– Μεγάλο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας “δείχνει” νέα δημοσκόπηση
– 31% έναντι 18,5% του ΣΥΡΙΖΑ σε έρευνα της Opinion Poll για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής
– Τι δείχνουν τα αποτελέσματα στο… μπρα ντε φερ Τσίπρα – Μητσοτάκη
– Ενδιαφέρονται ευρήματα για οικονομία, τηλεοπτικές άδειες, κοινωνική πολιτική, διαφάνεια
– Οριακά εντός Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου
– “Μάχη” για το 3% που δίνει “εισιτήριο” για το ελληνικό Κοινοβούλιο

dimoskopisi-1

Το καλοκαίρι τέλειωσε και το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει ξανά “φωτιά”. Τα τρέχοντα -μεγάλης σημασίας- ζητήματα είναι πολλά, με αποκορύφωμα το νέο γύρο διαπραγματεύσεων της Κυβέρνησης με τους Θεσμούς κι ενώ ο “πόλεμος χαρακωμάτων” με την αντιπολίτευση είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Μέσα σε όλα αυτά, μια νέα δημοσκόπηση έχει έρθει στο “φως” της δημοσιότητας και δίνει ένα πολύ μεγάλο προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία με 12,5% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην έρευνα της εταιρίας Opinion Poll για τον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η ψαλίδα ανοίγει στις 12,5 ποσοστιαίες μονάδες και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, καταγράφει διπλάσια ποσοστά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα ευρήματα της έρευνας
Εντυπωσιακό είναι πως το 62,3% των ερωτηθέντων ζητά εκλογές, κάτι που σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές καταγράφεται για πρώτη φορά σε διάστημα ενός μόλις έτους από την προηγούμενη κάλπη.

40,4% απαντούν… “κανέναν από τους δύο” στο ερώτημα Τσίπρας ή Μητσοτάκης
Στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι πολίτες “βαθμολογούν” αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης και οκτώ στους δέκα εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο έχει να κάνει με ένα από τα μεγαλύτερα “στοιχήματα” της κυβέρνησης, το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού το 61% πιστεύει πως μέσα από αυτή τη διαδικασία πρόθεση του πρωθυπουργού ήταν να ελέγξει τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προς όφελός του. Μάλιστα, η απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου μοιάζει να γυρίζει… μπούμερανγκ, αφού σχεδόν επτά στους δέκα πιστεύουν ότι ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί!

Πρόθεση ψήφου
Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με ποσοστό 31% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που συγκεντρώνει 18,5%. Τρίτο κόμμα παραμένει η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5,5%. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συγκεντρώνει 5%, ενώ στη Βουλή φαίνεται να μπαίνει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου με 3%. Οι ΑΝ.ΕΛ. με 2% μπορεί να εξασφαλίσουν την είσοδο και πάλι στη Βουλή, όπως και η Ένωση Κεντρώων συγκεντρώνει επίσης 2%, η Λαϊκή Ενότητα 1,5%. Σε διπλάσια ποσοστά παραμένουν οι αναποφάσιστοι.

Συντριπτική είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας και στην παράσταση νίκης. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει 61,2%, έναντι 14% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η απάντηση Δεν Ξέρω / Δεν Απαντώ συγκεντρώνει το 24,8% των απαντήσεων.

Ο “χάρτης” της οικονομίας
Η δυσαρέσκεια των ερωτηθέντων οπλιτών για την κυβέρνηση αποτυπώνεται τόσο στα ποιοτικά χαρακτηριστικά όσο και στο “χάρτη” της οικονομίας:

– Ποσοστό 82,6% πιστεύει πως η χώρα προχωρά προς τη λάθος κατεύθυνση.

– 85,7% κρίνει αρνητικά την πολιτική της κυβέρνησης από τις εκλογές μέχρι σήμερα.

– Αντίστιοχα μεγάλο ποσοστό (83,8%) πιστεύει ότι η πολιτική που ασκείται θα χειροτερέψει την οικονομική κατάσταση την ερωτηθέντων.

– Σημαντικό ποσοστό, της τάξεως του 62,3% θεωρεί ότι η χώρα πρέπει να πάει σε εκλογές και να προκύψει άλλη κυβέρνηση.

Αλέξης VS Κυριάκος
Την ίδια ώρα, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της έρευνας της Opinionpoll είναι… κόλαφος για τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μοιάζει να κερδίζει μέρα με τη μέρα περισσότερη εμπιστοσύνη και εμφανίζεται καταλληλότερος για να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα.

Ενδεικτικό είναι ότι στο ζήτημα της ανάπτυξης και της αντιμετώπισης της ανεργίας ο πρωθυπουργός ψηφίζεται ως ο καταλληλότερος μόνο από το 19,8% των ερωτηθέντων, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει τις θετικές γνώμες του 35,9%.

Click4more: Δημοσκόπηση… ανατροπή: Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιοι μένουν εκτός Βουλής
Στο πεδίο του μεταναστευτικού, μόλις το 15,9% δίνει “θετική” ψήφο στον πρωθυπουργό, έναντι του 34,8% που θεωρεί πως ο αρχηγός της ΝΔ μπορεί να δώσει λύσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης ακόμη θεωρείται από το 36,5% ως καταλληλότερος για να διαπραγματευτεί με τους δανειστές, ενώ ο κ. Τσίπρας επιλέγεται από το 17,5% των ερωτηθέντων. Εξαιρετικά υψηλό είναι το ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, όπου κρίνεται καταλληλότερος με ποσοστό 37,1% έναντι 18,9% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Για την αντιμετώπιση της οικονομίας το 36,6% επιλέγει τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 18,8% τον πρωθυπουργό, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής.

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από το 34,2%, ενώ ο πρωθυπουργός συγκεντρώνει 20,9%. Στον τομέα της διαφάνειας την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας (33,7%) συγκεντρώνει και πάλι ο πρόεδρος της ΝΔ, με το 20,5% να επιλέγει τον κ. Τσίπρα.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Προηγούμενο άρθροΤριγμούς στην κυβέρνηση και συσπείρωση στην ιεραρχία προκαλεί η κόντρα Ιερώνυμου-Φίλη
Επόμενο άρθρο9 συλλήψεις για παράνομη υλοτομία στη Δράμα