Με ανακοίνωση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας ενημερώνει ότι κατά τις αργίες όπως και την ημέρα του Σαββάτου θα υπάρχει ένα επιπλέον φαρμακείο για να εξυπηρετεί το κοινό. Η πρόεδρος του συλλόγου κ. Σίσσυ Ρακιντζή έκανε διευκρινιστικές δηλώσεις.
Αρχικά ανέφερε ότι “Το διοικητικό συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας αποφάσισε να αυξηθούν σε δύο (από ένα) τα φαρμακεία που θα διημερεύουν στην Καβάλα τις Κυριακές και όλες τις αργίες.
Η απόφαση εφαρμόστηκε για πρώτη φορά την περασμένη Κυριακή 21 Ιανουαρίου αλλά η αλλαγή προβάλλεται και ενόψει της Κυριακής που έρχεται. Η πόλη της Καβάλας είναι η μοναδική στην ΑΜΘ που θα έχει Κυριακές και αργίες, όλο το έτος, ανοιχτά δύο φαρμακεία.
Και όλα αυτά γιατί είδαμε πολύ κόσμο και ουρές στις μέρες αυτές. Μάλιστα την περασμένη Κυριακή είδαμε μεγάλο συνωστισμό. Από τις 8 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ και μετά θα ανοίγει το διανυκτερεύουν.
Έτσι θα έχουνε εύκολη πρόσβαση οι συμπολίτες μας. Σαφώς και αναμονή δεν θα πρέπει να υπάρχει πουθενά μια και οι ιοί είναι ενεργοί και οι αρρώστιες πολλές. Πολλά αυτά που βγαίνουν και από το νοσοκομείο ως περιστατικά οπότε ας δώσουμε λύση στον συνωστισμό. Αυτή η απόφαση θα είναι σε ισχύ συνέχεια ενώ αναμένουμε έγκριση από τον Περιφερειάρχη. Σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας μας δεν ισχύει το ίδιο!
Σε όλη την Ελλάδα ένα είναι το φαρμακείο αλλά επειδή όλο αυτό που ζούμε εμείς είναι δύσκολο και επειδή οι ελλείψεις των φαρμάκων έχουν ξεφύγει πάλι, θέλουμε κάτι να κάνουμε. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πω ότι βρέθηκαν παράνομες εξαγωγές από φαρμακαποθήκες και έτσι όλο αυτό το κλίμα μας οδηγεί να πάρουμε μέτρα”
ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Τα 300 εκατ. υπολογίζεται ότι ξεπερνά, ετησίως, η αξία των παράνομων-αδήλωτων παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων στην Ελλάδα, με τις νόμιμες εξαγωγές -αυτές που καταγράφονται από τον ΕΟΦ- να προσεγγίζουν τα 450 με 490 εκατ. ευρώ.
Τα στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι το θέμα των ελλείψεων στα φάρμακα όχι μόνο δεν θα μειωθεί αλλά θα ενταθεί. Ειδικότερα εξηγούν ότι οι παράλληλες εξαγωγές ωθούνται στην Ελλάδα κυρίως από τις ιδιαιτέρως χαμηλές τιμές διακίνησης των σκευασμάτων, αφήνοντας μεγάλο περιθώριο κέρδους στους εξαγωγείς.
Όπως λένε, υπάρχουν κυκλώματα που δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν. Κάποιος, για παράδειγμα, μπορεί να λειτουργεί μια μεγάλη χονδρεμπορική εταιρεία και να υποστηρίζει συγχρόνως 2-3 μικρότερες, μεταπουλώντας εμπόρευμα από τη μεγάλη αποθήκη στις μικρότερες και μέσω αυτών να διενεργεί τις εξαγωγές.
Επίσης, υπάρχει η λεγόμενη «σκούπα» από τα φαρμακεία, πρακτική που ακολουθούν αρκετοί αγοράζοντας φάρμακα μαζικά, χωρίς… φυσικά συνταγή γιατρού. Τα περισσότερα μπορούν να δοθούν και χωρίς συνταγή. Γι’ αυτό βγήκε και η απόφαση για υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη.
Η μέση τιμή ελάχιστης δόσης ενός πρωτοτύπου, για παράδειγμα, στην Ελλάδα φτάνει το 0,97 ευρώ, όταν αυτή η τιμή στην Κεντρική Ευρώπη είναι στα 3,87. Για παράδειγμα, στην Αυστρία είναι 4,25 και στη Γερμανία 3,84, ενώ η μέση τιμή στην Ευρώπη συνολικά είναι στο 1,95.
Όταν ένα φάρμακο στο ράφι έχει 10 ευρώ, στο κανάλι παράνομης διανομής μπορεί να πουλιέται ακόμα και 20 ευρώ και ίσως και παραπάνω, αφού οι τιμές στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλότερες στο ράφι.
Το φάρμακο, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες, είναι μεγάλο σε αξία, μικρό σε όγκο και με μεγάλο περιθώριο ζωής (3-4 χρόνια). Άρα, μια σακούλα 50 σκευασμάτων μπορεί να σου αποφέρει ένα εξαιρετικά σοβαρό κέρδος.
Στη Γερμανία ο νόμος υποχρεώνει όπως ένα μέρος των πωλήσεων φαρμακείων και φαρμακαποθηκών να είναι από παράλληλες εισαγωγές. Αυτό και μόνο κάτι λέει.
ΕΜΒΟΛΙΑ
Η κ. Ρακιτζή τέλος μιλά για 3,5 εκ εμβόλια διαθέσιμα για τον κορονοϊό σε όλη την χώρα ενώ αναμένεται κύμα γρίπης άρα καλό είναι να εμβολιασθούν και όσοι δεν εμβολιάσθηκαν.