«Έχουμε μια ιστορική αμυντική σχέση με την Ελλάδα και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε στενά ως στρατηγικοί εταίροι και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας με αφορμή την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Άμυνας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Βρετανό ομόλογο του Μπεν Γουάλας στη ναυτική βάση του Πόρστμουθ στην νότια Αγγλία για να υπογράψουν μια Διακήρυξη Αμυντικής Συνεργασίας (Joint Vision Statement). Στόχος μας είναι «να ενισχύσουμε την ήδη στενή μας σχέση ώστε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές απειλές και προκλήσεις ενώ παράλληλα προσβλέπουμε σε νέες ευκαιρίες για μελλοντική συνεργασία», σημείωσε η εκπρόσωπος του Βρετανικού Υπουργείου Άμυνας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η νέα συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδος εκτός των άλλων θα προβλέπει στην ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, την συνεκπαίδευση στρατιωτικών αλλά και κοινές ασκήσεις. Παράλληλα θα καθορίσει ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για την αντιμετώπιση σύγχρονων απειλών όπως είναι ο υβριδικός πόλεμος και οι κυβερνοεπιθέσεις.

Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν και θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ενόψει και της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 14 και 15 Φεβρουαρίου.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατη κυβερνητική πηγή οι κύριοι Παναγιωτόπουλος και Γουάλας έχουν μια εξαιρετική σχέση καθώς συχνά μιλούν τηλεφωνικά για θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, ο πόλεμος στην Ουκρανία, κ.α. «Το ταξίδι αυτό επιβεβαιώνει την καλή σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο υπουργοί τα τελευταία χρόνια αλλά και την έμπρακτη ενίσχυση της διπλωματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών», επεσήμανε το ΑΠΕ-ΜΠΕ κυβερνητική πηγή.

Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει στο εμβληματικό πολεμικό πλοίο του βρετανικού ναυτικού Diamond D34. Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά των εξαιρετικά ικανών αντιτορπιλικών Type 45 και ένα από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία στον κόσμο. Τον Έλληνα υπουργό θα συνοδεύει ολιγομελής αντιπροσωπεία με επιτελείς και στελέχη του Υπουργείου Άμυνας.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίς το πρωί της Τρίτης ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος θα συμμετέχει στην επιθεώρηση τιμητικού αγήματος που θα λάβει χώρα στο περίφημο Horse Guards Parade στο κέντρο του Λονδίνου.

Προηγούμενο άρθροΣπίτι μου: Πότε θα δοθούν τα πρώτα χαμηλότοκα δάνεια σε νέα ζευγάρια
Επόμενο άρθροΚομοτηνή: Τούβλα έπεσαν από ταράτσα σε τραπέζια εστιατορίων