Για την σημασία των εμβολίων καθώς και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησαν μεταξύ άλλων νωρίτερα σήμερα ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, στον ΣΚΑΙ.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος επισημαίνοντας ότι είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός.

Επίσης, ο καθηγητής Παθολογίας υπογράμμισε πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα, όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Όσον αφορά για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα, ο κ. Γώγος ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας π.χ. στο γιατρό μας, σε φαρμακείο.

Αντιστοίχως, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορουν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: (α) Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και (β) να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κ.λπ. για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

«Το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία», τόνισε, από τη πλευρά του, ο κ. Καπραβέλος.

Όπως σημείωσε, αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και επισήμανε ότι ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά–ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο, αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, είπε ότι ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο, αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος.
«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί», τόνισε μεταξύ άλλων επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν», είπε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου.

Ο ίδιος μάλιστα εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και στα παιδιά.

Τέλος, ο κ. Καπραβέλος σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο, αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων.

Προηγούμενο άρθροΕτοιμάζονται προνόμια για τους εμβολιασμένους: Τι αποκάλυψε ο Πέτσας – Ποια θα είναι αυτά
Επόμενο άρθροΑνησυχία από τους ειδικούς: Ή θα χτιστεί τείχος ανοσίας ή δεν θα αποφύγουμε τον χειμώνα το τέταρτο κύμα κοροναϊού