«Το βασικό σενάριο για την Ευρώπη είναι η μη διακοπή της ροής του φυσικού αερίου. Όμως οι αγορές προεξοφλούν σημαντικές αναταράξεις στο συγκεκριμένο πεδίο, οπότε προετοιμαζόμαστε και για το δυσμενές σενάριο», τόνισε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι στην ΕΕ θα παρουσιαστούν από την Κομισιόν «κάποιες προτάσεις στις 20 του μήνα απέναντι στις προκλήσεις μέσα στο 2022».

Πολιτική σταθερότητα

«Η Ευρώπη μπορεί να πάρει αποφάσεις, όπως έγινε με την υγειονομική κρίση, που αποφάσισε τη διοχέτευση 1,3 τρισ. ευρώ για την ανακούφιση των ευρωπαϊκών χωρών», πρόσθεσε ο υπουργός. Επίσης, τόνισε ότι το μείζον σήμερα είναι η ενεργειακή ασφάλεια, όχι μόνο οι επιπτώσεις και ο πληθωρισμός. «Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει μεγαλύτερες συνέπειες για κάποιες χώρες και φυσικά για τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουμε ένα σχέδιο που περιλαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο, λιγνιτικές μονάδες, περισσότερο ντίζελ κ.οκ.», αποκάλυψε ο κ. Σταϊκούρας. «Το ένα κομμάτι είναι η ενεργειακή ασφάλεια και η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι πρέπει για να εξασφαλιστεί για τη χώρα», σημείωσε αρχικά ο υπουργός και πρόσθεσε: «Το δεύτερο είναι ο πληθωρισμός ως αποτέλεσμα της εκτόξευσης των τιμών, που σημαίνει μείωση στο υφιστάμενο εισόδημα, το οποίο όμως φρόντισε η κυβέρνηση για στηρίξει το προηγούμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα 43 δις που δόθηκαν στην υγειονομική κρίση, η σημαντική συρρίκνωση της ανεργίας, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, η συνεχιζόμενη αύξηση των καταθέσεων και οι μειώσεις φόρων ήταν γραμμή άμυνας.

«Να μη λησμονούμε τι έχει γίνει για να ενισχυθεί το πορτοφόλι του πολίτη. Φέτος οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα δεν πληρώνουν εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό είναι 750 εκατ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι προτιμότερο να μειώνεις με μόνιμο τρόπο φόρους παρά επιδόματα», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Για τον ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον, σημείωσε ότι σήμερα στον ΕΝΦΙΑ έχουν βεβαιωθεί 2,3 δις. ευρώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2023 κι έχουν εισπραχθεί 1,1 δις., περίπου το 50% του ΕΝΦΙΑ, για αυτό υπάρχει «εξαιρετική εκτέλεση του προϋπολογισμού».

Στην επιστρεπτέα προκαταβολή -μετά τις παρατάσεις και τα γενναία κουρέματα- έχουν μπει στο σύστημα 175.517 επιχειρήσεις εκ των οποίων 61.052 έχουν πληρώσει το σύνολο των οφειλών. «Έχουμε εισπράξει ήδη των 206 εκατ. ευρώ από τις επιστρεπτέες στα μέσα του μήνα», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

«Φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων με την πρώτη δόση στο τέλος του μήνα έχει βεβαιωθεί 1,8 δις. κι έχουμε εισπράξει 523 εκατ. ευρώ. Στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων η βεβαίωση είναι 1,3 δις. και έχουμε εισπράξει 188 εκατ. Οι πολίτες είναι συνεπείς στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, κάτι που οφείλεται στη μείωση των φόρων», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Δημοσιονομικός χώρος

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μια εικόνα που πρέπει να επιβεβαιωθεί. Πρέπει να δούμε πού οφείλονται, για να επιστρέψουμε στην κοινωνία το μέρισμα. Αν οφείλονται στο ότι οι πολίτες πλήρωσαν εμπροσθοβαρώς μεγάλο κομμάτι του ΕΝΦΙΑ, περίπου το 50% του ΕΝΦΙΑ έχει πληρωθεί, τα έσοδα που θα μας λείψουν στο μέλλον, καθώς είχαμε προϋπολογίσει στις 10 δόσεις. Αν τα έσοδα οφείλονται στο ότι έχουμε υψηλότερη ανάπτυξη, στον τουρισμό, επομένως έχουν πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, θα εκτιμηθούν, θα ποσοτικοποιηθούν και στο σύνολό τους θα αποδοθούν στην κοινωνία. Ο υψηλότερος ΦΠΑ έχει ήδη επιστρέψει στην κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Φορολογικά έσοδα

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα επιστρέφονται στην κοινωνία, κάτι που θα υπάρξει και τον Σεπτέμβριο. Το πόσο και του πού θα διοχετευθεί θα εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Όπως τόνισε, εξαρτάται και από τις εξελίξεις στην ενέργεια τον χειμώνα, διότι μπορεί ο κρατικός προϋπολογισμός να χρειαστεί να ενισχύσει περισσότερο από τα 6 δις. που έχει εκτιμήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο.

«Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με την παρέμβαση για τα καύσιμα από τον Σεπτέμβριο για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, οπότε δεν έχουμε ακόμα εικόνα. Δημοσιονομικός χώρος θα υπάρξει, αφού η εκτίμηση του προϋπολογισμού είναι καλή, και θα διοχετευτεί στην κοινωνία. Το πού θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες στην πραγματική οικονομία τον Σεπτέμβριο», σημείωσε.

Πληθωρισμός

Η λογική της κυβέρνησης είναι της μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών και σε δεύτερο επίπεδο της αύξησης των δαπανών, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, ο οποίος είπε: «Η κρίση που υπάρχει στον πληθωρισμό είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις παγκοσμίως. Στη χώρα μας το πρώτο 5μηνο είχαμε αρνητικό πληθωρισμό. Εκτιμάται ότι θα έχουμε υψηλότερο πληθωρισμό, το 2023 ωστόσο το ποσοστό θα πέσει το μισό. Οφείλουμε να στηρίξουμε το διαθέσιμο του πολίτη και να χτίσουμε ταμειακά διαθέσιμα».

Προηγούμενο άρθροΒρετανία: Προειδοποίηση για “ακραία ζέστη” – Η θερμοκρασία μπορεί να αγγίξει τους 43 βαθμούς Κελσίου
Επόμενο άρθροPower Pass: Γιατί “κόπηκαν” 9 στους 10 που έκαναν αίτηση – Τι έδειξαν οι έλεγχοι