Τρεις ξεχωριστές ομάδες επιστημόνων σε δύο ηπείρους διαπίστωσαν ότι οι λοιμώξεις από την παραλλαγή Όμικρον οδηγούν συχνότερα σε ηπιότερη ασθένεια σε σχέση με προηγούμενες παραλλαγές του κορονοϊού. Το συμπέρασμα αυτό δίνει ελπίδα ότι η έξαρση της πανδημίας ενδέχεται να μην είναι τόσο καταστροφική όσο φοβόμασταν, παρά την “έκρηξη” των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των NY Times, οι ερευνητές εξέτασαν την πορεία της παραλλαγής Όμικρον σε πληθυσμούς στη Νότια Αφρική, τη Σκωτία και την Αγγλία. Όλα τα αποτελέσματα, αν και ακόμα προκαταρκτικά, υποδηλώνουν ότι η παραλλαγή ήταν λιγότερο πιθανό να στείλει ανθρώπους που νοσούν στο νοσοκομείο.

«Με δεδομένο ότι βρίσκεται παντού και είναι τόσο μεταδοτική, οτιδήποτε μειώνει τη σοβαρότητα της νόσου είναι καλό», δήλωσε η Natalie Dean, βιοστατολόγος στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα.

Από την στιγμή που εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον στη νότια Αφρική τον Νοέμβριο, οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν εάν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές – και αν ναι, σε ποιους.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η παραλλαγή μπορεί να έχει βιολογικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν κάπως λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, την παραλλαγή που κυριάρχησε στον κόσμο από το καλοκαίρι μέχρι τώρα.

Ο μειωμένος κίνδυνος νοσηλείας ατόμων που έχουν μολυνθεί με την Όμικρον και στις τρεις χώρες φαίνεται επίσης να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ανοσία που έχει επιτευχθεί σε αυτούς τους πληθυσμούς. Κι αυτό γιατί πολλοί από τους ασθενείς ήταν ήδη προστατευμένοι από τη σοβαρή νόσηση, είτε επειδή είχαν μολυνθεί στο παρελθόν είτε επειδή είχαν εμβολιαστεί.

Ενώ η νέα έρευνα είναι ενθαρρυντική, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η έξαρση της πανδημίας που αναμένεται σε πολλές χώρες, μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση των νοσοκομείων με περιστατικά Covid, απλώς και μόνο επειδή η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα από προηγούμενα στελέχη του κορονοϊού.

«Δεν θέλω να ανησυχώ, αλλά δεν νομίζω ότι μπορείς να σταματήσεις να είσαι σε επιφυλακή», είπε η Christina Ramirez, βιοστατολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες.

Ενώ η Όμικρον μπορεί να προκαλεί ηπιότερη ασθένεια κατά μέσο όρο, εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη παραλλαγή μέχρι στιγμής. Είναι πλέον η κυρίαρχη παραλλαγή στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρώπη και πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Ωστόσο, ενθαρρυντικά νέα ήρθαν από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με νέα στοιχεία οι εξάρσεις αυτές της πανδημίας μπορεί να μην διαρκέσουν τόσο πολύ όσο οι προηγούμενες. Η Όμικρον έχει οδηγήσει ρεκόρ καθημερινών νέων κρουσμάτων, αλλά οι αξιωματούχοι ανέφεραν την Τετάρτη ότι το κύμα των μολύνσεων μπορεί να κορυφώθηκε.

Την ίδια ώρα, καθώς τα ημερήσια κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν τα 154.000 κατά μέσο όρο την περασμένη εβδομάδα, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι υγείας πρόσθεσαν στη φαρέτρα τους ένα ακόμη “όπλο” ενάντια στην αυξανόμενη πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία. Συγκεκριμένα, η φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc ανακοίνωσε ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ενέκρινε το αντιιικό χάπι της για την Covid-19, καθιστώντας το την πρώτη θεραπεία για τον νέο κορονοϊό που μπορεί να λαμβάνεται στο σπίτι και αναμένεται ότι θα γίνει ένα σημαντικό εργαλείο στη μάχη για την αντιμετώπιση της Όμικρον.

Η FDA ενέκρινε το σκεύασμα, που λαμβάνεται από το στόμα, για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών υψηλού κινδύνου και παιδιατρικών ασθενών ηλικίας τουλάχιστον 12 ετών, εκτός νοσοκομείου. Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αμέσως τις παραδόσεις στις ΗΠΑ και να αυξήσει την πρόβλεψη παραγωγής στα 120 εκατομμύρια θεραπευτικά σχήματα, από 80 εκατομμύρια, εντός του 2022.

Οι τρεις μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική επιβεβαιώνουν ότι οι Αμερικανοί θα αποκτήσουν κάποια προστασία από σοβαρή νόσηση από τους εμβολιασμούς και την ενισχυτική δόση. Περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Αμερικανοί —πάνω από το 60 % του πληθυσμού— είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν σε σχέση με άλλες χώρες, ορισμένες από τις οποίες έχουν εμβολιάσει πάνω από το 80% του πληθυσμού τους. Και μόνο 63 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει ενισχυτική δόση, που παρέχει την ισχυρότερη προστασία τόσο από τη σοβαρή νόσηση όσο και από την μόλυνση με την παραλλαγή Όμικρον.

Πηγή: NY TIMES

Προηγούμενο άρθροΤο σχέδιο Ιταλίας – ΗΠΑ για τα ναυπηγεία και οι προβληματισμοί του Πολεμικού Ναυτικού
Επόμενο άρθροΜπάιντεν: Κίνητρο για να θέσω ξανά υποψηφιότητα αν έχω αντίπαλο τον Τραμπ