Το μέτρο άρχισε από τα online καταστήματα των σούπερ μάρκετ και πολύ πολύ γρήγορα έφτασε και στα… ράφια. Εδώ μερικές μέρες υπάρχει πλαφόν για την αγορά ηλιελαίου, αλεύρων και ζάχαρης.

Εδώ και τρεις μέρες, μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έχουν ξεκινήσει και κάνουν καταγραφή των αποθεμάτων τους, όπως γίνεται μόνο σε περιόδους πολέμου. Καταγράφουν τα αποθέματά τους σε ηλιέλαιο, αλεύρι, ζάχαρη ακόμη και σε ζωοτροφές.

Και αυτό, όπως ανέφεραν στο newsit.gr, γίνεται έχουν ήδη παρατηρηθεί ελλείψεις και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πως θα εξελιχθεί η κατάσταση με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γι’ αυτό αποφασίστηκε να μπει πλαφόν και στα φυσικά καταστήματα των σούπερ μάρκετ (τρεις μεγάλες αλυσίδες το έχουν αποφασίσει ήδη) στις αγορές ηλιέλαιου, αλεύρων και ζάχαρης.

Κάτι ανάλογο, άλλωστε είχε γίνει και στην αρχή της πανδημίας με τα αντισηπτικά, όταν είχε μπει πλαφόν στην αγορά τους.

Αναφερόμενος στην επιβολή πλαφόν από κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε προϊόντα όπως το ηλιέλαιο και το αλεύρι, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος είπε στον ΑΝΤ1 πως «μιλάμε για καταστήματα λιανικής πώλησης και είναι λογικό να μην πουλάνε μεγάλες ποσότητες».

Όπως είπε η ανησυχία για τις εξελίξεις του πολέμου έχει οδηγήσει σε τριπλασιασμό της ζήτησης σε ορισμένα αγαθά, χωρίς όμως να τίθεται θέμα επάρκειας.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως η τροπολογία με την οποία επιχειρήσεις εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης και διακίνησης αγαθών, υποχρεούνται να υποβάλλουν στοιχεία για τα αποθέματα που διαθέτουν σε επτά βασικά προϊόντα, επ ουδενί δεν πρέπει να σχετίζεται με το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν είτε σε ποσότητα, είτε στην τιμή και υπάρχει πλήρης επάρκεια στην αγορά.

Ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, αλλά είναι πολύ περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

Προηγούμενο άρθροΜακάριος Λαζαρίδης: Οι αδικίες σε βάρος των ομογενών μας αποκαθίστανται
Επόμενο άρθροΚατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της πόλης