<img width=”666″ height=”399″ src=”https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2020/01/Coronavirus-stop-hand-666×399.jpg” class=”attachment-thumbnail_666x399 size-thumbnail_666x399 wp-post-image” alt=”κοροναϊός” itemprop=”image” srcset=”https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2020/01/Coronavirus-stop-hand-666×399.jpg 666w, https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2020/01/Coronavirus-stop-hand-207×124.jpg 207w, https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2020/01/Coronavirus-stop-hand-115×69.jpg 115w, https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2020/01/Coronavirus-stop-hand-341×205.jpg 341w, https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2020/01/Coronavirus-stop-hand-145×86.jpg 145w, https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2020/01/Coronavirus-stop-hand-166×98.jpg 166w, https://www.iatropedia.gr/wp-content/uploads/2020/01/Coronavirus-stop-hand-273×164.jpg 273w” sizes=”(max-width: 666px) 100vw, 666px” />

Η αιφνίδια εισβολή του νέου κοροναϊού στη ζωή μας έχει οδηγήσει στην κυκλοφορία ορισμένων μύθων γι’ αυτόν, τους οποίους ξεδιαλύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο νέος κοροναϊός έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας, έστω και εξ αποστάσεως. Όπως συμβαίνει, όμως, με όλα τα προβλήματα υγείας, έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι γι’ αυτόν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε να ξεδιαλύνει τρεις από αυτούς. Να ποιοι είναι:

Μύθος: Ο κοροναϊός 2019-nCov μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα.

Η αλήθεια: Το γεγονός ότι ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV ξεκίνησε (πιθανότατα) από άγρια ζώα, δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται συλλήβδην σε όλο το ζωικό βασίλειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να μολύνει ζώα συντροφιάς όπως γάτες και σκύλους.

Ωστόσο πάντοτε είναι καλή ιδέα να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής, προσθέτει. Φροντίστε λοιπόν να πλένετε καλά τα χέρια σας με ζεστό σαπούνι και νερό όταν χαϊδεύετε το ζωάκι σας. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθείτε από κοινά βακτήρια που μπορεί να περάσουν από τα κατοικίδια στον άνθρωπο.

Μύθος: O κοροναϊός προσβάλλει μόνον τους ηλικιωμένους.

Η αλήθεια: Ο νέος κοροναϊός 2019-nCoV μπορεί να μολύνει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Απλώς, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στο να αρρωστήσουν βαριά από αυτόν. Υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσου είναι παραδείγματος χάριν:

• Το άσθμα

• Ο σακχαρώδης διαβήτης

• Τα καρδιαγγειακά προβλήματα

Γι’ αυτό τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας από τον ιό. Απαραίτητη είναι η καλή υγιεινή των χεριών (συχνό και καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό) και η καλή αναπνευστική υγιεινή.

Διαβάστε ακόμα Κοροναϊός: Αντισηπτικά και καλό πλύσιμο των χεριών εξουδετερώνουν το νέο ιό

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, καλή αναπνευστική υγιεινή σημαίνει:

• Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με το μανίκι σας (στο ύψος του αγκώνα) όταν βήχετε ή φταρνίζεστε

• Εναλλακτικά, να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντιλο. Ωστόσο, δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε το ίδιο χαρτομάντιλο πάνω από μία φορά.

• Αμέσως μετά τη χρήση, να πετάτε το χαρτομάντιλο στον κάδο απορριμμάτων. Ύστερα να σαπουνίζετε καλά τα χέρια σας.

• Να σαπουνίζετε τα χέρια σας κάθε φορά που φυσάτε τη μύτη σας

Μύθος: Τα αντιβιοτικά προλαμβάνουν ή/και θεραπεύουν το νέο κοροναϊό

Η αλήθεια: Ούτε ο νέος κοροναϊός, ούτε ο ιός της γρίπης ή άλλης ίωσης (π.χ. κρυολόγημα) επηρεάζεται από τα αντιβιοτικά. Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν βακτήρια, όχι ιούς.

Επειδή λοιπόν ο νέος κοροναϊός είναι ιός, τα αντιβιοτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέσον πρόληψης ή θεραπείας γι’ αυτόν, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μόνο αν ένας ασθενής αναπτύξει βακτηριακή επιπλοκή μετά από νόσηση με το νέο κοροναϊό, μπορεί να του χορηγηθούν αντιβιοτικά. Αυτά όμως θα στοχεύουν την βακτηριακή επιπλοκή και όχι τον ιό.

Προς το παρόν, η αγωγή που χορηγείται σε όσους αρρωσταίνουν από το νέο ιό, στοχεύει:

• Στην καταπράϋνση των συμπτωμάτων τους

• Στην υποστήριξη των ζωτικών λειτουργιών όσων είναι βαριά άρρωστοι.

Συγκεκριμένη θεραπεία για τον ιό 2019-nCoV προς το παρόν δεν υπάρχει, λέει ο ΠΟΥ. Αρκετές όμως βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Πηγή:iatropedia.gr

Προηγούμενο άρθροΚοροναϊός: Λήξη του ελληνικού συναγερμού προς το παρόν! «Ας είμαστε ψύχραιμοι», λένε οι ειδικοί
Επόμενο άρθροΑπομάκρυνση εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων με γερανό από την Δημοτική αστυνομία Καβάλας