Υπόμνημα κατέθεσε ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Ν. Καβάλας στον Αναπληρωτή Υπουργό Μάρκο Μπόλαρη στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα 31 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο της Θάσου, με θέμα τα… “Μέτρα στήριξης της κτηνοτροφίας στο νησί της Θάσου μετά την τελευταία καταστροφική Πυρκαγιά” αναφέροντας επί λέξη…
Διαρκής ενίσχυση για την αγορά ζωοτροφών, για τους κτηνοτρόφους των οποίων οι πραγματικοί βοσκότοποι που βόσκουν το ζωικό τους κεφάλαιο επλήγησαν από τη φωτιά.
Διευθέτηση του προβλήματος που θα προκύψει με τις επιλέξιμες για ενισχύσεις εκτάσεις, οι οποίες επλήγησαν από τη φωτιά, μετά την κήρυξή τους ως αναδασωτέες. Συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων για την κάλυψη των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων, όσο διαρκεί το πρόβλημα.
Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των κτηνοτρόφων για το ζωικό τους κεφάλαιο που υπέστη ζημιά. Να ληφθεί υπόψη η πραγματική αδυναμία σε πολλές περιπτώσεις να εντοπιστούν τα ζώα που κάηκαν, όπως και η οικονομική αδυναμία να πληρωθούν τα χρήματα για την εκτίμηση της ζημιάς προς τον ΕΛΓΑ.
Κάλυψη των κτηνοτρόφων λόγω ανωτέρας βίας, όπου προκύπτει πρόβλημα με τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου, τουλάχιστον για δύο έτη.
Άμεση αποζημίωση για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που επλήγησαν από τη φωτιά.
Χρηματοδότηση και ενίσχυση για την επαναδόμηση των σταυλικών εγκαταστάσεων και τη μετεγκατάστασή τους, όπου αυτή κριθεί αναγκαία.
Προνομιακή μοριοδότηση για ένταξη στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και σε σχέδια βελτίωσης για όλο το νησί της Θάσου.
Φορολογική και ασφαλιστική ελάφρυνση και ανοχή τουλάχιστον για δύο έτη για τους πληγέντες κτηνοτρόφους.
Πάγωμα των χρεών προς τις τράπεζες τουλάχιστον για δύο έτη.
Πρόγραμμα βελτίωσης βοσκοτόπων, κυρίως για τις πληγείσες περιοχές.
Συγκρότηση επιτροπής που θα ελέγχει και θα πιστοποιεί, για όσο διάστημα χρειαστεί, τους πληγέντες κτηνοτρόφους και θα προτείνει μέτρα στήριξης για την τοπική κτηνοτροφία. Επιτροπή που θα ενεργοποιείται όποτε προκύπτει άμεση ανάγκη και μετά το τέλος της κατάστασης που έχει προκύψει από τη φετινή πυρκαγιά.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Ν. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ”

Προηγούμενο άρθροΣήμα κινδύνου για ιδιωτικό χρέος, ανάπτυξη και ασφαλιστικά ταμεία
Επόμενο άρθροΣυγκέντρωση διαμαρτυρίας προσφύγων στις Σέρρες-Video