Τι συνιστά το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νόσων σχετικά με τη μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τι ξέρουμε για το νέο στέλεχος 

Η μετάλλαξη του κοροναϊού, που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι σημαντικά πιο μεταδοτική από τις προηγούμενες παραλλαγές, με εκτιμώμενη αυξημένη μεταδοτικότητα έως και 70%, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Τι γνωρίζουμε για το νέο στέλεχος

Ο ιός SARS-CoV-2 ενσωματώνει, όπως οι περισσότεροι ιοί, συνεχώς μεταλλαγές στο γονιδίωμα του και η εμφάνιση νέων γενετικά στελεχών αποτελεί μια αναμενόμενη διαδικασία. Στην αναφορά με τίτλο: Preliminary genomic characterisation of an emergent SARS-CoV-2 lineage in the UK defined by a novel set of spike mutations από τους Andrew Rambaut, Nick Loman, Oliver Pybus, Wendy Barclay, Jeff Barrett, Alesandro Carabelli, Tom Connor, Tom Peacock, David L Robertson, Erik Volz, on behalf of COVID-19 Genomics Consortium UK (CoG-UK) δημοσιεύεται η ανάλυση και τα χαρακτηριστικά μιας νέας ομάδας (B.1.1.7) του κορωνοϊού SARs-CoV-2.

H βιβλιογραφία ανασκοπείται από τους Καθηγητές της Ιατρικής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Παρασκευή (Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνο Δημόπουλο (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Από γενετική ανάλυση του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού ταυτοποιήθηκε πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο μια ξεχωριστή φυλογενετική ομάδα του ιού SARS-CoV-2 που ονομάστηκε B.1.1.7. Σε διάστημα των τελευταίων 4 εβδομάδων στελέχη αυτής της ομάδας έχουν εξαπλωθεί εκτεταμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικά χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας είναι αξιοσημείωτα και σημειώνονται παρακάτω:

Η ομάδα B.1.1.7 αντιπροσωπεύει ένα αυξανόμενο ποσοστό περιστατικών σε διαφορετικές περιοχές της Αγγλίας. Ο αριθμός των κρουσμάτων Β.1.1.7 και ο αριθμός των περιοχών που αναφέρονται μεταδόσεις με στελέχη Β.1.1.7 αυξάνονται διαρκώς. Τα στελέχη της ομάδας Β.1.1.7 έχουν ασυνήθιστα υψηλό αριθμό μεταλλαγών ιδιαίτερα στην περιοχή της εξωτερικής πρωτεΐνης (spike). Oι μεταλλαγές της ομάδας συνοψίζονται στον παρακάτω Πίνακα:

ekpa_0

Πού υπάρχουν κρούσματαΚρούσματα της νέας παραλλαγής του ιού έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής 9 στην Δανία, από ένα στην Ολλανδία και στο Βέλγιο, ένα στην Ιταλία και ένα στην Αυστραλία.

Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων τονίζει ότι, απαιτούνται έγκαιρες προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσής της δεδομένης της έλλειψης στοιχείων που να δείχνουν σε ποιο βαθμό εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή ιού εκτός του ΗΒ.

Ζητείται εγρήγορση και συλλογή στοιχείων από τις δημόσιες αρχές υγείας

Έτσι συνιστά στις αρχές της δημόσιας υγείας και τα εργαστήρια να αναλύσουν και να ακολουθήσουν εγκαίρως την διαδικασία απομόνωσης ιών ώστε να εντοπίσουν κρούσματα της νέας παραλλαγής. Τα άτομα με επιδημιολογική σύνδεση με κρούσματα της νέα παραλλαγής ή ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές που είναι γνωστό ότι έχουν επηρεαστεί πρέπει να εντοπιστούν αμέσως για να ελεγχθούν, να απομονωθούν και να παρακολουθηθούν οι επαφές τους προκειμένου να σταματήσουν τη διάδοση της νέας παραλλαγής.

Παράλληλα θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά οι ύποπτες περιπτώσεις επαναμόλυνσης COVID-19 που θα συνοδεύονται από την αλληλούχιση των αντίστοιχων απομονωμένων ιών. Παρομοίως, θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω τα κρούσματα στα οποία έχει αποτύχει η θεραπεία με χορήγηση πλάσματος ή μονοκλωνικών αντισώματων.

Παράλληλα με την εφαρμογή του εμβολιασμού, πρέπει να διασφαλιστεί η στενή παρακολούθηση των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί με COVID-19 για τον εντοπισμό πιθανής αποτυχίας εμβολιασμού και εμφάνισης λοιμώξεων. Η απομόνωση του ιού σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να συνοδευτεί με αλληλούχιση του γονιδιώματος και τον γενετικό και αντιγονικό χαρακτηρισμό.

Επιπλέον εάν εντοπιστούν κρούσματα που έχουν μολυνθεί με αυτήν τη νέα παραλλαγή SARS-CoV-2 ή άλλες νέες παραλλαγές SARS-CoV-2 που ενδέχεται να προκαλέσουν ανησυχία, οι χώρες θα πρέπει να ενημερώσουν άμεσα το Κέντρο ελέγχου Νόσων μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Απόκρισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες εβδομάδες, το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) αντιμετώπισε ταχεία αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στη Νοτιοανατολική Αγγλία, με αποτέλεσμα την ενίσχυση των επιδημιολογικών και ιολογικών ερευνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του να “ενισχύσουν τους ελέγχους” στην Ευρώπη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».

Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».

Εκτός των χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται “N501Y”.

ΠΗΓΗ: ΕΚΠΑ, ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Προηγούμενο άρθροΑυτό ειναι το πηγάδι που βρέθηκε νεκρός ο 40χρονος Κωνσταντίνος Δασκάλου
Επόμενο άρθροΑστρολογικές προβλέψεις για τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου