Στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων η : Το έκτακτο βοήθημα θα δοθεί με εισοδηματικό κριτήριο που θα λαμβάνει υπόψη τα ποσά που αναγράφονται στη φορολογική δήλωση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πως η επιταγή καυσίμων θα χορηγείται ή θα απορρίπτεται με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα, εφόσον αυτά είναι υψηλότερα των πραγματικών. «Διπλή» επιταγή θα πάρουν –υπό προϋποθέσεις- όσες οικογένειες έχουν δύο οχήματα.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Η επιταγή καυσίμων μπορεί να δοθεί και για τα δύο αυτοκίνητα για το ζευγάρι μιας οικογένειας, εφόσον αφενός το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ και αφετέρου το κάθε όχημα ανήκει σε ξεχωριστό ΑΦΜ ιδιοκτήτη. Εάν υπάρχει συνιδιοκτησία, τότε η επιδότηση αφορά σε μόνο ένα αυτοκίνητο.

Τι ισχύει με τα τεκμήρια

Για να δικαιούται λοιπόν κάποιος το βοήθημα των 22 λεπτών ανά λίτρο, για συνολικά 180 λίτρα εντός τριμήνου, θα πρέπει όπως αναφέρθηκε το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια που σε κάποιες περιπτώσεις κάνει τη διαφορά.

Αυτό το όριο αφορά σε φορολογητέο εισόδημα και άρα το πραγματικό ή το τεκμαρτό εισόδημα του φορολογούμενου, εφόσον το τελευταίο είναι μεγαλύτερο του πραγματικού. Με άλλα λόγια η επιταγή καυσίμων πιάνεται στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων.

Η επιταγή καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

Παραδείγματα – Πόσα κερδίζουν οι δικαιούχοι

Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα τον μήνα. Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα:

Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά.

Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο.

Πηγή:www.enikos.gr

Προηγούμενο άρθροΊχνη αρκούδας στο Δ.Δ Δωμάτιων Παγγαίου
Επόμενο άρθροΆντζελα Δημητρίου: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το “Φωτιά στα Σαββατόβραδα”