης Πολίτης το πρωί της Τετάρτης (25/3) στο Lobby 101.8 από το  15.20 έως 28.30

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ Δήμος Νέστου τίμησε την επέτειο του 1821 (βίντεο)
Επόμενο άρθροΣτους 22 οι νεκροί από τον κορονοϊό στην Ελλάδα