Έως και έξι μήνες διαρκεί η ανοσία από τα εμβόλια κατά της COVID-19, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla.

Μέσα από την πρόσφατη μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο Science, η ερευνητική ομάδα τάχθηκε, επίσης, κατά της χορήγησης μιας τρίτης «αναμνηστικής» δόσης εμβολίου σε υγιή άτομα.

Στο «μικροσκόπιο» των ερευνητών βρέθηκε, ειδικότερα, το σκεύασμα της αμερικανικής φαρμακευτικής και βιοτεχνολογικής εταιρείας Moderna (mRNA-1273). Οι ερευνητές μελέτησαν τη διάρκεια της επαγόμενης από το εμβόλιο ανοσίας και τα είδη των ανοσοκυττάρων που διέγειρε, συγκρίνοντάς την επιπλέον με τη φυσική ανοσία λόγω νόσησης.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο εμβολιασμός οδήγησε σε υψηλή ανοσολογική απόκριση μέσω αντισωμάτων, CD4 Τ-λεμφοκυττάρων (βοηθητικά) και CD8 Τ-λεμφοκυττάρων (κυτταροτοξικά) για σχεδόν έξι μήνες σε όλους τους συμμετέχοντες στην κλινική δοκιμή -συμπεριλαμβανομένων των 70 ετών και άνω που χαρακτηρίζονται ευάλωτη ομάδα-, με τους ερευνητές να εκτιμούν πως, πιθανότατα, θα διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ανάδειξη της ενεργοποίησης των κυτταροτοξικών Τ-λεμφοκυττάρων (CD8) αποτελεί ουσιαστική προσθήκη στη διαθέσιμη γνώση για τα mRNA εμβόλια, για τα οποία έχει ερευνηθεί μόνο η ενεργοποίηση των βοηθητικών Τ-λεμφοκυττάρων (CD4).

Μάλιστα, τα αποτελέσματα κατέγραψαν υψηλά επίπεδα στα εν λόγω ανοσοκύτταρα, αντίστοιχα με αυτά που προκαλεί η λοίμωξη από τον ιό SARS-CoV-2, εξηγεί ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Jose Mateus Triviño, που ηγήθηκε του σκέλους της μελέτης που συνέκρινε τη φυσική με την τεχνητή ανοσία.

Τι έδειξε η έρευνα για μικρότερη δόση

Ωστόσο, η σύγκριση των δύο τύπων ανοσίας οδήγησε σε μια ακόμη σημαντική διαπίστωση: ακόμη και 25 mcg από μία δόση εμβολίου, το ένα τέταρτο δηλαδή της ποσότητας για την οποία η εταιρεία έλαβε έγκριση έκτακτης ανάγκης από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), πέτυχε υψηλή ανοσολογική απόκριση.

Οι ερευνητές άντλησαν τα ερευνητικά δεδομένα για τη μικρότερη δόση εμβολίου από τις κλινικές δοκιμές της Φάσης Ι της εταιρείας σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων. Τα αποτελέσματα των δοκιμών είχαν δείξει πως το εμβόλιο πυροδοτεί μια επίκτητη ανοσολογική απόκριση έναντι της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού SARS-CoV-2 σε ίδια επίπεδα με αυτή των ασθενών με τη νόσο COVID-19.

Τα τελευταία ευρήματα αφορούν τα εμβόλια τεχνολογίας mRNΑ, διευκρινίζουν οι ερευνητές, στα σχέδια των οποίων είναι η σύγκρισή τους με εμβόλια κατά του κορονοαϊού άλλου τύπου.

Ποιος ο ρόλος άλλων κοροναϊών

Στην πρόσφατη μελέτη αναδεικνύεται και ο ρόλος της διασταυρούμενης αντίδρασης με τα Τ-λεμφοκύτταρα, πόρισμα που λειτουργεί επεξηγηματικά για παλαιότερα ευρήματα δημοσιευθέντα στο Science το 2020, σύμφωνα με τα οποία όσοι είχαν μολυνθεί και νοσήσει από κοροναϊό του κοινού κρυολογήματος παρουσίαζαν ανοσολογική απόκριση έναντι του νέου κοροναϊού.

Ουσιαστικά, σε αρκετούς ασθενείς τα Τ-λεμφοκύτταρα μνήμης που δημιουργήθηκαν κατά την ανοσοαπόκριση έναντι κοροναϊών του κοινού κρυολογήματος μπορούν να αναγνωρίσουν τμήματα του SARS-CoV-2.

Προηγούμενο άρθροΣοκάρει η πρόβλεψη Σύψα: Έως τα Χριστούγεννα θα νοσήσουν όλα τα ανεμβολίαστα παιδιά – Τέλος ο κοροναϊός το καλοκαίρι του 2022
Επόμενο άρθροΠρόεδρος Σωματείου Καφεζυθοπωλών Καβάλας: Είμαστε η εύκολη λεία για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς