Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, όπως προκύπτει από σχετική τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόκειται για την τροπολογία του άρθρου 5 που συμπεριλαμβάνεται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/882 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 σχετικά με τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϊόντων και υπηρεσιών και άλλες επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης» σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022 σε ολόκληρη την επικράτεια από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ. Ωστόσο στην ίδια τροπολογία επισημαίνεται πως η ημερομηνία της προαιρετικής λειτουργίας μπορεί να μετατεθεί με υπουργική απόφαση.

Ακολουθεί ολόκληρο το άρθρο της τροπολογίας

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 με τίτλο “Λειτουργία καταστημάτων την τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου του 2022 – Εξουσιοδοτική διάταξη” « επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου 2022, σε ολόκληρη την Επικράτεια, από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00. Η ημερομηνία της προαιρετικής λειτουργίας του πρώτου εδαφίου μπορεί να μετατεθεί με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

«5 – Ρυθμίζεται το ζήτημα της προαιρετικής λειτουργίας των καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022. Επί της ουσίας μετατίθεται χρονικά η δυνατότητα λειτουργίας των καταστημάτων, τα οποία δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν, βάσει του άρθρου 19 του ν. 4989/2022 την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, λόγω των έκτακτων και έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονταν. Παράλληλα, προβλέπεται εξουσιοδότηση για την μετάθεση της ως άνω ημερομηνίας, σε περίπτωση που ανακύψει σοβαρός λόγος» σημειώνεται στο κατ’ άρθρο ανάλυση αξιολογούμενης ρύθμισης.

Από αναβολή σε… αναβολή

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός του υπουργείου ήταν τα καταστήματα να λειτουργήσουν την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου, ωστόσο η κακοκαιρία «EVA» άλλαξε τα δεδομένα και τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά. Επίσης επισημαίνεται πως η ΕΣΕΕ και η ΓΣΕΒΕΕ είχαν ταχθεί κατά της λειτουργίας των καταστημάτων στις 6 Νοεμβρίου από την στιγμή που το υπουργείο έχει καταργήσει το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

«Δεδομένου ότι οι ενδιάμεσες εκπτώσεις έχουν ήδη καταργηθεί ως άχρηστες και αναποτελεσματικές, δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογητική ή νομική βάση για το άνοιγμα των καταστημάτων την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, που πλέον, με καταργημένο το θεσμό των ενδιάμεσων εκπτώσεων, είναι μία Κυριακή όπως όλες οι υπόλοιπες» είχαν επισημάνει. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά καταργείται φέτος ο θεσμός, ύστερα από σχετικό αίτημα που υπέβαλε η αγορά προς το αρμόδιο υπουργείο.

Προηγούμενο άρθροΥπογράφηκε η σύμβαση του έργου “Ενεργειακή αναβάθμιση του Γυμνασίου – Λυκείου Κρηνίδων
Επόμενο άρθροCatamaran για το Πολεμικό Ναυτικό ; Τι απάντησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος