Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφοριες θα βρεθεί στη Καβάλα την Παρασκευή 8 Ιουλίου.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό εάν η επίσκεψη του έχει σχέση με την επένδυση αιθυλικής αλκοόλης που ειναι μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, το αποστακτήριο αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης (ΑΑΠ) και έχει μπει στην τελική ευθεία.

Ο Όμιλος Alexandrion ολοκλήρωσε τον κύκλο των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, οι μελέτες και οι φάκελοι που κατατέθηκαν έχουν εγκριθεί, και τους πρώτους μήνες του 2022 αναμένεται να μπούνε οι… μπουλντόζες για να πιάσουν δουλειά, ώστε το 2023 το αποστακτήριο να είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την λειτουργία του.

Πρόκειται για μία επένδυση η οποία στην πρώτη φάση της μόνο εκτιμάται ότι θα κοστίσει 35 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις του Alexandrion Group στην Ελλάδα, σε ορίζοντα δεκαετίας, αναμένεται να ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

«Από την Ελλάδα θα απευθυνθούμε στην παγκόσμια αγορά»

Η επένδυση του Alexandrion Group στην Καβάλα δεν είναι μόνο μια επιχειρηματική κίνηση. Ασφαλώς και πρόκειται για μια στρατηγική επιλογή τεράστιας σημασίας για τον φιλέλληνα πρόεδρο του Ομίλου και λάτρη της ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού, Ναουάφ Σαλαμέχ.
Όμως, για τον Σύρο επιχειρηματία, που η ζωή και το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου τον έχουν εμπνεύσει, που η Ελλάδα ήταν η χώρα στην οποία ήρθε μετά τις σπουδές του στην Ρουμανία για να κάνει ειδικότητα στην ιατρική αλλά ανακάλυψε το εμπόριο των ποτών και έκανε τα πρώτα επιχειρηματικά βήματά του, αυτή η επένδυση κρύβει πάρα πολύ συναίσθημα.

«Η Ελλάδα είναι η χώρα στην οποία γεννήθηκαν και τα τρία παιδιά μου. Είναι και οι τρεις Σύριοι με ελληνική υπηκοότητα. Το Alexandrion Group θα μείνει σίγουρα σε ελληνικά χέρια. Οι ρίζες είναι στην Ελλάδα. Από εδώ ξεκίνησα την επιχειρηματική δραστηριότητά μου κι εδώ επιστρέφω.

Με την επένδυση στην Καβάλα, όπου θα παράξουμε αιθυλική αλκοόλη, με την εταιρεία διανομής ποτών η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα από το καλοκαίρι του 2021 με επικεφαλής τον Γιώργο Στασινόπουλο, με την παραγωγή ποτών (βότκα, τζιν, ρούμι) με ελληνικά ονόματα τα οποία θε εξάγουμε σε όλο τον κόσμο, με τις κάβες που ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε και θέλουμε να κάνουμε τουλάχιστον πενήντα το επόμενο διάστημα. Όπως καταλαβαίνετε, θα δημιουργήσουμε πάρα πολλές θέσεις εργασίας, ενώ θα δώσουμε την δυνατότητα σε όλους τους αγρότες της Μακεδονίας να συνεργαστούν μαζί μας, να μας
προμηθεύσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή της αιθυλικής αλκοόλης», μας λέει ο Ναουάφ Σαλαμέχ.

«Είμαστε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το Alexandrion Group κάνει εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, τρεις είναι οι στρατηγικές χώρες για τον Όμιλό μας: οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ελλάδα. Η παρουσία μας στην Ελλάδα δεν έχει στόχο μόνο να καλύψει τις ανάγκες της χώρας. Είναι προτεραιότητά μας με το αποστακτήριο στην Καβάλα να καταστήσουμε την Ελλάδα ανεξάρτητη στην παραγωγή καθαρής αλκοόλης, ώστε να είναι σίγουρη ότι θα χρησιμοποιεί προϊόν πολύ υψηλής ποιότητας και να μην χρειάζεται να εισάγει. Ταυτόχρονα, όμως, από την Ελλάδα θα απευθυνθούμε στην παγκόσμια αγορά, όπου υπάρχει ανάγκη αγοράς αιθυλικής αλκοόλης αγροτικής προέλευσης. Γι’ αυτό και θέλουμε στο τελικό στάδιο του προγραμματισμού μας να είμαστε σε θέση να παράγουμε 100.000.000 λίτρα στην Καβάλα», προσθέτει ο πρόεδρος και ιδρυτής του Alexandrion Group.

«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας»

Δίπλα στον Ναουάφ Σαλαμέχ, ο Κύπριος CEO του Ομίλου, ο κ. Στέλιος Σάββα, μοιράζεται το όραμα του προέδρου, αλλά συμμετέχει, βεβαίως, και σε όλη την προσπάθεια για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επένδυσης στην Καβάλα, της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
«Επιστρέφουμε στις ρίζες μας. Ο πρόεδρος είναι μεγάλος φιλέλληνας, τα περισσότερα από τα στελέχη του Ομίλου είμαστε από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το θέλαμε πάρα πολύ να γυρίσουμε επενδυτικά στην Ελλάδα και, πλέον, είμαστε πλήρως προσανατολισμένοι σε αυτή την κατεύθυνση», είναι τα πρώτα λόγια του Στέλιου Σάββα, CEO του Ομίλου Alexandrion.

«Θα κατασκευάσουμε στην Καβάλα το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής καθαρής αλκοόλης, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την ποτοποιία, την φαρμακοβιομηχανία για την παραγωγή καλλυντικών, από τον στρατό για τον καθαρισμό οπλικών συστημάτων», συμπληρώνει ο κ. Σάββα.

«Η επένδυση της Καβάλας θα δημιουργήσει, στην πρώτη φάση, περισσότερες από 100 θέσεις εργασίας. Η μεγάλη εικόνα, όμως, είναι η δυνατότητα που θα δώσουμε σε όλους τους αγρότες της Μακεδονίας να παράξουν για εμάς την πρώτη ύλη, να είναι, δηλαδή, αυτοί οι προμηθευτές μας. Στη μεγάλη εικόνα, ωστόσο, θα πρέπει να συμπεριλάβετε, νομίζω, και το γεγονός ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το ελληνικό κράτος θα εισπράττει από την λειτουργία του αποστακτηρίου μας στην Καβάλα περισσότερα από 100.000.000 ευρώ ετησίως από φόρους, χώρια ο ΦΠΑ», επισημαίνει ο CEO του Ομίλου.

Προηγούμενο άρθρο14η Πανελλήνια Σύνοδος ΦοΔΣΑ στην Αλεξανδρούπολη
Επόμενο άρθροΜάκης Παπαδόπουλος: Πάρκο στις οδούς Σηλυβρίας και Θεσσαλονίκης: οι δημότες ζητούν φροντίδα για την παιδική χαρά και ασφάλεια για τα παιδιά