21 Σεπτεμβρίου 2024, 5:55
20.5 C
Kavala

Μετακομίζει η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

Η ανακοίνωση την οποία εξέδωσαν αναφέρει τα εξής:

“Επειδή ακούγονται διάφορα, ως ΔΣ του ΣΦΓΤ Καβάλας θεωρούμε υποχρέωση μας να ενημερώσουμε τα μέλη μας αλλά και και γενικότερα το κοινό της Καβάλας για το μέλλον της ΣΤΕΓΗΣ. Το ΔΣ του ΣΦΓΤ από τα μέσα του καλοκαιριού βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Μητρόπολη, μετά την εκδήλωση της πρόθεσης της να κάνει επεμβάσεις σε όλο το κτίριο που βρίσκεται η ΣΤΕΓΗ η οποία συνδυάζεται με την απομάκρυνση του ΣΦΓΤ από το σπίτι του, για να χρησιμοποιηθεί ο χώρος από την Μητρόπολη.

Όπως είναι γνωστό ο ΣΦΓΤ στεγάζεται από τις αρχές του 1960 στο κτίριο που έχτισαν οι καπνέμποροι στην οδό Κύπρου 16. Από την ώρα που χτίστηκε το κτίριο ευγενικά διατέθηκε για την στέγαση του Συνδέσμου, δυστυχώς χωρίς κάποια γραπτή συμφωνία. Ο χώρος χρησιμοποιήθηκε αδιαλείπτως, άκμασε ο ΣΦΓΤ και έγινε η σημαντικότερα κοιτίδα πολιτισμού της πόλης. Με τις δικές του δυνάμεις ο Σύνδεσμος έφτιαξε το θεατράκι που αναγνωρίστηκε ως τοπόσημο της πόλης. Ο σύλλογος των καπνεμπόρων γύρω στο 1980 σχεδόν διαλύθηκε, αφού υπολειτουργούσε για χρόνια, όμως ο ΣΦΓΤ συνέχισε να χρησιμοποιεί τον χώρο χωρίς κανένα πρόβλημα. Ξαφνικά όμως στα τέλη του 2002 και στις αρχές του 2003 με συνοπτικές διαδικασίες και πιθανόν σε κάποιο βαθμό παράτυπες σύμφωνα με φήμες της περιόδου εκείνης, κάποιοι ξαναζωντάνεψαν τον σύλλογο καπνεμπόρων, άλλαξαν το καταστατικό διαγράφοντας τα ιδρύματα που προβλεπόταν να περάσει η περιουσία του συλλόγου σε περίπτωση διάλυσης και συμπληρώνοντας την Μητρόπολη σαν δωρεοδόχο και στη συνέχεια τον διέλυσαν.

Ετσι με ένα μαγικό τρόπο το κτίριο των καπνεμπόρων πέρασε στη Μητρόπολη. Την κρίσιμη εκείνη στιγμή το ΔΣ και η Γενική Συνέλευση του ΣΦΓΤ δεν διεκδίκησαν τον χώρο δικαστικά με χρησικτησία, όπως υποθέτω είχαν το δικαίωμα μετά από 40 χρόνια ανενόχλητης χρήσης, με αποτέλεσμα μη αναστρέψιμο. Ο ΣΦΓΤ συνέχισε να στεγάζεται στον χώρο με υπόσχεση του πρώην Μητροπολίτη πως δεν θα αλλάξει τίποτα. Όμως το κτίριο άρχισε να καταρρέει, να έχει προβλήματα υγρασίας και αερισμού, να πλημμυρίζει περιοδικά και με τον Σύνδεσμο σε αδιέξοδο να μην μπορεί να διορθώσει τίποτα. Πριν μερικά χρόνια ο ΣΦΓΤ ήρθε σε επαφή με το Ίδρυμα Νιάρχου για να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ανακαίνισης πολιτιστικών χώρων, όμως αυτό δεν μπόρεσε να προχωρήσει γιατί η κυριότητα του χώρου ήταν προαπαιτούμενο.

Ετσι πέρασαν τα χρόνια και άλλαξε ο Μητροπολίτης ο οποίος από πολύ νωρίς ενημέρωσε το ΔΣ για τα σχέδια του, στα οποία περιλαμβανόταν πέραν της ανακαίνισης όλου του κτιρίου και η μετατροπή του πολιτιστικού χώρου σε εκκλησιαστικό μουσείο. Αυτονόητα υπήρξαν αντιδράσεις, οι οποίες κατέληξαν μετά από διαπραγματεύσεις στο ότι δεν πρόκειται για έξωση αλλά για μεταστέγαση σε άλλο κτίριο της Μητρόπολης, ώστε να μπορούν να γίνουν οι σχεδιαζόμενες εργασίες. Το ΔΣ εξέτασε τα παρακάτω σενάρια: 1. Να προτείνει στον Μητροπολίτη να διευκολύνει την εκτέλεση των εργασιών αλλά να επιστρέψει στον ίδιο χώρο μετά την ανακαίνισή του. Πρόταση που δεν έγινε αποδεκτή. 2. Να υπάρξει αντίδραση, θεωρώντας πως θα είχε μαζί του τον κόσμο της Καβάλας και παραμείνει στον χώρο εξαντλώντας όλα τα δικαστικά μέσα.

Αυτό θα σταματούσε τα σχεδιαζόμενα έργα, όμως ο χώρος θα συνέχιζε να καταρρέει και οπωσδήποτε μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα η Μητρόπολη θα δικαιωνόταν. 3. Να έρθει σε συμφωνία με την Μητρόπολη και να της παραχωρηθεί κάποιος άλλος ισοδύναμος χώρος για τη μεταστέγαση του ΣΦΓΤ. Προτάθηκε όντως ένας τέτοιος χώρος δίπλα στο σχολείο του Αη Γιάννη επί της Βενιζέλου, που όμως δεν είναι έτοιμος για άμεση μετεγκατάσταση και απαιτούνται εργασίες για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Στην περίπτωση αυτή στη συμφωνία έπρεπε να περιέχεται και η όχι αποκλειστική χρήση του θεάτρου που θα ανακαινιστεί.

Μετά από σκέψη και αντεγκλήσεις αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα από το ΔΣ να προκριθεί η τρίτη λύση η οποία μπορεί μεν να πληγώνει με το ξερίζωμα ενός ιστορικού χώρου του πολιτισμού, αλλά δίνει μελλοντική διέξοδο στην συνέχιση του ΣΦΓΤ σε μιά νέα έδρα που μπορεί να γίνει επίσης τοπόσημο της πόλης. Είναι αλήθεια πως για να υλοποιηθεί αυτή η συμφωνία θα πρέπει πρώτα να επισκευαστεί το προτεινόμενο κτίριο και μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκινήσει τίποτα. Φυσικά όλα αυτά αποτελούν μέχρι στιγμής μέρος της προφορικής συμφωνίας μεταξύ της Μητρόπολης και του ΔΣ του ΣΦΓΤ και δεν υπάρχει καμιά γραπτή συμφωνία. Αυτή θεωρούμε πως ήταν η ρεαλιστικότερη λύση που θα μπορούσε να βρεθεί για το μέλλον του ΣΦΓΤ Καβάλας.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση που μια δυναμική παρέμβαση του καβαλιώτικου λαού, θα μπορούσε να πείσει την μητρόπολη στο να αποδεχτεί το πρώτο σενάριο. Να επιτρέψει μετά την ανακαίνιση του χώρου αυτού την επιστροφή του ΣΦΓΤ. Μακάρι να δούμε να οργανώνεται κάτι τέτοιο από αυτούς που εκφράζουν δημόσια τους προβληματισμούς τους επικρίνοντας τη μέχρι τώρα στάση του ΔΣ.”

Hot this week

Τραυματίστηκε οδηγός μηχανής μετά τη σύγκρουση με όχημα

Τραυματίστηκε οδηγός μηχανής μετά τη σύγκρουση το πρωί της...

Παρουσιάζονται το πρόγραμμα και τα μέλη του συνδυασμού «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Ο υποψήφιος πρόεδρος για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας...

Συγκινητικές στιγμές με Εύζωνα: Έβαλε τα κλάματα στην τελευταία υπηρεσία του – «Μας έκανες τόσο υπερήφανους»

Συγκινητικές στιγμές για έναν Εύζωνα της Προεδρικής Φρουράς στην...

Topics

Τραυματίστηκε οδηγός μηχανής μετά τη σύγκρουση με όχημα

Τραυματίστηκε οδηγός μηχανής μετά τη σύγκρουση το πρωί της...

Παρουσιάζονται το πρόγραμμα και τα μέλη του συνδυασμού «ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Ο υποψήφιος πρόεδρος για τη διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας...

Λέσχη Ποντίων Ν.Καβάλας: Έναρξη της νέας πολιτιστικής χρονιάς 2024 – 2025

Η Λέσχη Ποντίων Ν. Καβάλας με ιδιαίτερη χαρά σας...

Ευχαριστήριο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ν.Περάμου

Είναι αυτονόητο ότι οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να προσφέρουν...
spot_img

Related Articles

Δημοφιλείς κατηγορίες