ds-1-800x445

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας πραγματοποιήθηκε σήμερα  στις 2 μετά το μεσημέρι στο Δημαρχείο, με θέμα τα έργα του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Το κατεπείγον της συνεδρίασης έγκειτο στο γεγονός ότι στη 1 Ιουνίου 2018 λήγει η προθεσμία υποβολής της πρότασης στο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό το Σώμα κλήθηκε να αποφασίσει για την έγκριση μελέτης και σχεδίου διακήρυξης του έργου για την Προμήθεια εξοπλισμού κτιρίων και ακάλυπτου χώρου στο Χερσαίο Τείχος, και την αποκατάσταση κτιρίων στο Χερσαίο Τείχος για εγκατάσταση πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Επίσης το Σώμα κλήθηκε να εγκρίνει τη μελέτη και το σχέδιο διακήρυξης του έργου της μελέτης αξιοποίησης του κτιριακού αποθέματος των καπναποθηκών στην Καβάλα. Το Σώμα ενέκρινε την κατεπείγουσα διαδικασία αλλά και τα προτεινόμενα έργα ομόφωνα ενώ την σύντομη εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος κ. Δημοσθένης Τουλκίδης.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ

Στη  συνεδρίαση ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Γραμμένος  έθεσε υπόψην του Σώματος την πρόθεση της Διοίκησης του Δήμου Καβάλας να συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο στην Εγνατία Οδό εκεί όπου θα κατασκευαστούν τα νέα διόδια σε ένδειξη διαμαρτυρίας και μάλιστα να προσκαλέσουν και δημότες της Καβάλας ώστε να υπάρξει και αντίκτυπος ενώ καθ’ όσο θα συνεδριάζει το Σώμα η Εγνατία Οδός θα είναι κλειστή.

Ο κ. Κωστής Σιμιτσής ήταν θετικός με αυτήν την πρόταση, απλώς πρότεινε μην προβληθεί πρόωρα ώστε να μην υπάρξει κάποιο κώλυμα από πλευράς της Πολιτείας.

Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος ήταν αρνητικός με αυτή την πρόταση καθώς, όπως υποστήριξε, χρειάζεται να περιμένουν λίγες μέρες γιατί θα γελάνε όλοι μαζί τους.

Από την πλευρά του ο κ. Βαγγέλης Παππάς έκανε λόγο για μία σημειολογική εκδήλωση, μία συνεδρίαση συμβολική χωρίς κόσμο η οποία θα έχει επικοινωνιακά αποτελέσματα, στέλνοντας δηλαδή το μήνυμα της διαμαρτυρίας τους.

Ο κ. Άρης Βέρρος από την πλευρά του τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να γίνει ακύρωση των διοδίων και συμφώνησε με την πρόταση της επικοινωνιακής συνεδρίασης του Δ.Σ. για να δείξουν την αντίθεσή τους.

Τέλος ο κ. Χρήστος Ποτόλιας, σχολίασε ότι ούτως ή άλλως η Εγνατία Οδός τρίβει τα χέρια της με τη στάση του δήμου λέγοντας ότι δεν θα πετύχουν τίποτε μ’ αυτήν την εκδήλωση.

Ο αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Φιλόσογλου δήλωσε ότι ενδεχομένως την Παρασκευή να έχουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο αίτημα του δήμου Καβάλας για την ακύρωση της κατασκευής των νέων διοδίων. Τελικά, το Σώμα συμφώνησε σ’ αυτήν την έκτακτη συνεδρίαση η οποία ενδεχομένως να γίνει αύριο Πέμπτη.

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Στη συνέχεια ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος έθεσε επιτακτικά το πρόβλημα που υπάρχει με τον βιολογικό καθαρισμό στην Άσπρη Άμμο και της δυσοσμίας των τελευταίων ημερών που είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμαρτυρία των δημοτών. Η δήμαρχος κα Τσανάκα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία του βιολογικού και γι’ αυτό πριν από 2 μήνες αποφάσισαν με απ’ ευθείας ανάθεση σε εργολάβο να δράσουν «πυροσβεστικά» και να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Πλην, όμως, όπως δήλωσε, από τότε πηγαινοέρχονται τα έγγραφα με την Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση που δεν έχει εγκρίνει αυτήν την απ’ ευθείας ανάθεση. «Το θέμα δεν το παρατήσαμε και σε περίπτωση που η Αποκεντρωμένη είναι αρνητική, θα τρέξουμε τις διαδικασίες με Διαγωνισμό που όμως θα καθυστερήσουν χρονικά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, δε, ότι ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ αποτάθηκε σε τοπικά μηχανουργεία για να «συμμαζέψει» την κατάσταση με τη δυσοσμία που οφείλεται και στις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και στις φερτές ύλες που εισχωρούν στο δίκτυο του βιολογικού.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Χαράλαμπος Κουφατζής δήλωσε ότι η ΔΕΥΑΚ προχώρησε σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθαρίστηκε ο υποθαλάσσιος αγωγός του βιολογικού και οι φυσητήρες που βγάζουν έξω το νερό. Μάλιστα, ανέφερε ότι έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για τον εξοπλισμό που πρέπει να αντικατασταθεί, αξίας 250 χιλιάδων ευρώ, ενώ ξεκίνησαν οι διαδικασίες απόσμωσης που θα γίνουν προληπτικά και για τους βιολογικούς Δάτο και Παληού. Εν συνεχεία ανέφερε ότι εάν δεν εγκριθεί η διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης, θα προχωρήσουν σε Διαγωνισμό αλλά θα καθυστερήσουν. Απαντώντας, δε, στον κ. Παππά για τις φήμες που υπάρχουν για κόντρα των εργαζομένων με τον τεχνικό διευθυντή της ΔΕΥΑΚ τόνισε ότι η Επιχείρηση δεν λειτουργεί με φήμες ενώ υποστήριξε ότι η κατάσταση στον βιολογικό καθαρισμό βαίνει προς το καλύτερο όταν δεν έγινε εφοδιασμός με μηχανολογικό εξοπλισμό τα προηγούμενα χρόνια και τώρα σταδιακά αντικαθίσταται όλος ο «γηρασμένος» μηχανισμός.

Ο κ. Παπαδόπουλος από την πλευρά του έκανε λόγο για συγκάλυψη καταστάσεων από τη ΔΕΥΑΚ ενώ ο κ. Βέρρος αναρωτήθηκε αν υπάρχει τακτικός έλεγχος στο βιολογικό. Τελικά, το θέμα ενδεχομένως να συζητηθεί τη Δευτέρα 4/6 στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προηγούμενο άρθροΤέσσερις αλλαγές για τις επιχειρήσεις στα capital controls
Επόμενο άρθροΑυξάνονται σε 5 τα καθημερινά δρομολόγια στην πορθμειακή γραμμή Καβάλας- Πρίνου, από τις αρχές Ιουνίου