Η Δημοτική Ενότητα Φιλίππων αναμένεται να υδροδοτηθεί από τις πηγές Βοϊράνης. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Χρόνης σημείωσε πως η περιοχή τους θα υδροδοτηθεί από αρίστης ποιότητας νερό.

Ο κ. Χρόνης ανέφερε ότι “ Η αλήθεια είναι ότι από την ημέρα που αναλάβαμε την διοίκηση εργαστήκαμε συγκροτημένα και μεθοδικά για να ολοκληρώσουμε τον φάκελο του έργου, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι η διεκδίκηση χρηματοδότησης θα στεφθεί με επιτυχία.

Ολοκληρώσαμε την Μελέτη του έργου, εκπονήσαμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το σύνολο των δικτύων ύδρευσης των οικισμών και εξασφαλίσαμε και χρηματοδοτικό μέσο, στο οποίο ήδη έχουμε υποβάλει αίτημα για χρηματοδότηση”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, η ΔΕΥΑΚ έχει υποβάλλει αίτημα στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το αίτημα αφορά στη χρηματοδότηση της κατασκευής του συνόλου του έργου, που θα έχει προϋπολογισμό περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε «Από το δίκτυο θα υδρεύονται οι οικισμοί Λυδίας, Κρηνίδων, Φιλίππων, Κρυονερίου, Λιμνιών, Πολυστύλου, Δάτου, Μικροχωρίου, Αμυγδαλεώνα, Ζυγού και Νέου Ζυγού, «με νερό, η ποιότητας του οποίου θα ανταποκρίνεται στις σχετικές ποιοτικές απαιτήσεις της κείμενης νομοθεσίας, χωρίς να επιβαρύνεται από τις υφιστάμενες αγροτικές (γεωργικές και κτηνοτροφικές) δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής της ΔΕ Φιλίππων, κυρίως ως προς την επιβάρυνσή του με αζωτούχες ενώσεις, λόγω της εφαρμογής των λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και της διαχείρισης των κτηνοτροφικών αποβλήτων, που παράγονται από τη λειτουργία των αντίστοιχων εκμεταλλεύσεων της περιοχής».

Αναφερόμενος στα επιπλέον οφέλη του έργου, ο κ. Χρόνης επισήμανε ότι «θα υπάρξει μείωση του κόστους ύδρευσης, καθώς θα υπάρχει ένα κεντρικό σημείο υδροληψίας αντί πολλών διάσπαρτων (γεωτρήσεις), με αποτέλεσμα να απαιτούνται λιγότεροι έλεγχοι ποιότητας του ύδατος και να υπάρχει άμεση εποπτεία του συστήματος υδροδότησης».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Το έργο περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα:

Υποέργο 1: Κατασκευή εξωτερικού δικτύου ύδρευσης, προϋπολογισμού 7,4 εκ.€ (πλέον ΦΠΑ).

Υποέργο 2: Αρχαιολογικές εργασίες και έρευνες, προϋπολογισμού 210.800€, (εκ των οποίων 12.000€ ΦΠΑ).

Υποέργο 3: Συνδέσεις με δίκτυα ΟΚΩ, προϋπολογισμού 248.000€, (εκ των οποίων 48.000€ ΦΠΑ).

Υποέργο 4: Υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου, προϋπολογισμού 60.000€ (πλέον ΦΠΑ).

Το έργο αφορά στην κατασκευή δικτύου ύδρευσης συνολικού μήκους 26.000 μέτρων και αναλυτικότερα:

μήκους 10.010 μέτρων από αγωγούς πολυαιθυλενίου ΡΕ 100 με συμπαγές τοίχωμα και διαμέτρους από DN110 – DN315 mm·

μήκους 15.990 μέτρων από αγωγούς ελατού χυτοσίδηρου με διαμέτρους DN125 – DN 300, κλάσης πιέσεως C40.

Προβλέπεται η κατασκευή

τριών (3) αντλιοστασίων σε θέσεις πλησίον εκκενωτών του Κεντρικού Αγωγού Ύδρευσης (ΚΑΥ) που συνδέει τις πηγές Βοϊράνης με το Κεντρικό Αντλιοστάσιο Ύδρευσης ΔΕ Καβάλας στα Αμισιανά και

δύο (2) ενδιάμεσων αντλιοστασίων, σε κατάλληλες θέσεις επί των οδεύσεων προς τους οικισμούς Φιλίππων και Κρυονερίου.

Το δίκτυο ύδρευσης θα διαθέτει σύστημα αυτοματισμού, τηλεελέγχου αντλιοστασίων – δεξαμενών, χλωρίωσης και ελέγχου του υπολειμματικού χλωρίου στις δεξαμενές.

Προηγούμενο άρθρο“Βουλιάζει η Θάσος, στόχος να φτάσουμε το 2019” εύχεται ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρης Παρασχούδης
Επόμενο άρθροΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» – Η πρώτη Δημοτική Επιχείρηση στην Ελλάδα που λαμβάνει διεθνή αναγνώριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για τη Διαχείριση Ποιότητας (EFQM)