Σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις η υποεπιτροπή των ειδικών επιστημόνων του Υπουργείου Υγείας εξετάζει την κατάρτιση νέων κατευθυντήριων οδηγιών για τη χρήση της μάσκας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δευτερευόντως και στον ευρύ πληθυσμό.

Συνεδρίαση πραγματοποίησε υποεποτροπή των ειδικών Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τα μέλη της οποίας μαζί με επιστήμονες του ΕΟΔΥ συζητούν αλλαγές στη χρήση της μάσκας, ώστε να προστατεύουν πιο αποτελεσματικά και έναντι των νέων και πιο μεταδοτικών μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού. Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η αλλαγή στο είδος ή στον τρόπο χρήσης της προστατευτικής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στους κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Σε πρώτη φάση οι ειδικοί επιστήμονες εξετάζουν τις οδηγίες για τη χρήση της μάσκας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, σε διάφορες περιστάσεις και διαφορετικούς χώρους νοσηλείας, ενώ η ολομέλεια των ειδικών μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να ψηφίσει και να αποφασίσει ειδικές συστάσεις για τη μάσκα στα μέρη με συγχρωτισμό, όπως είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή οι εκκλησίες.

Χειρουργικές μάσκες ή διπλή μάσκα

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου. Συγκεκριμένα τόνισε ότι με αφορμή τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, που έχουν μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, γίνεται αρκετή συζήτηση για την μάσκα και την σωστή χρήση της.

Οι ειδικοί ανάμεσα στις πιθανότητες που εξετάζουν είναι να γίνει σύσταση:

ή στη χειρουργική με το πιαστράκι ή αυτοσχέδιο κόμπο στα πλαϊνά λάστιχα για να μην υπάρχει περιθώριο να μπαίνει αέρας
ή στη διπλή μάσκα με τη χειρουργική από μέσα και την υφασμάτινη από πάνω

Οι υφασμάτινες μάσκες μάλιστα πρέπει να είναι ειδικών προδιαγραφών, σύμφωνα με την κα. Παπαευαγγέλου:«Η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας και με τρεις στρώσεις υφάσματος και βέβαια να γίνεται σωστή χρήση σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ», συμπλήρωσε.

Και συνέχισε: «Για παράδειγμα πρέπει να φροντίζουμε να μην υπάρχει κενό στο πλάι και να γίνει κατανοητό ότι δεν προστατεύουν ικανοποιητικά οι υφασμάτινες μάσκες που κυκλοφορούν στο εμπόριο με μονή στρώση υφάσματος. Ενώ οι υφασμάτινες μάσκες δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρέπει να πλένονται συχνά και να σιδερώνονται. Βέβαια δεν αρκεί να φοράμε μάσκα, αλλά πρέπει να κάνουμε σωστή χρήση μάσκας. Αυτό που βλέπουμε πάρα πολλές φορές, κόσμο να κυκλοφορεί με τη μύτη απ’ έξω ή τη μάσκα στο σαγόνι… Προφανώς αυτό δεν προστατεύει ούτε τον ίδιο ούτε τους άλλους».

Τι λένε νεότερα στοιχεία από τα Κέντρα Λοιμώξεων (CDC) για τη χρήση της μάσκας

Σύμφωνα με τους επιστήμονες η διπλή μάσκα συνιστάται για την καταπολέμηση της διασποράς των νέων μεταλλαγμένων στελεχών, καθώς μπορεί να προσφέρει επιπλέον προστασία κατά 15%, αγγίζοντας δηλαδή ποσοστό προστασία της τάξεως του 96%.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη που προέρχεται από τα Κέντρα Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC), και αφορά τη χρήση μάσκας, φαίνεται ότι όταν δύο άνθρωποι φορούν τη μάσκα η αποτελεσματικότητα της αγγίζει το 84,3%.

Αλλάζουν οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας σε όλο τον κόσμο

Η μία μετά την άλλη οι χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ αλλάζουν τις οδηγίες για τη χρήση της μάσκας, ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των υγειονομικών αρχών και βρουν τρόπους να σταματήσουν την αυξημένη μετάδοση των μεταλλαγμένων στελεχών του κορονοϊού.

Στην Ευρώπη έχουν ξεκινήσει σχετικές συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί ώστε να εκδοθούν συγκεκριμένες οδηγίες. Ωστόσο, οι χώρες έχουν αρχίσει να παίρνουν μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Στη Γαλλία απαγορεύθηκε η υφασμάτινη μάσκα στους χώρους εργασίας και καθιερώθηκε η χρήση αποκλειστικά της χειρουργικής μάσκας στα σχολεία.

Σύμφωνα με τους γάλλους επιστήμονες οι χειροποίητες υφασμάτινες μάσκες φιλτράρουν μόνο το 70% των αερολυμάτων. Για το λόγο αυτό, οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν την αντικατάστασή τους με μάσκες κατηγορίας 1 για το ευρύ κοινό.

«Οι μάσκες κατηγορίας 1 φιλτράρουν το 90% των σωματιδίων και ως εκ τούτου, θεωρούνται πολύ προστατευτικές. Το μέτρο της χρήσης χειρουργικής μάσκας τίθεται σε ισχύ από σήμερα, Δευτέρα, και στοχεύει στον περιορισμό του κινδύνου μόλυνσης στα σχολεία, ενώ η βρετανική και ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη εξαπλώνεται στη χώρα», ανέφεραν οι επιστήμονες στον γαλλικό τύπο.

Στις ΗΠΑ επιβάλλεται πλέον η διπλή μάσκα ή ενισχυμένη χειρουργική μάσκα στα μέσα μεταφοράς. Η οδηγία αναφέρει ότι είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε διαπολιτειακές μετακινήσεις και σε διαμετακομιστικούς κόμβους, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων, των μέσων μαζικής μεταφοράς, των ταξί και των τρένων. Η μη χρήση της στα συγκεκριμένα μέσα αποτελεί παραβίαση της ομοσπονδιακής νομοθεσίας.

Οι Αυστριακοί αντικατέστησαν, επίσης, τις υφασμάτινες μάσκες τους με μάσκες προστασίας προσώπου FFP2, οι οποίες είναι πλέον υποχρεωτικές για τους άνω των 14 ετών στις μεταφορές, τα καταστήματα, τους χώρους παροχής υπηρεσιών και τα ιατρεία.

Πηγή:www.iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθροΆγιος Βαλεντίνος: Ποιος είναι ο “προστάτης” των ερωτευμένων – Όλοι οι θρύλοι
Επόμενο άρθροΤο παρασκήνιο που οδήγησε στον εντοπισμό του 24χρονου ράπερ