Για την πανδημία του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στο πλαίσιο διενέργειας των Διαλέξεων της Τρίτης της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα «Πανδημία SARS-CoV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας». Ο καθηγητής αναφέρθηκε τόσο στο εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα εμβόλια που δίνουν μία ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα, αλλά και στα self test και τις μεταλλάξεις.

Δύο μηνύματα θέλησε να απευθύνει ο καθηγητής κ. Τσιόδρας σημειώνοντας: “Τα εμβόλια δεν έχουν ζωντανό ιό, διδάσκουν την άμυνά μας πώς να σκοτώσει τον ιό. Και το δεύτερο μήνυμα είναι ότι τα εμβόλια οδηγούν σε σημαντική μείωση των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου καθώς και των θανάτων που αποδίδονται σ’ αυτή”. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περίπτωση του Ισραήλ όπου περισσότεροι από 5 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση, υπογραμμίζοντας πως αυτό οδήγησε σε μείωση των θανάτων. Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και τον προβληματισμό για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που έχουν αναφερθεί επεσήμανε πως τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με αυτό το εμβόλιο αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, “στο χειρότερο σενάριο” ενώ οι θρομβώσεις στις σοβαρές περιπτώσεις νόσου κορονοϊού αγγίζουν το 69%.

“Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι με την φαρμακοεπαγρύπνηση” είπε ο κ. Τσιόδρας, ωστόσο έκανε λόγο για “τεράστιο συγκριτικό όφελος του εμβολιασμού σε σχέση με την πιθανότητα της ανεπιθύμητης ενέργειες”. Έφερε το παράδειγμα του εμβολίου της ιλαράς, λέγοντας ότι η πιθανότητα κάποιος να αναπτύξει θρομβοπενία και πορφύρα είναι 1 στις 40.000 και σημείωσε: “Η πιθανότητα κάποιος από τους 1 εκατ. εμβολιασμένους να έχει τροχαίο τις 28 ημέρες μετά το εμβόλιο είναι μια στις 10.000 , άρα τα πάντα πρέπει να τα βλέπουμε συγκριτικά”.

Σημείωσε ότι όσον αφορά στις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του κορονοϊού υπάρχει περιορισμένη βιβλιογραφία. Υπογράμμισε πως τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου, τονίζοντας πως μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς.

Σημείωσε πως “όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα”. Χαρακτήρισε “σφυριά στο κεφάλι” το lockdown ενώ τόνισε τις συνέπειες σε όλους τους τομείς. Είπε πως το τρίτο κύμα της πανδημίας πλήττει περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική, ενώ επεσήμανε άλλη μία φορά τη σημασία του εμβολιασμού. Τόνισε ότι η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία όπου δεν εμβολιάζονται τα παιδιά. “Ο κόσμος δεν θα επηρεαστεί ισοβαρώς από αυτή την επιδημία. Τα καλά νέα της ανοσίας υπάρχουν και πιθανώς είναι μακράς διάρκειας η ανοσία. Τα ακόμα καλύτερα νέα είναι ότι τα εμβόλια δουλεύουν και δουλεύουν στο πραγματικό επίπεδο της ζωής μας. Μειώνουν τις σοβαρές νοσηλείες και τους θανάτους. Θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα όμως μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών. Η επιστροφ;H στην κανονικότητα, ό,τι και να σημαίνει αυτό και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουμε να ελπίζουμε κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας, με οδηγό την επιδημιολογική επιτήρηση, με βελτιστοποίηση των μέτρων στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, που επιτρέπει έναν σταθερά χαμηλό ρυθμό λοιμώξεων” υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας

Πηγή:www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΕΟΔΥ: 4 νέα κρούσματα κορονοϊού στη Θάσο και 45 στη Καβάλα για σήμερα 6/4
Επόμενο άρθροSelf test: Σε ποιους διατίθενται και με ποια διαδικασία – Διευκρινίσεις του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου