Portrait Of Fitness Mature Man Eating A Energy Bar Of Chocolate

Το κλειδί είναι να μην το παρακάνει κανείς, διότι η σοκολάτα περιέχει πολλά λίπη, ζάχαρη και θερμίδες που μπορεί να ακυρώσουν το όποιο όφελός της. Καλύτερα να τρώτε μαύρη σοκολάτα, συνιστούν οι ειδικοί.

Αν το στρες της εποχής σάς ώθησε να στραφείτε στη σοκολάτα για… ενίσχυση, μην έχετε τύψεις. Μια νέα ανάλυση προγενέστερων μελετών αποκαλύπτει έναν καλό λόγο για να απολαμβάνετε (με μέτρο) την αγαπημένη λιχουδιά.

Όπως έδειξε, όσοι τρώνε συστηματικά λίγη σοκολάτα έχουν σχεδόν 10% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια, σε σύγκριση με όσους δεν την ακουμπούν ποτέ.

Πόσο συχνά πρέπει να την καταναλώνει κάποιος για να αποκομίσει αυτό το όφελος; Σύμφωνα με τη μελέτη, μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Chayakrit Krittanawong, καρδιολόγος στο Κολλέγιο Ιατρικής Baylor στο Χιούστον.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι λίγη σοκολάτα βοηθεί τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς να διατηρούνται υγιή», είπε. «Κατά το παρελθόν, κλινικές μελέτες είχαν δείξει ότι η σοκολάτα ωφελεί τόσο τα αγγεία όσο και την αρτηριακή πίεση. Στην παρούσα μελέτη θέλαμε να δούμε εάν και με ποιον τρόπο επηρεάζει τις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς».

Σε τρεις χώρες

Η μελέτη διεξήχθη με την ανάλυση έξι προγενέστερων κλινικών μελετών, στις οποίες 336.289 εθελοντές παρείχαν λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες. Μεταξύ άλλων είχαν αναφέρει πόση σοκολάτα έτρωγαν.

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες προέρχονταν από τις ΗΠΑ, αλλά σχεδόν 69.000 ήσαν Σουηδοί και 1.200 Αυστραλοί.

Στη διάρκεια μέσης παρακολούθησης 9 ετών, 14.043 από τους συμμετέχοντες εκδήλωσαν στεφανιαία νόσο και 4.667 έπαθαν έμφραγμα. Το έμφραγμα εκδηλώνεται όταν επιδεινωθεί αρκετά η στεφανιαία νόσος (καρδιοπάθεια) και παρεμποδιστεί η ροή αίματος στην καρδιά.

Η μελέτη έδειξε πως η κατανάλωση σοκολάτας μία φορά την εβδομάδα ή συχνότερα σχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου.

Ο τρόπος δράσης

Η σοκολάτα περιέχει θρεπτικά συστατικά τα οποία ωφελούν την καρδιά, εξήγησε ο Dr. Krittanawong. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται:

• Φλαβονοειδή

• Μεθυλξανθίνες

• Πολυφαινόλες

• Στεαρικό οξύ

«Τα συστατικά αυτά μπορεί να ελαττώσουν τη φλεγμονή και να αυξήσουν την καλή ή HDL χοληστερόλη. Με αυτό τον τρόπο μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια», πρόσθεσε.

Ο Dr. Krittanawong έσπευσε να προσθέσει πως η παρούσα μελέτη δεν εξέτασε ποιο είδος σοκολάτας είναι πιο αποτελεσματικό. Ούτε ποια είναι η ενδεδειγμένη ποσότητα. Ωστόσο συνέστησε να περιοριζόμαστε σε μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας, διότι περιέχει λιγότερη ζάχαρη και λιπαρά.

Αντιθέτως, πρέπει να αποφεύγεται η υπερκατανάλωση, η οποία σε καμία μελέτη δεν έχει βρεθεί ωφέλιμη. Η τελευταία αυτή σύσταση ισχύει πρωτίστως για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη ή/και παχυσαρκία, κατέληξε ο Dr. Krittanawong.

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology, την οποία εκδίδει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας (ESC).

Πηγή:www.iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε αποθήκη στο Κοκκινόχωμα
Επόμενο άρθροΕγκαίνια του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) στα Λιμενάρια Θάσου