Κομβική για τη διαμόρφωση της «γαλάζιας» στρατηγικής σε επίπεδο ρητορικής του πρωθυπουργού, αλλά και προγραμματικού λόγου ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα.
Ήδη, κατά την τοποθέτησή του στην πανηγυρική προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., ο πρωθυπουργός περιέγραψε με ακρίβεια τις κεντρικές παραμέτρους του κυβερνητικού του σχεδίου για την επόμενη τετραετία, το οποίο θα αναδειχθεί επικοινωνιακά ως συνέχεια των πεπραγμένων της παρούσας διακυβέρνησης. Η επίσημη παρουσίαση του νέου προγράμματος, η κατάρτιση του οποίου φέρει την υπογραφή του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου, που όλο αυτό το διάστημα συνεργάστηκε για τον σκοπό αυτόν τόσο με τα κυβερνητικά στελέχη όσο και με την κομματική ηγεσία, θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στον «Ελληνικό Κόσμο» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Οι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους θα κινείται θα είναι η Υγεία, η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του κράτους, η στόχευση για καλύτερους μισθούς και περισσότερες ευκαιρίες στους νέους, καθώς και οι τομείς της Ασφάλειας και της Δικαιοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, από χθες έχουν ξεκινήσει να αποστέλλονται προσκλήσεις στο σύνολο των αυτοδιοικητικών παραγόντων, των επαγγελματικών κλάδων και των παραγωγικών φορέων. Εξάλλου, οι επαφές κυβερνητικών και κομματικών παραγόντων με εκπροσώπους όλων των κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα κατά τον τελευταίο χρόνο, και η μεταφορά των αιτημάτων και των συμπερασμάτων των ζυμώσεων αυτών στο Μέγαρο Μαξίμου έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον καθορισμό των προγραμματικών προτεραιοτήτων της Ν.Δ.
Ρητορική
Από κει και πέρα, η επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις προκλήσεις της νέας τετραετίας θα ξεδιπλωθεί, εκτός των άλλων, μέχρι τη στιγμή των εθνικών εκλογών και στο πεδίο της σύγκρισης με την περίοδο Τσίπρα. «Ποια Ελλάδα ήταν καλύτερη; Αυτή του 2019 ή η σημερινή; Ποιοι μπορούν να εξασφαλίσουν καλύτερη προοπτική στη χώρα;», είναι τα διλήμματα, που θα τεθούν ακόμα πιο εμφατικά τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σε αυτό το κομμάτι, πέραν της… κλασικής σύγκρισης μεταξύ Μητσοτάκη και Τσίπρα, όπου ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να υπερέχει ξεκάθαρα του αντιπάλου του, θα μπει στην εξίσωση και η αντίστοιχη των κορυφαίων στελεχών και άρα εν δυνάμει υπουργών στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις διπλές κάλπες.
Τι λένε οι στενοί συνεργάτες
«Τα εθνικά συμφέροντα μπορεί να τα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά ο Δένδιας, που ήταν υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Ν.Δ., ή ο Κατρούγκαλος; Στην οικονομία ήταν καλύτερος ο Σταϊκούρας ή ο Τσακαλώτος; Στο κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών θα μπορούσε να αντεπεξέλθει καλύτερα ο Ζαχαριάδης ή ο Σκουρλέτης από τον Βορίδη; Στην Υγεία ο Κικίλιας και ο Πλεύρης ήταν, αν μη τι άλλο, σοβαρότεροι από τον Πολάκη; Ως υπουργός Επικρατείας, ο Παππάς, που καταδικάστηκε ομόφωνα για τα έργα και τις ημέρες του, τι σχέση έχει με την περίπτωση Γεραπετρίτη; Στα εργασιακά, ο Χατζηδάκης ήταν εκείνος που διαμόρφωσε τη συνθήκη για μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού από εκείνη που αναμενόταν, γεγονός που χτυπά στο μαλακό υπογάστριο της Κουμουνδούρου. Και, τέλος, παρά τις παραδοσιακές εντάσεις που προκαλεί στη χώρα κάθε μεταρρύθμιση στο κομμάτι της Παιδείας, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι ο Γαβρόγλου, που ήταν η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, θα τα κατάφερνε καλύτερα από την Κεραμέως σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος;», σημειώνουν ενδεικτικά στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, δίνοντας το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθηθεί στο συγκεκριμένο μέτωπο.
Επιπλέον, θα υπογραμμιστεί ακόμα περισσότερο το πλεονέκτημα της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, και μάλιστα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες για τη διεθνή πολιτική σκηνή, από την πανδημία μέχρι και την ενεργειακή κρίση.
«Πλεονέκτημα»
«Ο Τσίπρας υποσχέθηκε σκίσιμο Μνημονίων με έναν νόμο κι ένα άρθρο κι έφερε το χειρότερο από τα τρία. O Μητσοτάκης, σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον και παρά τα όποια λάθη και παραλείψεις, πραγματοποίησε ένα σημαντικό κομμάτι των εξαγγελιών του, ειδικά στην οικονομία. Αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που έχει προκύψει η σπάνια για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας συγκυρία να έχουν να επιλέξουν οι πολίτες μεταξύ δύο πρωθυπουργών και των πεπραγμένων τους», τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι. Τα επόμενα βήματα στην τακτική της εκπομπής των κεντρικών μηνυμάτων σχετικά με το μετεκλογικό πρόγραμμα του κυβερνώντος κόμματος έχουν να κάνουν με την πραγματοποίηση δύο -σε πρώτη φάση- εκδηλώσεων εντός του Λεκανοπεδίου Αττικής τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο των οποίων ο πρωθυπουργός θα αναλύσει τις προβλέψεις και τους σχεδιασμούς για ισάριθμους προγραμματικούς πυλώνες. Μένει να φανεί ποιες θα είναι οι αντίστοιχες επιλογές.
Ανακοινώσεις
Παράλληλα, την εβδομάδα που έρχεται (με πιθανότερες ημέρες την Πέμπτη και την Παρασκευή) αναμένεται να υπάρξουν οι επίσημες ανακοινώσεις για τη σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ., το οποίο ο πρωθυπουργός κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό. Ανάμεσα στα πρόσωπα που έχουν ακουστεί εντόνως είναι αυτά του Θοδωρή Σκυλακάκη και του Γιώργου Γεραπετρίτη, οι οποίοι είχαν συμπεριληφθεί και στη λίστα του 2019, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Στυλιανίδης, και η Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία είναι το νέο όνομα που εισήλθε πριν από λίγο καιρό στην εξίσωση των σκέψεων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ στις μη εκλόγιμες θέσεις θα υπάρχουν εκπρόσωποι από όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας (νέοι, γυναίκες, ΑΜΕΑ), καθώς και περιπτώσεις από τη δεξαμενή της ελληνικής Ομογένειας. Ακόμη, πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί αν το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας θα ανακοινωθεί μέσω μιας ειδικής, λιτής εκδήλωσης ή θα δοθεί απλώς ένα επίσημο δελτίο Τύπου.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Απριλίου 2023.