720_576500_d21bb1c499-8a4216653ac64ed2

Τέσσερις νεκροί, ανάμεσά τους ο δράστης, είναι ο απολογισμός της ένοπλης επίθεσης στη Λιέγη του Βελγίου.

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται η δημόσια ραδιοτηλεόραση RTBF, προκρίνεται η τρομοκρατική ενέργεια, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει σαφές το κίνητρο του δράστη.

Το κέντρο αντιτρομοκρατικών κρίσεων του Βελγίου παρακολουθεί την κατάσταση, ανέφερε στο Twitter ο υπουργός Εσωτερικών Ζαν Ζαμπόν.

Ο άνδρας άνοιξε πυρ στη λεωφόρο ντ’Αβρουά στο κέντρο της πόλης, τραυματίζοντας θανάσιμα δύο αστυνομικούς καθώς και έναν οδηγό αυτοκινήτου. Έπειτα, μπήκε σε ένα κτίριο όπου στεγάζεται ένα λύκειο και προσπάθησε να διαφύγει παίρνοντας μια γυναίκα, υπάλληλο του σχολείου, όμηρο.
Λίγο αργότερα, ο δράστης «εξουδετερώθηκε» από τους αστυνομικούς , όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης. Σύμφωνα με βελγικά ΜΜΕ δέχθηκε πάνω από 20 σφαίρες και έπεσε νεκρός.

Τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο δράστης, ηλικίας περίπου 30 ετών, φώναζε πριν πέσει νεκρός «ο Αλλάχ είναι μεγάλος».

Εικόνες που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν ανθρώπους να τρέχουν σε αναζήτηση καταφυγίου στην κεντρική λεωφόρο ντ’ Αβρουά της Λιέγης, με πυροβολισμούς και σειρήνες να ακούγονται στο βάθος. Ένα βίντεο δείχνει δύο οπλισμένους αστυνομικούς να παίρνουν θέση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο τρόμος χτυπά τη Λιέγη. Το 2011, ένας ένοπλος είχε σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους και είχε τραυματίσει περισσότερους από 100 πριν στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Το Βέλγιο είναι σε κατάσταση υψηλού συναγερμού μετά την ανάμιξη ενός πυρήνα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με έδρα τις Βρυξέλλες στις επιθέσεις στο Παρίσι το 2015 κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι και στις Βρυξέλλες το 2016 όπου σκοτώθηκαν 32 άνθρωποι.

Προηγούμενο άρθροΤζανακόπουλος για Σκοπιανό: Αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα
Επόμενο άρθροΤέσσερις αλλαγές για τις επιχειρήσεις στα capital controls