Είναι γνωστό ότι ο κοροναϊός αποτελεί έναν «κακό μπελά», αλλά όπως είναι γνωστό στη συγκεκριμένη περίπτωση τα δεδομένα αλλάζουν πολύ εύκολα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη ενός νέου μοντέλου Αμερικανών επιστημόνων οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από κοροναϊό, μπορούν να αναμένουν ότι θα μολυνθούν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια, εκτός και αν εμβολιαστούν ή φοράνε μάσκες συστηματικά, σύμφωνα με την πρόβλεψη ενός νέου μοντέλου Αμερικανών επιστημόνων.

Με βάση την έως τώρα εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2, υπολογίστηκε ότι ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη.

Δεν προστατεύει η φυσική ανοσία

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέφρι Τάουνσεντ του Τμήματος Βιοστατιστικής της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας “The Lancet Microbe”, σύμφωνα με το “Nature” και τη “Γκάρντιαν”, εκτιμούν ότι οι επαναλοιμώξεις θα γίνονται ολοένα συχνότερες.

Οι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι οι ανεμβολίαστοι μπορεί να κολλήσουν ξανά ακόμη και λίγους μήνες μετά την πρώτη φορά, και επειδή η φυσική ανοσία δεν τους προστατεύει για πολύ καιρό, είναι αναγκαίο να εμβολιαστούν. Βέβαια, είναι αναγκαία περισσότερα δεδομένα σε βάθος χρόνου, για να γίνει γνωστό με μεγαλύτερη ακρίβεια πόσο διαρκεί η φυσική ανοσία έπειτα από μια λοίμωξη από κοροναϊό.

Η εκτίμηση του νέου μοντέλου δηλώνει ότι ο μέσος κίνδυνος επαναλοίμωξης αυξάνεται κατά περίπου 5% τέσσερις μήνες μετά την πρώτη μόλυνση, για να φθάσει το 50% μετά από 16 έως 17 μήνες. Παραμένει ασαφές ακόμη πόσο σοβαρή μπορεί να είναι μια δεύτερη λοίμωξη στο ίδιο άτομο. Οι άνθρωποι μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους, όσον αφορά το πόσο ευάλωτοι είναι σε μια νέα μόλυνση από κορωνοϊό και, αν όντως μολυνθούν ξανά, πόσο βαριά θα είναι η δεύτερη (ή η τρίτη) λοίμωξη.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Προηγούμενο άρθροΣε τροχιά αδιεξόδου ο Ερντογάν: Εκνευρισμός της Άγκυρας από το νέο μήνυμα της Αθήνας και το χαστούκι από την Κομισιόν
Επόμενο άρθροΈκπληξη στις υποψηφιότητες για ΣΥΡΙΖΑ – Ποιο κορυφαίο στέλεχος σκέφτεται να μην κατέβει στις εκλογές