img_d433c0-d6c0fb-0d9b4f-6842ce-e836e3-c5118f

Επίσημες ανακοινώσεις δεν υπάρχουν. Είναι ωστόσο σαφές ότι η διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων 6 δήμων της ΑΜΘ για το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ) έχει ολοκληρωθεί. Αυτό το μαρτυρά απόφαση του Περιφερειάρχη που αναρτήθηκε στη Διαύγεια την περασμένη Παρασκευή. Από τις 6 προτάσεις σίγουρα οι πρώτες δύο, πιθανόν και η τρίτη, θα εξασφαλίσουν χρηματοδότηση έως 8 εκ ευρώ έκαστη. Με αυτά τα χρήματα θα κάνουν έργα, τα οποία ήδη έχουν αναφέρει στην πρόταση τους. Λέγεται ότι Καβάλα και Αλεξανδρούπολη είναι οι δύο πόλεις που λαμβάνουν έγκριση, για την 3η θέση ακούγεται ο Δήμος Δράμας.
Στην Κομοτηνή υπάρχει πλήρης μυστικότητα αλλά ήδη ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης έκανε κάποιες δηλώσεις, στηριγμένες σε πληροφορίες του. Μνημόνευσε τον Δήμο του και τον Δήμο Καβάλας ότι αξιολογήθηκαν στις δύο πρώτες θέσεις. Η πρόταση του Δήμου Καβάλας έχει συνολικό προϋπολογισμό 8,6 εκ ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολο της; Ουδείς γνωρίζει με ασφάλεια. Στο Δημαρχείο έχουν λόγους να εκφράζουν την αισιοδοξία τους, χειρίζονται πολύ προσεκτικά την όλη υπόθεση. Πάντως διαρροές και κάποιες πληροφορίες από την Αθήνα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις δηλώσεις Λαμπάκη.

Πέρασε το τεστ του ΒΑΑ ο Δήμος Καβάλας

Ο Δήμος Καβάλας πέρασε το τεστ της αξιολόγησης κι είναι έτοιμος για έργα προϋπολογισμού έως 8 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του προγράμματος Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΒΑΑ). Αυτό αναφέρουν πληροφορίες προερχόμενες από την Αθήνα, οι οποίες αφορούν την αξιολόγηση των 6 προτάσεων που έγινε τις προηγούμενες εβδομάδες από επιτροπή της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας ΑΜΘ στην Κομοτηνή. Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται προς το τέλος του μήνα αφού επί του πρακτικού της αξιολόγησης μεσολαβεί 7ήμερη προθεσμία ενστάσεων που είναι σε εξέλιξη.

Ο Δήμος Καβάλας προετοίμασε την πρόταση του για το ΒΑΑ από την αρχή του έτους, έκανε έντονη προσπάθεια το δεύτερο 6μηνο του τρέχοντος έτους. Μαζί με τον Δήμο Καβάλας μερίδιο του προγράμματος διεκδίκησαν οι Δήμοι Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ξάνθης, Δράμας, Κομοτηνής. Το ποσό του προγράμματος για έργα φθάνει στα 16 εκ ευρώ. Εξ αρχής ήταν γνωστό ότι θα χρηματοδοτούνταν οι δύο καλύτερες προτάσεις. Ωστόσο υπάρχουν φήμες σύμφωνα με τις οποίες θα υπάρξει χρηματικό ποσό και για την 3η καλύτερη πρόταση.

Το μεσημέρι της Παρασκευής αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Διαχειριστικής Αρχής η απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου με την οποία εγκρίνεται το πρακτικό της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν. Δεν έγινε γνωστός αφού δεν αναρτήθηκε ο πίνακας της προσωρινής κατάταξης. Άπαντες έσπευσαν να μάθουν τις λεπτομέρειες. Εκ της Κομοτηνής δεν υπήρξε καμία πληροφορία. Μόνο μια φήμη ότι χρήματα για έργα θα πάρει κι η τρίτη καλύτερη πρόταση. Στην Αθήνα και στο αρμόδιο υπουργείο υπήρξαν πιο συγκεκριμένα πράγματα. Ανεπισήμως ειπώθηκε ότι πρώτη καλύτερη πρόταση είναι αυτή της Αλεξανδρούπολης και δεύτερη του Δήμου Καβάλας. Σημειώνουμε ότι ο κ. Μέτιος ενέκρινε με την απόφαση του την Παρασκευή ένα πρακτικό αξιολόγησης που έχει ημερομηνία 22 Νοέμβρη. Η ίδια απόφαση του κ. Μέτιου αναφέρει: «Η τελική επιλογή και η έγκριση των επί μέρους πράξεων κάθε Στρατηγικής ΒΑΑ και του προϋπολογισμού αυτών θα γίνει από τον ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης σε συνεργασία με την ΕΥΔΕΜ-ΠΑΜΘ εφαρμόζοντας τη διαδικασία αξιολόγησης σύμφωνα με εγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου».

Η πρόταση του Δήμου Καβάλας είναι «πλούσια» και φιλόδοξη, περιλαμβάνει διάφορα έργα, τα κυριότερα και τα περισσότερα έχουν σχέση με κεντρικές περιοχές στην πόλη. Είναι σαφές ότι δεν θα υλοποιηθεί όλο το πακέτο της πρότασης. Θα πρέπει να περιμένουμε προκειμένου να μάθουμε ακριβώς ποια έργα χρηματοδοτούνται. Αν εγκρίνονταν οι δύο μόνο προτάσεις (οι δύο καλύτερες) τότε τα χρήματα θα ήταν 8 εκ ευρώ σε κάθε μία από αυτές. Επειδή θα χρηματοδοτηθεί και η τρίτη (άγνωστο σε ποιο ποσό), τα χρήματα που θα ωφεληθεί ο Δήμος Καβάλας ίσως είναι λιγότερα από 8 εκ ευρώ.

Προηγούμενο άρθροΕπενδυτικό πρόγραμμα από την Energean στην περιοχή του Κόλπου της Καβάλας
Επόμενο άρθροΜείωση ως 7% στο ρεύμα για όλους