Τελευταία ευκαιρία για όσους οφείλουν στα ασφαλιστικά ταμεία θα αποτελέσει η ρύθμιση οφειλών, με το σχετικό νομοσχέδιο να έρχεται την επόμενη εβδομάδα στην Βουλή.

Όσοι δεν μπουν στην σχετική ρύθμιση που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 120 δόσεις, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους και αναγκαστικά μέτρα μέτρων είσπραξης από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), καθώς η ευνοϊκή ρύθμιση θεωρείται ως η ύστατη ευκαιρία να ενταχθούν σε αυτήν όσοι χρωστούν σε ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Το ποσό μάλιστα είναι ιδιαίτερα υψηλό, δεδομένο ότι βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ οι συνολικές οφειλές προς τα Ταμεία ξεπερνούν τα 34 δισ. ευρώ, από συνολικά 1,4 εκατ. οφειλέτες. Σε ό,τι αφορά την ρύθμιση για τις 120 δόσεις για τους ιδιώτες θα προβλέπεται και κούρεμα όχι μόνο των προσαυξήσεων, αλλά και των καθαρών οφειλών και ως αντίβαρο οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν μελλοντικά χαμηλότερη σύνταξη. Αντίθετα οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να έχουν κούρεμα οφειλών, παρά μόνο των προσαυξήσεων.

Προϋπόθεση για να μπει κάποιος στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις είναι να μην έχει οφειλές για το 2019. Ο αριθμός των δόσεων μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσουν και τις 120. Ταυτόχρονα αναμένεται παρέμβαση και για τις συντάξεις χηρείας. Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα να είναι έτοιμη αμέσως μετά το Πάσχα, ενώ η διάρκεια της ρύθμισης θα είναι μόλις τρεις μήνες, δηλαδή όποιος προλάβει και μπει σε αυτό το διάστημα.

Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν στο σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνονται τα εξής για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους:

• Θα δίνεται η δυνατότητα ο οφειλέτης να ζητήσει υπολογισμό εκ νέου των εισφορών του με βάση τον ν. Κατρούγκαλου. Η δυνατότητα αυτή δίνεται μόνο για την περίοδο 2002-2016 και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε κούρεμα της αρχικής οφειλής για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων επιλέξουν τον επανυπολογισμό. Θα υπάρχει βέβαια και σημαντική μείωση της μελλοντικής σύνταξης που υπολογίζεται βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί.

• Μειώνονται οι προσαυξήσεις κατά 85%. Η μείωση αφορά και τα χρέη της περιόδου 2002-2016.

• Ρυθμίζεται η εναπομείνασα οφειλή σε έως 120 δόσεις με ελάχιστη δόση 50 ευρώ τον μήνα. Οι δόσεις θα έχουν ετήσια προσαύξηση 5%.

• Για τους αγρότες, η δόση θα είναι 30 ευρώ, ενώ πιθανότατα δεν θα ενταχθούν και στη διαδικασία του επανυπολογισμού, λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος που ίσχυε στο παρελθόν για τις εισφορές.

• Τέλος, για τα χρέη των εργοδοτών, το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει εξόφληση σε έως 120 δόσεις, με 50% έκπτωση στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις. Εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει την εφάπαξ αποπληρωμή, τότε η έκπτωση στις προσαυξήσεις θα ανέρχεται στο 100%. Και σε αυτή την περίπτωση, η ελάχιστη μηνιαία δόση αναμένεται να οριστεί στα 50 ευρώ με ετήσια προσαύξηση δόσης 5%, ενώ αναμένεται να ενταχθούν βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη έως και το 2018.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και 78.000 μη μισθωτοί, ηλικίας άνω των 62 ετών που δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, εξαιτίας των οφειλών τους προς τον ΕΦΚΑ.

Συντάξεις χηρείας

Παρέμβαση αναμένεται και στο θέμα των συντάξεων χηρείας. Το ποσοστό αναπλήρωσης θα πάει από 50% στο 70% και θα ισχύσει αναδρομικά από τις 13 Μαΐου του 2016. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει επανυπολογισμός για  περίπου 40.000 συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί, με βάση το νέο προωθούμενο τρόπο. Εφόσον αυτό ισχύσει τότε οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά ακόμη και 35 μηνών.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και οι συντάξεις χηρείας είναι μειωμένες κατά 20% με 30% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Μάλιστα, αυτές που από τις 13 Μαΐου του 2016 και μετά μεταβιβάζονται στον επιζώντα σύζυγο, θεωρούνται νέες συνταξιοδοτικές αποφάσεις και επανυπολογίζονται, με αποτέλεσμα η μείωση να είναι πολύ μεγάλη.

Τέλος είναι πιθανό να υπάρξει αλλαγή και στο όριο ηλικίας. Σήμερα προβλέπεται ότι η σύνταξη θα χορηγείται μόνο για μία 3ετία εφόσον ο δικαιούχος είναι κάτω των 55 ετών.

Newsit.gr

Προηγούμενο άρθροΦοιτητικές εκλογές: Πρώτη δύναμη η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και στη Καβάλα ! Άνοδος στη συμμετοχή
Επόμενο άρθροΑπόδοση τιμής στη μνήμη του Καβαλιώτη αθλητή Τάκη Χατζηγρηγορίου