Η Danielle McGuinness, 29 ετών, πήγε στο νοσοκομείο, όταν έφτασε στο σημείο να νιώθει πως χάνει την αίσθηση σε χέρια και πόδια.

Η McGuinness, από τη Γλασκώβη της Σκωτίας, είχε προγραμματίσει μήνες πριν ένα ταξίδι μερικών εβδομάδων στην Καμπότζη και το Βιετνάμ, όπου θα δούλευε εθελοντικά ως δασκάλα αγγλικής γλώσσας. Είχε για αρκετές εβδομάδες έντονο βήχα και αδιαθεσία με εμετούς, αλλά νόμιζε ότι ήταν απλά ένα κρυολόγημα. Εντούτοις, την παραμονή της αναχώρησής της για το ταξίδι της, στις 8 Ιανουαρίου, η McGuinness άρχισε να αισθάνεται μούδιασμα στα άκρα της και πήγε στο γιατρό της. Εκείνος της είπε ότι τα συμπτώματα οφείλονταν σε άγχος από το επερχόμενο ταξίδι της.

Αλλά η κατάστασή της άρχισε γρήγορα να επιδεινώνεται, αναγκάζοντάς την να καλέσει τρομαγμένη ασθενοφόρο και να εισαχθεί στο νοσοκομείο. Εκεί, διαγνώστηκε με σύνδρομο Guillain-Barré, μια σπάνια και σοβαρή νόσο που επηρεάζει τα νεύρα. Τοποθετήθηκε σε “τεχνητό” κώμα, καθώς η πάθηση επεκτάθηκε στους πνεύμονές της.

Όταν ξύπνησε στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ήταν παράλυτη από τον λαιμό και κάτω και δεν μπορούσε να μιλήσει!

“Είχα κάποια συμπτώματα κρυολογήματος από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Είχα έναν πραγματικά έντονο βήχα και έκανα εμετούς, αλλά σκέφτηκα ότι δεν πρέπει να σταματήσω την δουλειά, μιας και θα έφευγα ταξίδι για πολύ καιρό. Δεν περίμενα ότι τα πράγματα ήταν τόσο σοβαρά όσο είναι”, είπε η 29χρονη.

Έμεινε 11 εβδομάδες στο νοσοκομείο Royal Bournemouth, όπου υποβλήθηκε σε εξαντλητική φυσιοθεραπεία.

“Αυτό ήταν το χειρότερο. Βρισκόμουν σε ένα κρεβάτι για 11 εβδομάδες, έτσι οι μύες μου ατρόφησαν. Έπρεπε να μάθω από την αρχή πώς να κάνω τα πάντα, πώς να βουρτσίζω τα μαλλιά μου, πώς να κάθομαι και να σηκώνομαι, λες και ήμουν ένα μωρό”, σχολίασε.

Σύνδρομο Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σπάνια διαταραχή κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα νεύρα του σώματος. Η αδυναμία και το “μυρμήγκιασμα” στα άκρα είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα.

Αυτές οι αισθήσεις μπορεί να εξαπλωθούν γρήγορα, τελικά παραλύοντας ολόκληρο το σώμα. Στην πιο σοβαρή μορφή του, το σύνδρομο Guillain-Barre αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση. Οι περισσότεροι ασθενείς πρέπει να νοσηλευτούν για να λάβουν θεραπεία.

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre είναι άγνωστη. Συχνά ακολουθείται από κάποια μολυσματική ασθένεια, όπως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος, ή στομαχική νόσο.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Guillain-Barre, αλλά αρκετές μέθοδοι αντιμετώπισης μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και τη διάρκεια της ασθένειας. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν από το σύνδρομο Guillain-Barre, αν και κάποιοι ενδέχεται να εμφανίσουν παρατεταμένες επιπτώσεις από αυτό, όπως αδυναμία, μούδιασμα, ή κόπωση.

Σύνδρομο Guillain-Barre: Συμπτώματα

Ξεκινάει με “μυρμήγκιασμα” και αδυναμία που αρχίζει στα πόδια και εξαπλώνεται στο άνω μέρος του σώματος και των χεριών. Σε περίπου το ήμισυ των ατόμων με τη διαταραχή, τα συμπτώματα αρχίζουν στα χέρια, ή στο πρόσωπο. Καθώς το σύνδρομο Guillain-Barre εξελίσσεται, η μυϊκή αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε παράλυση.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου Guillain-Barre μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα χεριών και ποδιών, στους αστραγάλους, ή στους καρπούς

• Αδυναμία στα πόδια, που εξαπλώνεται στο ανώτερο μέρος τους σώματος

• Ασταθές περπάτημα, ή ανικανότητα στο να περπατάτε, ή να ανεβαίνετε σκάλες

• Δυσκολία στις κινήσεις των ματιών, ή του προσώπου, συμπεριλαμβανομένης της ομιλίας, της μάσησης και της κατάποσης

• Σοβαρός πόνος που μπορεί να μοιάζει με “κράμπες” και μπορεί να είναι χειρότερος το βράδυ

• Δυσκολία με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης, ή την λειτουργία του εντέρου

• Ταχυπαλμία

• Χαμηλή, ή υψηλή αρτηριακή πίεση

• Δυσκολία αναπνοής

Τα άτομα με σύνδρομο Guillain-Barre εμφανίζουν συνήθως πιο έντονη αδυναμία μέσα σε δύο έως τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σύνδρομο Guillain-Barre: Τύποι

• Οξεία φλεγμονώδης απομυελινωτική πολυραδιονευροπάθεια (Acute inflammatory demyelinating polyradiculoneuropathy – AIDP): Είναι η πιο κοινή μορφή της νόσου, τουλάχιστον στις ΗΠΑ. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η μυϊκή αδυναμία που ξεκινά στο κάτω μέρος του σώματος και εξαπλώνεται προς τα πάνω.

• Σύνδρομο Miller Fisher (MFS): Η παράλυση αρχίζει στα μάτια. Συνδέεται επίσης με αστάθεια στο βάδισμα. Το MFS εμφανίζεται στο 5% των ασθενών με σύνδρομο Guillain-Barre στις ΗΠΑ, αλλά είναι πιο συνηθισμένο στην Ασία.

• Οξεία νευροπάθεια του κινητικού νευρικού συστήματος (AMAN) και οξεία κινητική αισθητηριακή νευροπάθεια (AMSAN): Είναι λιγότερο συχνή μορφή της νόσου. Η AMAN και η AMSAN είναι πιο συχνές στην Κίνα, την Ιαπωνία και το Μεξικό.

Πότε πρέπει να σας δει ένας γιατρός

Επικοινωνήστε με το γιατρό σας εάν έχετε ελαφρύ μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα των ποδιών ή των χεριών, που δεν φαίνεται να εξαπλώνεται, ή να χειροτερεύει. Αναζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια, εάν έχετε κάποιο από αυτά τα ακόλουθα συμπτώματα:

• Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα που ξεκίνησε στα πόδια και τώρα κινείται προς τα πάνω στο σώμα

• Μυρμήγκιασμα ή αδυναμία που εξαπλώνεται γρήγορα

• Δυσκολία να πάρετε μεγάλες ανάσες, ή δύσπνοια όταν ξαπλώνετε

• Αίσθημα σαν να πνίγεστε με το σάλιο σας

Το σύνδρομο Guillain-Barre είναι μια σοβαρή κατάσταση που απαιτεί άμεση νοσηλεία, επειδή μπορεί να επιδεινωθεί γρήγορα. Όσο νωρίτερα αρχίζει η κατάλληλη θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η πιθανότητα ενός καλού αποτελέσματος.

Σύνδρομο Guillain-Barre: Αιτίες

Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barre δεν είναι γνωστή. Η διαταραχή εμφανίζεται συνήθως κάποιες μέρες, ή εβδομάδες μετά από μια λοίμωξη του αναπνευστικού, ή του πεπτικού συστήματος. Πιο σπάνια, μια πρόσφατη χειρουργική επέμβαση, ή ανοσοποίηση μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο Guillain-Barre. Πρόσφατα, έχουν αναφερθεί μερικές περιπτώσεις μετά από μόλυνση με τον ιό Ζίκα.

Στο σύνδρομο Guillain-Barre, το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο συνήθως επιτίθεται μόνο σε ξένους μικροοργανισμούς, αρχίζει να επιτίθεται στα νεύρα. Στην AIDP, που είναι και η πιο συνηθισμένη μορφή του συνδρόμου Guillain-Barre, το προστατευτικό κάλυμμα των νεύρων (επικάλυψη μυελίνης) έχει υποστεί βλάβη. Η βλάβη εμποδίζει τα νεύρα να μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας αδυναμία, μούδιασμα, ή παράλυση.

Πηγές: https://nypost.com, https://www.mayoclinic.org

Προηγούμενο άρθροΔημοσκόπηση – Ευρωεκλογές 2019: Σταθερό προβάδισμα ΝΔ
Επόμενο άρθρο“Βρέχει” συντάξεις και επιδόματα – Ποιοι πληρώνονται σήμερα