Οι πιθανότητες να κολλήσετε COVID-19 αφότου κάνετε όλες τις δόσεις του εμβολίου είναι εξαιρετικά χαμηλές.

[ Κορονοϊός ] Ωστόσο, οι πιθανότητες να κολλήσετε COVID-19 μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης των εμβολίων Pfizer ή Moderna είναι λίγο υψηλότερες. Εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου επί της πανδημίας, δρ. Anthony Fauci, υποστηρίζει ότι πρέπει να κάνετε το ακόλουθο:

Κορονοϊός: Εάν κολλήσετε COVID-19 μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου, κάντε τη δεύτερη δόση μόνο αφότου αναρρώσετε

Οι δεύτερες δόσεις της Pfizer και της Moderna πρέπει να διαχωρίζονται: η δεύτερη δόση πρέπει να χορηγηθεί 21 ημέρες (Pfizer) ή 28 ημέρες (Moderna) μετά την πρώτη. Τι γίνεται όμως αν αρρωστήσετε στο διάστημα μεταξύ αυτών των δόσεων; Σύμφωνα με τον δρ. Fauci, ίσως χρειαστεί να τροποποιήσετε το πρόγραμμά σας.

Στις 22 Απριλίου, ο δρ. Fauci απάντησε μέσω Twitter σε διάφορες ερωτήσεις. «Εάν ένα άτομο έχει COVID αλλά έχει ήδη κάνει το πρώτο εμβόλιο (Pfizer), μπορεί να τηρήσει το προγραμματισμένο του ραντεβού για τη δεύτερη δόση;» ρώτησε κάποιος. Ο δρ. Fauci συμβούλεψε ότι «αυτό το άτομο πρέπει να περιμένει έως ότου αναρρώσει από την ασθένεια και πληροί τα κριτήρια για τη διακοπή της απομόνωσης. Μόνο τότε πρέπει να κάνει τη 2η δόση του εμβολίου».

Κορονοϊός: Ακόμα κι αν αισθάνεστε καλύτερα, θα πρέπει να περιμένετε έως ότου τελειώσει η περίοδος απομόνωσης

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το πότε μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

Εάν έχετε συμπτώματα, μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση 10 ημέρες μετά την πρώτη εμφάνιση των συμπτωμάτων σας, μετά από τουλάχιστον μία μέρα χωρίς πυρετό και όταν τα όποια άλλα συμπτώματα βελτιώνονται.
Εάν έχετε COVID-19 αλλά δεν εμφανίζετε συμπτώματα, μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση αφότου περάσουν 10 ημέρες από την ημερομηνία που βρεθήκατε θετικοί στο σχετικό τεστ.
Μόλις πληροίτε αυτές τις προϋποθέσεις και μπορείτε να τερματίσετε την απομόνωση, μπορείτε επίσης να προχωρήσετε και να κάνετε τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Αν και οι δεύτερες δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna κατά κανόνα απέχουν τρεις και τέσσερις εβδομάδες αντίστοιχα, το CDC λέει ότι η δεύτερη δόση αυτών των εμβολίων μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια έως και 42 ημέρες μετά την πρώτη.

Πηγές: https://www.cdc.gov,

https://bestlifeonline.com

Προηγούμενο άρθροΌσκαρ 2021: Έρχεται η μεγάλη βραδιά του κινηματογράφου – Οι υποψήφιοι και τα φαβορί
Επόμενο άρθροΔιαγράμμιση της δημοτικής οδού Παναγίας – Σκάλας Παναγίας