Ξεκινούν μαθήματα οικονομίας σε ειρηνοδίκες στην Εθνική Σχολή Δικαστών, για να μπορούν να χειρίζονται γρηγορότερα σχετικές αποφάσεις

Έως τα τέλη του 2021 επισπεύδονται όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις του Νόμου Κατσέλη. Η εκκαθάρισή τους αποτελεί σημαντικό σημείο στην εφαρμογή του νέου νόμου. Αυτή την ώρα, η δικάσιμος πολλών περιπτώσεων φτάνει έως το 2032. Μάλιστα, οι δανειστές ζήτησαν να έχουν εκδικαστεί έως τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με πληροφορίες, έρχεται έμμεση κατάργηση της επ’ ακροατηρίω διαδικασίας, ώστε η δίκη να γίνεται μόνο με την προσκόμιση των εγγράφων που θα αποδεικνύουν το βάσιμο της προσφυγής του οφειλέτη, χωρίς κατάθεση μαρτύρων. Ουσιαστικά, πάμε σε αυτοματοποίηση της διαδικασίας, ενώ ήδη το 50%-55% των νέων αιτήσεων πέφτει στα δικαστήρια.

Ερευνάται η σύσταση συμβουλίου για τον προδικαστικό έλεγχο των αιτήσεων, ώστε να απορρίπτονται οι εμφανώς άνευ αποδείξεων και να μη φτάνουν στα δικαστήρια. Παράλληλα, ξεκινούν μαθήματα οικονομίας σε ειρηνοδίκες στην Εθνική Σχολή Δικαστών, για να μπορούν να χειρίζονται γρηγορότερα σχετικές αποφάσεις. Όλα αυτά καθώς λόγω φόρτου εργασίας των δικαστηρίων η εκδίκαση υποθέσεων από 6-12 μήνες κατέληγε στη 10ετή και 12ετή χρονική περίοδο λύσης του προβλήματος. Επίσης, στενεύουν τα χρονικά όρια όλων των διαδικασιών εκδίκασης.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Πέραν των προαναφερθέντων, τα «Π» σάς παρουσιάζουν τα τρία βασικά βήματα προκειμένου να ολοκληρωθεί επιτυχώς η διαδικασία ρύθμισης οφειλών, όπως έχει διαμορφωθεί πλέον, προκειμένου να αποφευχθούν οι «κακοτοπιές».

ΒΗΜΑ ΠΡΩΤΟ

Όλα κινούνται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Η πλατφόρμα μπορεί να ανακτήσει αυτόματα όλα τα απαιτούμενα στοιχεία αναφορικά με τις οφειλές σας από τις τράπεζες, ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτησή σας. Προσοχή! Θα σας ζητηθεί να προσκομίσετε τα ελάχιστα απαραίτητα δικαιολογητικά, καθώς η διαδικασία έχει αυτοματοποιηθεί. Μετά την εξέλιξη αυτή, η τράπεζα είναι πρόθυμη να συζητήσει τη ρύθμιση της οφειλής σας, εφόσον ζητηθεί η ένταξη στον Νόμο 4605/2019 από όλους τους συνιδιοκτήτες του ακινήτου. Μάλιστα, για την ταχύτερη και καλύτερη εξέταση της αίτησής σας είναι σκόπιμη η ταυτόχρονη υποβολή αίτησης από το σύνολο των ιδιοκτητών της κύριας κατοικίας σας.

ΒΗΜΑ ΔΕΥΤΕΡΟ

Μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για ρύθμιση των οφειλών σας έως και τις 30 Απριλίου. Μπορείτε να υποβάλετε μόνο μία αίτηση υπαγωγής, ακόμα και αν αφορά διαφορετικές οφειλές σε σχέση με το πρώτο αίτημά σας ή αν δεν προχώρησε το αρχικό σας αίτημα. Η αίτηση περιέχει βασικά στοιχεία για την οικογενειακή και περιουσιακή σας κατάσταση. Αυτά θα καθορίσουν την ένταξή σας στη ρύθμιση, καθώς και το είδος της. Σε περίπτωση που στοιχεία που δώσατε δεν είναι συμβατά με όσα ορίζει ο νόμος, έρχεται αυτόματος τερματισμός της διαδικασίας πριν από την οριστική υποβολή της αίτησης.

ΒΗΜΑ ΤΡΙΤΟ

Αν όλα κινηθούν σωστά, η πλατφόρμα κοινοποιεί την αίτηση μαζί με τα δικαιολογητικά στους πιστωτές σας, των οποίων οι απαιτήσεις θέλετε να ρυθμιστούν.

Συγκεκριμένα:

1. Εντός μηνός από την κοινοποίηση της αίτησης, κάθε πιστωτής σας μπορεί να σας υποβάλει ηλεκτρονικά την πρότασή του αναφορικά με τη ρύθμιση της οφειλής σας.

2. Έχετε περιθώριο έναν μήνα για να αποδεχθείτε ή να απορρίψετε τις ρυθμίσεις που σας προτάθηκαν.

3. Αν δεχθείτε την πρόταση, ολοκληρώνεται η διαδικασία συναινετικής ρύθμισης και για όσο είστε συνεπής στις πληρωμές σας, προστατεύεται η κύρια κατοικία σας αναφορικά με τις οφειλές για τις οποίες αποδεχτήκατε την προτεινόμενη ρύθμιση.

4. Αν η οφειλή σας υπερβαίνει την εμπορική αξία του προς προστασία ακινήτου, το ποσό της ρύθμισης αντιστοιχεί στο 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου. Αυτό σημαίνει μείωση της σημερινής σας οφειλής. Αν η οφειλή σας είναι μικρότερη του ποσού που προκύπτει με την παραπάνω παραδοχή, τότε καταβάλλετε το σύνολο της οφειλής σας.

5. Η αποπληρωμή γίνεται σε διάστημα 25 ετών, εφόσον στη λήξη του δεν υπερβαίνετε το 80ό έτος της ηλικίας σας.

6. To επιτόκιο της ρύθμισης ορίζεται από τον νόμο 2% συν Euribor τριμήνου πλέον της εισφοράς του Ν. 128/75.

7. Αν στη ρύθμιση συμμετέχουν και άλλοι πιστωτές σας, η δόση επιμερίζεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (π.χ. προνομιακή ικανοποίηση των πιστωτών ανάλογα με τη σειρά προσημείωσης).

8. Αν κατά την υποβολή της αίτησης δεν καταφέρετε να ρυθμίσετε την οφειλή, μπορείτε να ζητήσετε από το δικαστήριο την προστασία της κύριας κατοικίας σας μέσα σε διάστημα 15 εργάσιμων ημερών από την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

9. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στο Ειρηνοδικείο του τόπου όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία σας και μέσα σε διάστημα έξι μηνών από την κατάθεση της αίτησής σας θα πραγματοποιηθεί το δικαστήριο. Ακολούθως, μέσα σε τρεις μήνες από τη συζήτηση εκδίδεται απόφαση. Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο προστασίας της πρώτης κατοικίας στην Ελλάδα, ειδικά για οικογένειες που έχουν δυσχέρειες στην αποπληρωμή στεγαστικών δανείων και είναι στο «κόκκινο».

Προηγούμενο άρθροΚόκκινα δάνεια: Στο μικροσκόπιο του ΥΠΟΙΚ οι ρυθμίσεις – E- mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας
Επόμενο άρθροΣυνεδριάζει την Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Νέστου