Διπλό σκοπό έχει το κομμάτι του επιχειρησιακού σχεδίου της Energean που αφορά στον “πράσινο” Πρίνο.
Σύμφωνα με πηγές, αφενός στόχος είναι η διατήρηση σε ζωή της παραχώρησης για άλλα 15 χρόνια και αφετέρου με δεδομένη την προοπτική μέσα από επενδύσεις για μηδενικές εκπομπές ρύπων από την εκμετάλλευση να διευκολύνει τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην υποβολή αιτήματος και την Κομισιόν στην έγκριση του για κρατική ενίσχυση.
Η Ευρ. Επιτροπή έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προώθηση πολιτικών και χρηματοδότηση επενδύσεων που θα αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και θα μειώνουν αποτελεσματικά τις εκπομπές αέριων ρύπων. Πρόκειται για το σχέδιο των Βρυξελλών, γνωστό κι ως “Green Deal”.
Η διάσωση του Πρίνου, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση, είναι δύσκολη υπόθεση καθώς απαιτεί τεράστια κεφάλαια, στα 75 εκατ. ευρώ τα προσδιορίζει η Energean στο επιχειρησιακό σχέδιο που υπέβαλε στα υπουργεία και ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή 26 Ιουνίου.
Εβδομήντα πέντε εκατομμύρια μόνο για το γεωτρητικό πρόγραμμα του κοιτάσματος “Έψιλον” που θα φέρει νέες ποσότητες πετρελαίου, την ολοκλήρωση της κατασκευής της εξέδρας “Λάμδα” στη Ρουμανία αλλά και την κάλυψη λειτουργικών αναγκών για τη διετία 2020 – 2021.
Πέραν αυτών, όμως, χρειάζονται για να συνεχίσει να λειτουργεί η εκμετάλλευση ακόμη μία 15ετία και επενδύσεις που θα κάνουν την παραχώρηση φιλικότερη στο περιβάλλον και προσαρμοσμένη στην προαναφερόμενη πολιτική της Κομισιόν για μηδενικούς ρύπους.
Όπως σημειώνουν πηγές, υπάρχει το ενδεχόμενο οι Βρυξέλλες, αν και ο Πρίνος πληροί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης, αφού επλήγη από τις επιπτώσεις της πανδημίας και προσφέρει υπεραξία στην ελληνική οικονομία, να μη δουν με θετική διάθεση το αίτημα. Ωστόσο, η προοπτική η συγκεκριμένη επένδυση να “πρασινίσει” με τη χρήση σύγχρονων και καινοτόμων τεχνολογίων να ανοίξει τελικά τους κρουνούς της κρατικής ενίσχυσης.
Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της Energean είναι:
1) Χρήση της τεχνικής εισπίεσης του παραγόμενου όξινου φυσικού αερίου στην παραγωγή προκειμένου να αυξηθεί η αποληψιμότητα από το σημερινό 40% στα επίπεδα του 60% ως το τέλος της ζωής των κοιτασμάτων καθώς και να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές ρύπων από την παραγωγική διαδικασία
2) Επενδύσεις σε μετατροπές που θα επιτρέψουν την επανεισπίεση στο κοίτασμα του παραγόμενου υδρόθειου καθώς και των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, ενισχύοντας την παραγωγή αλλά και αποτρέποντας την εκπομπή ρύπων στην ατμόσφαιρα, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης της Energean για μηδενικούς συνολικά ρύπους από τις δραστηριότητές της έως το 2050.
3) Σειρά αναβαθμίσεων στις θαλάσσιες εξέδρες και τις χερσαίες εγκαταστάσεις που θα καταστήσουν αποδοτικότερη τη λειτουργία τους και θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους.
Τα συναρμόδια υπουργεία, λένε οι πληροφορίες, αναμένεται τις επόμενες μέρες να συντονίσουν τα βήματά τους και να καταλήξουν στις διαθέσιμες επιλογές προς χρηματοδότηση με υποβολή αιτήματος για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης.
Πηγή:www.capital.gr