Με την πρόβλεψη προς το πανεμβόλιο δηλαδή το εμβόλιο που θα πιάνει όλες τις μεταλλάξεις του κορονοιού έχει δρόμο μπροστά του και δεν είναι κάτι που θα μπορέσουμε να το έχουμε άμεσα στα χέρια μας, η πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου εξηγεί ότι η ισχυρή σύσταση για τον εμβολιασμό με την 4η δόση είναι για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 60 ετών και διευκρινίζει ότι όσοι έκαναν τις τρεις δόσεις και μετά νόσησαν δεν χρειάζονται αναμνηστικό εμβολιασμό με τέταρτη δόση.

της Αλεξίας Σβώλου

Η καθηγήτρια παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών εξηγεί ότι παρότι υπάρχουν μελέτες από τον Καναδά και το Ισραήλ που δημοσιεύτηκαν στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Lancet που δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλο όφελος στην προστασία από τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου με τα υπάρχοντα εμβόλια και σε νεότερες ηλικίες ωστόσο επειδή τα ευρήματα αυτά δεν είναι μακράς διαρκείας- είναι δηλαδή περίπου 10 εβδομάδων η παρακολούθηση των ασθενών- δεν μπορεί να βγει μία επίσημη σύσταση για τον δεύτερο αναμνηστικό εμβολιασμό για τους νεότερους ανθρώπους.

Από τη μεριά του ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους εξηγεί ότι έχουν ολοκληρώσει τον βασικό τους εμβολιασμό στην Ελλάδα ποσοστό 72,5% του γενικού πληθυσμού και 81,2% του ενήλικου πληθυσμού με τα αντίστοιχα ποσοστά στο μέσο όρο της Ευρώπης να διαμορφώνονται στο 72,6% και στο 83,2%.

Τρίτη δόση που αποδείχτηκε εκ του αποτελέσματος σωτηρία έχουν κάνει 5.811.000 πολίτες και σε αυτόν τον πληθυσμό τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω έχουν κάνει την τρίτη δόση σε ποσοστό άνω του 90%. Επίσης τέταρτη δόση έχουν κάνει 332.000 άνθρωποι ενώ άλλα 40.000 ραντεβού εκκρεμούν ποσοστό που αντιστοιχεί στο 17,1 % των δικαιούχων, στις ηλικίες 60 ετών και άνω ενώ στις ηλικίες 30 έως 59 ετών έχουν εμβολιαστεί 14.000 συμπολίτες μας εκκρεμούν άλλα 8000 ραντεβού. Με το πρόγραμμα κατ’ οίκον έχουν εμβολιαστεί 128.000 άνθρωποι σε 180.000 εμβολιασμούς που έγιναν στο σπίτι όπου εκεί χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον το μονοδοσικό εμβόλιο.

Αναφερόμενη στην κριτική που έχει δεχτεί η εθνική επιτροπή εμβολιασμών για την σιβυλλική της ανακοίνωση των τελευταίων ημερών η Μαρία Θεοδωρίδου είπε ότι η φρασεολογία της ανακοίνωσης αδικεί την επιτροπή και θύμισε ότι η εθνική επιτροπή εμβολιασμών ήταν η πρώτη η οποία προχώρησε στην τρίτη δόση -που αποδείχτηκε σωτήρια -σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και το παράδειγμα της ακολούθησαν η Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Σήμερα, η Κροατία, η Αυστραλία και η Αυστρία ετοιμάζονται να ακολουθήσουν την εθνική επιτροπή εμβολιασμών στο να δίνει το δικαίωμα σε ανθρώπους νεότερης ηλικίας που είτε έχουν εξατομικευμένο προφίλ κινδύνου είτε θέλουν να προστατέψουν τους οικείους τους στο σπίτι να μπορούν να προχωρήσουν στην δεύτερη αναμνηστική δοση.

Καταλήγοντας η πρόεδρος εθνικής επιτροπής εμβολιασμών θύμισε ότι στην επιστήμη προχωράς με αυτό που έχεις στα χέρια σου και που είναι αποδεδειγμένα αποτελεσματικό και ασφαλή και είπε ότι όσοι πρέπει να κάνουν την τέταρτη δόση ας μην περιμένουν το φθινόπωρο να έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο γιατί δεν γνωρίζουμε πότε θα το έχουμε. Ας προβούν τώρα στον εμβολιασμό τους γιατί είναι καλύτερο να αξιοποιείς τα όπλα που έχεις και όχι να περιμένεις τα όπλα που θα έρθουν…..

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Καλύτερα μια Κυβέρνηση με λάθη, παρά μια λάθος Κυβέρνηση
Επόμενο άρθροΑυτοκίνητο έπεσε στο λιμάνι της Μάκρης